kaniagostyn *UKS Kania Gostyń
Witam.... Endi wrote:
Poproszę przepis. Chyba, że chodzi Ci o jedzenie szpinaku z ziemniolami, bo tak, to ja często robię.
ziemniaki obierasz i kroisz w kosteczke .Spinak- obrywasz ogonki i przebierasz ,płuczesz . Olej rozgrzewasz ,wrzucasz masale jaka lubisz jak sie troche zarumieni to ziemniaki .Ja nie mieszam od razu, niech sie zarumienia ale nie przypala.Jak masz ładnie zarumienione ziemniaczki dodajesz spinak .....pycha !!! acha zamiast spinaku mozna dac jarmuz albo liscie zodkiewki Jesz ser ? Jest tez fajny przepis na spinak z serem . Ale zabieram się teraz za lazanię szpinakową,
na to mam przepis.
naleśniki z farszem szpinakowym i
poprosze przepis .!!!
coś ala placek cygański oczywiście ze szpinakiem.
daj tez przepis !!
Ja już prawie mam tak ze szpinakiem jak monty pythony z łubinem... ;-) BTW Czy łubin jest jadalny? Pytam serio. W MP jedli... Najlepsze danie ze szpinakiem?.
Hej, Dusiołek i reszta zielonych ludzi, do tablicy ;P - w której knajpce znajdę najlepsze szpinakowe danie? Lasagne, caneloni, obojętnie - byle pysznie i ze szpinakiem w roli głównej, lub mocny drugi plan. :] Szy.
lasagne - ile wytrzyma?. lasagne - ile wytrzyma? Dzień dobry,
planuję zrobić lasagne i mam kilka pytań:
- czy jeśli zdecyduję się na szpinakową, to mogę użyć szpinaku mrożonego?
- lasagne ma być podana w sobotę, ew. (jak zostanie;)) w niedzielę;
czy mogę przygotować ją już dziś i przechować w lodówce, czy lepiej np tylko
połączyć składniki a przełożyć bezpośrednio przed zapieczeniem? Czy mrożony
szpinak właśnie wtedy się nie rozbabrze?
- mam jedynie okrągłe naczynie żaroodporne, mam nadzieję, że też się nada do
tej potrawy?
Z góry dziękuję za pomoc :)
Diety. Gość portalu: kaska napisał(a):
> dziewczyny u mnie w pracy schudly sporo an diecie Atkinsa - ja tej diety
nie
> stosuje latem bo wyklucza owoce, choc trwa tylko 2 tygodnie.....
Moja mama schudła mocno na diecie Atkinsa, ale za to pojawiły się u niej
niedobory witamin, problemy z nerkami i parę innych przypadłości. Nie
twierdzę, że to przez dietę, ale kto wie?
Mysle, ze wystarczy wykluczyc pieczywo, makarony, inne doatki i jesc
> mieso z salatami albo duuzo warzyw i kawalek ryby pieczonej lub kawalek
miesa
> pieczonego do tej salaty....
Ja już od dawna nie jem na codzień połączeń mięso/ryba +
ziemniaki/frytki/ryż/kluski. Po prostu nauczyłam się jeść mięso albo rybę
tylko z surówką ew. z gotowanymi warzywami. Wyjątek robię tylko dla rolad z
kluskami :-) No i pierogów z mięsem. Makarony jadam, ale nie często i nigdy z
sosem bolognese. Nawet lasagne wybieram ze szpinakiem a nie z mięsem.
Wykluczyc slodycze. I rower polecam szczegolnie!;-)
Rower jest rewelacyjny na chudnięcie, zwłaszcza w tych partiach, w których
najtrudniej zrzucić to i owo :-) Po co sos beszamelowy do lasagne?. ja też uważam,ze to tylko dodatkowe kalorie, robie lasagne b czesto ze
szpinakiem, z kurczakiem, z mielonym miesem, nie dldaje beszamelu,nei gotuje
wczesniej płatów. i wszystko jest super, na poczatku robiłąm z beszamelam,ale
kieys mi sie nie chciało, wiec zrobiłam bez,nie czułam różnicy. Lasagne - jak to właściwie jest ? Help !. jak lazania to lazania moja ulubiona wersja to ze szpinakiem (moze byc swiezy, moze byc mrozony0 i
bialym sosem mlecznym doprawionymm ziolami
szpinak doprawiam czosnkiem i juz
szpinak
sos
ciasto
szpinak
sos
ciasto
sos
troszke sera - np. mozarella lub owczy
POZNAJMY SIĘ - co Wy na to?. ano się dam poznać
nick: kragmel
płeć: kobieta
stan cywilny: panna na wydaniu
rodzina: mama, tata, brat z bratową, chrześniak niemowlak, kilku przyjaciół
takich na zawsze :)
zawód/zajęcie: leniuch. poza tym niemal mgr etnologii.
