Strona główna
  Lazania szpinak przepis

kaniagostyn *UKS Kania Gostyń

Makarony. mniam:) a ja jeszcze do pierwotnego przepisu zamiast szpinaku daje brokuły (ugotowane do miękkości i rozdrobnione widelcem) i zamiast śmietany kefir lub pół na pół śmietana z kefirem, czasem też zamieniam ser pleśniowy na żółty typu gouda, bo szybko się rozpuszcza. Niestety nie wszyscy lubią szpinak :(
i dziewczyny pytanie odnośnie lasagne. Znalazłam prosty przepis na ciasto (zazwyczaj kupowałam gotowe) i niestety nie jest napisane czy trzeba je podgotować czy można po prostu surowe wrzucić na blaszkę?

http://www.suwaczek.pl/cache/7d53d08714.png

[ PRZEPISY WEGETARIAŃSKIE / WEGAŃSKIE ]. " />
">od siebie dodam, ze platy makaronu najlepiej podgotowac przed fuzja z innymi ciekawostkami i zapiekaniem. szybciej i sprawniej dzieki temu w piekarniku akcja sie rozgrywa.

zalezy, sa takie makarony lasagne ktore mozna suche dawac i tam sie gotuja normalnie, podczas zapiekania. choc ja i tak wole nie ryzykowac i wstepnie podgotowuje tak na al dente w ogole opcji z paiekaniem lasagne jest pelno, juz nie moge sie doczekac swiezego szpinaku!!


">to ciekawe bo jak sie w domu robi makaron to sie do mąki i wody dodaje jajko
no w polsce jest tak naczesciej robiony. nigdy nie robilem sam makaronu wiec sie nie znam. ale z tych sklepowych wiekszosc to woda i maka tylko(z tych popularnych firm o zacieciu wloskim tj. malma czy lubella).

aha. niedawno matka mi sprzedala dobry przepis na kotlety z kaszy. probowalem, mega dobre! 2 paczki kaszy jeczmiennej, puszka fasoli czerwonej, 2 cebule, bulka tarta i przyprawy tylko. kasze gotujemy na miekko, cebule smazymy jak kto lubi. przepuszczamy wszystko przez maszynke do mielenia(jak sie ma, jak nie mozna jakosc mocno ugniesc). mieszamy, doprawiamy i na patelnie. pycha, szczegolnie polane sosikiem pomidorowym albo grzybowym!
Pyszne dania z pomidorów - ktoś podpowie?. " />Dzięki za odpowiedzi! Przyznam, że jestem trochę leniem co do produkcji przetworów (co w zasadzie stoi w sprzeczności z produktami działkowymi, bo nie zawsze można zjeść wszystko do dary natury przyniosą akurat w danym momencie, choć wiadomo, że takie słoiczki z pomidorami/sokami w środku albo innymi pysznościami to zimą jak znalazł....) i zostawiam to akurat innej osobie w mojej rodzinie.
Ale pomidory z piekarnika...brzmi bardzo prosto i bardzo smacznie! Do zrobienia na listę.
Przepisy z bakłażanami trochę dla mnie odpadają, bo już z kilka razy próbowałam przepisów z tymże warzywem (z kuchni Piotra Adamczewskiego i pani Kręglickiej) i niestety - to nie mój smak, ale również dziękuję.
Póki co nadmiar pomidorów został zużyty w lasagne ze szpinakiem (jedna warstwa to pomidory duszone wcześniej na patelni, druga szpinak z dodatkami) - zrobionej dwukrotnie, więc dwa kilo poszło ot tak

Dziękuję bardzo raz jeszcze i bardzo się cieszę, że tu na forum są takie wątki - dla działkowców jak znalazł!
lazania. Ja się kiedys zraziłam do lazani, bo właśnie nie tylko
ten górny płat makaronu nie wymagał piły do krojenia Wink ale wszystkie płaty
Tylko nie zalewałam beszamelem, może było zbyt mało wilgotne...Nie trzeba tych płatów podgotować?

Aha, widziałam dziś fajna lazanie szpinakową, takie zielone te płaty były, fajnie wygladało, a z tyłu był przepis na lazanie wegetariańską, ale nie zapamiętałam może sie skuszę...

jakiej firmy kupujecie?
diania dietetyczne. dietetyczna lasagna:
Składniki:
Makaron na lasagne
2 jajka
1 serek ricotta
1 opakowanie sosu pomidorowego bez cukru
70 dag ugotowanego szpinaku
Âź szklanki chudego mleka 0,5%
90 dag pieczarek
20 dag startego parmezanu
Bazylia, oregano, pieprz, sól
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Umyte, obrane i pokrojone pieczarki podsmaż na patelni. Posól , aby szybciej puściły sok i dodaj łyżeczkę oliwy. W tym czasie przygotuj farsz. Do naczynia włóż 2 jajka, serek risotta, szpinak oraz chude mleko. Połącz składniki i dopraw bazylią i oregano. Na prostokątnej formy na spód wlej odrobinę soku pomidorowego, aby zakrył dno. Następnie przykryj sos ugotowanymi według przepisu na pudełku płatami makaronu, pokryj go szpinakowym farszem. Następną warstwę będą stanowiły usmażone pieczarki, następnie sos pomidorowy i kolejna warstwa makaronu. Jeśli zostały ci pieczarki i farsz, możesz dodać je na makaron. Na koniec polej jeszcze odrobiną sosu pomidorowego i posyp startym serem. Pieczemy w piekarniku o temperaturze
190 °C przez 30 min.
SMACZNEGO
Koniec z hegemonią pań w kuchni - Lasagne Napoli by Dennis!. " />Najpierw będzie wstęp Jak wszyscy wiemy, kuchnia włoska opiera się na makaronach. Jednym z wielu uwielbianych przez Italiańców makaronów są makaronowe płaty, zwane Lasagne. Przyrządza się je na wiele sposobów, ja najbardziej lubię klasyczną wersję neapolitańską, o kolorach włoskiej flagi państwowej.