kraj/miasto, z którego piszę: Wawa
ulubiona kuchnia narodowa: hmm generalnie to ja ze wszystkich słodyczy
najbardziej lubię... makaron. więc powiedzmy, że włoska.
ulubione danie: sos pomidorowy
danie popisowe: makaron z tymże sosem, lazania, baklawa, miniaturowe ciastka
kruche
czego nie jadam: oliwek! szpinaku, ananasa z puszki, podrobów za wyjątkiem
wątróbki
ulubiony napój bezalkoholowy: herbata
kawa/herbata: kawa z mlekiem rano, tursko kafe, herbata jak dzień długi i noc
młoda ;)
pora dziennej aktywności: kiedy ranne wstają zorze...
ulubiony cytat: "ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek" (w "szóstej
klepce" musierowicz o ile pamięć mnie nie zawodzi)
rocznica ślubu- czym zaskoczyć męża. Sałatka pyszna, sycąca i nietypowa ( podpatrzona w knajpie w Krakowie):
anchois (całe z puszeczki w zalewie korzennej)+ oliwki czarne i zielone całe+
poszatkowana kapusta pekińska (mało) + ogórek świeży w plasterkach + ser fera w
kostkach + camembert w paseczki + brie w paseczki + jajko na twardo w
plasterkach + tuńczyk z puszki w oleju rozdrobniony + cebulka czerwona w
plastrach + ew. fasola z puszki czerwona
I do tego już tylko czrwone wino bo jest szalenie sycąca
Jeśli ma to być bardziej sycące to polecam lasagne ze szpinakiem, poezja
Smacznego Do mistrzów robienia lasagne .... Pewnie, że można. Chociaż ja bym nie dodawała pieczarek ani szynki. Może mniej
tego mielonego mięsa? Ja zawsze dodaję do mięsnego sosu - takie rzadsze ragu,
albo szpinak albo plastry bakłażana albo bakłażana i cukinię. I nie bawię się w
oddzielną szpinakową warstwę, tym bardziej że płaty lasagne daję surowe, więc
muszą mieć płyn do wciągnięcia. Na wierzch resztka sosu, beszamel, ser i
zapiekam - ostatnie 15 min. odkryte dla zrumienienia. Do mistrzów robienia lasagne .... Mozna zrobic z samym sosem beszamelowym-serowym czyli makaron, szpinak i sos. Ja
robie tak sos beszamelowy: do 1 szklanki mleka goracego dodaje lyzke maki, dwie
lyzki masla, lyzeczke soli i startego sera (okolo 20 dag ale dajesz ile chcesz)
gotujesz to i czekasz az ostygnie i zgestnieje potem przekladasz lasagne. Mozesz
zrobic podwojna porcje sosu. Do lasagne ja makaron robie sama (wielkosci formy)
i go wczesniej gotuje. Mam jeść dużo żelaza, ale....
zawartość żelaza w warzywach: (w 1o dag części jadalnej)
bób 1,9mg
brokuł 1,3 mg
buraki 0,7-1,0mg
czosnek 1,4 mg
dynia 0,8 mg
fasola 7 mg
groch 6 mg
pietruszka zielona 8,0mg
szpinak 10mg
a taki barszcz ukraiński z fasolą na przykład?
grochówka, ale przecierana -gotujesz groch na wędzonce, pod koniec gotowania
wrzucasz warzywa (marchewka, pietruszka itp., wyciagasz wędzonkę i wszystko
miksujesz, powinna być dość gęsta, doprawić majerankiem i czym tam chcesz
szpinak mocno przyprawić solą, pieprzem, galką i przede wszytskim czosnkiem
(np.lasagna, tarta)
bób można kupić mrożony
a tak swoja drogą wspołczuję Ci z takim niejadkiem :( Szpinak. Ja mieszam szpinak na lasagne z serem bialym, oczywiscie najpierw cebula
zeszklona pare minut, potem czosnek i minute smazyc, potem ser. W warstwy
miedzy te plyty a mieszanke szpinakowo - serowa daje sos - cebula znowu
duszona, potem dodane 2 marchewski (uj, uj), troche selera, koncentrat
pomidorowy, 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina, suszona bazylika, oregano
i lisc laurowy, 20 minut dusic, sos zmiskowac, ale przed miksacja wyjac liscia
bobkowego. Potem ukladasz warstwy: sos, plyta, szpinako - ser, sos na koncu,
zapiec ok. godzine, a jak sie lasagne za bardzo zbrazowi, przykryc folia alu
(zawsze przygotowuje lasagne taki alu czepek na zapas)pycha,a z domowego
szpinaku to pewnie pycha na maksa.
pozdrawiam Menu na wegetariańskie wesele. W numerze 2 tegorocznego wegetarianskiego swiata (luty 2007) jest przykladowe
menu weselne (autorstwa Małgorzaty Główczewskiej-Chudzik):zupa krem z pomidorow
z bazylia, canelloni ze szpinakiem, lazania, warzywa zapiekane, baklazan
panierowany, salatka rukola, bukiet warzyw z dipem, salatka owocowa z miodem,
tiramisu. Jak cos to daj znac na mojego maila gazetowego :) pozdrawiam. Asia A co najbardziej lubicie jeść?. Co moge zjesc o kazdej porze dnia i nocy?:
- pizzę z pizzerii na Barskiej w Warszawie
- salatke Kurczak Premium z McDonaldsa, McFlurz z Lionem i tofi
- zestaw Qrito z KFC, z salatką Coleslaw zamiast frytek
Dania obiadowe polskie
- kartoflak w wykonaniu mojej mamy
- ryba w smietanie
- bigos wigilijny
- bitki wieprzowe
- pomidorowa
to w wykonaniu mojej mamy
- pierogi z kapusta i grzybami
- gołąbki
- knedle ze sliwkami
to w wykonaniu tesciowej
Jako ze kucharką jestem taką sobie, to niewiele bym jadla tego, co
ugotuje, ale cos sie zawsze znajdzie
- spaghetti bolognese (bez zadnych sztucznych sosow, sama robie od
zera)
- makaron z sosem szpinakowym z ricottą
- kotlety panierowane z piersi kurczaka
- ogórkowa
- jajecznica;)
- lasagne
Jestem uzalezniona od słodyczy, niestety:(
W czym mozesz pomóc? innym?. Ja z racji zainteresowań zawodowych mogę jedynie udzielić korepetycji z
geografii lub geologii. Nie wiem tylko komu i do czego mogłyby się przydać ale
istnieje taka opcja.
Poza tym chętnie pomogę w kuchni np. gdy zbliża się wielka rodzinna impreza.
Równie chętnie w ogrodzie bo lubię sie zmęczyć.
Zapraszam również na ścianę wspinaczkową, gdzie czasami mam dyżury; jeśli któraś
chciałaby spróbować swoich sił we wspinaniu to służę pomocą ( wbrew pozorom nie
trzeba ich wiele). Jest to też ogromna frajda dla dzieciaków i małych i tych
większych bo zacząć się wspinać mogą już trzylatki, a młodsze maluchy mają do
dyspozycji wielki materac do turlania i liny do huśtania. Moja maja spędza tam
czas od 4 miesiąca życia.
No i pizzę robię super, a właściwie dwie: jedna całkiem autorska, a druga
prawdziwa włoska, z sosem ze świeżych pomidorów i mozarellą i oliwkami. I
jeszcze lazanię ze szpinakiem też umiem
A czy ktoś szydełkuje? Bo bardzo chciałabym się nauczyć a z książek mi jakoś nie
idzie. Kulinarnie - lazania. bardzo dobra jest lasagne z sosem bolonskim oraz szpinakowo-serowym
(wlasciwie to nie sos, po prostu warstwa). Na spod beszamel badz sos
bolonski a potem na zmiane jedna warstwa sosu bolonskiego, nastepna
szpinakowo-serowa (trzeba po prostu udusic na oliwie szpinak -
najlepiej swiezy, ew w puszce w lisciach, no ale i mrozony sie w
sumie nada - tylko dobrze odparowac, z czosnkiem, potem przestudzony
wymieszac z ricotta i startym parmezanem, doprawic sola i pieprzem).
Ja na wierzch zwykle daje mozarelle pokrojona w plastry i pieke
wtedy przykryte folia aluminiowa - dopiero pod sam koniec odkrywam,
zeby mi sie ser nie zweglil.
Pyszna jest tez ze swiezym lososiem, szpinakiem, serem i sosem
smietanowym. Ale tutaj proporcji nie pamietam, bo ta chlop robi.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plshirli.pev.pl
|
|
|