Teraz co nieco o samym przepisie Mamy trzy warstwy: pierwsza to warstwa zielona, czyli szpinakowa Lasagne. Ja oczywiście używam zwykłej, bo szpinakowej zawsze zapominam kupić Płaty makaronu trzeba najpierw zblanszować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Po wyjęciu z wrzątku płaty należy koniecznie oddzielić od siebie, bo bardzo szybciutko się posklejają, nie dając szansy na dokończenie potrawy bez otwierania nowej paczki makaronu
Druga warstwa, to warstwa czerwona, czyli sos, do którego kroimy i podsmażamy (koniecznie na oliwie z oliwek) cebulkę oraz czosnek. Po podsmażeniu podlewamy wodą i przez chwilę dusimy. Potem dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy - sól, cukier, pieprz, zioła (najchętniej świeża bazylia, ale dodajemy ją na samym końcu i już nie gotujemy później sosu). Ostatecznie sos musi mieć gładką i jednolitą konsystencję, musimy go zapewne jeszcze trochę poddusić.
Ostatnia warstwa to warstwa biała, czyli farsz serowy, który ja przygotowuję z sera fetopodobnego (w przepisie Ricotta) oraz Mozzarelli. Rozgniatam oba sery (nie jest to łatwe, można je posiekać) i ucieram z łyżką masła oraz startą gałką muszkatołową (ja lubię dużo). Można dodać pieprzu.

Finał No i do dzieła - układamy na przemian warstwy w natłuszczonej foremce, o odpowiednim do wymiarów płatów makaronowych kształcie i rozmiarze. Na sam dół płaty makaronu, potem jedna trzecia sosu, na to połowa farszu (na pewno się rozmaże z sosem, ale nie zrażajcie się). Powyższą sekwewncję powtarzamy jeden raz, na farszu układając następnie ostatnią, trzecią partię makaronu i przykrywając resztą sosu. Wstawiamy do nagrzanego (ok. 180*) piekarnika i pieczemy - powiedzmy - dwadzieścia minut (zależy, jak długo blanszowaliśmy makaron). Po wyjęciu odstawiamy na (dłuższą) chwilę i pozwalamy potrawie odetchnąć, a rozpuszczonemu farszowi serowemu lekko się ściąć (inaczej farsz wypłynie przy krojeniu Lasagni na porcje).

Jeśli kogoś zainteresuje ten przepis, to chętnie podam bardziej precyzyjne proporcje.

Smacznego
[ PRZEPISY WEGETARIAŃSKIE / WEGAŃSKIE ]. " />Zna ktoś jakiś sprawdzony i dobry przepis na wege lasagne? I było by bardzo dobrze gdyby nie zawierał szpinaku
Lasagne. Niesamowita LASAGNA
Składniki Przepis
Platy lasagne,
Do sosu pomidorowego-4 lyzki oleju, 2 zmiazdzone zabki czosnku,puszka pomidorow w zalewie(najlepiej juz jak so zmiazdzone i bez pestek),bazylia, rozmaryn,sol i pieprz

Nadzienie- 45 dag sera ricotta,2 szkl startego parmerzan,2 ubite jajka, 1/4 szklanki posiekanej ziel.pietruszki,szczypta gałki muszkatołowej,15-20 dag szpinaku

Warzywa- 2 lyzki oleju, 1 cebula, 3 zabki czosnku zmiazdzone,1 cukinia , 45 dag pieczarek, sol i pieprz

45 dag mozarella sera(starty), Potrawa jest to na co najmniej 4-5 osob

Piekarnik rozgrzac do 175C
SOS- podgrzac olej na patelni, dodac czosnek,gdy lekko brazowy dodoac pomiory i rozmaryn.PO 20 minutach gotowania dodac bazylie i sol i pieprz
Nadzienie- wszystkie sklaniki razem polaczyc w osobnym naczyniu(szpinak posiekac drobno)-oprocz mozarelli
WArzywa- na lekko podgrzany olej wsypac posiekana cebule,gdy szklista dodac czosnek.Gdy czosnek zacznie robic sie zloty dodac reszte pokrojonych warzyw(cukinie w 1/4 plastry) i pod przykryciem dusic az cala woda wyparuje.Doprawic
Platy lasagne ugotowac na pol twardo
Naczynie zaroodoporne natluiscic, pokryc cienka wartwa sosu,nastepnie platy makaronu-nadzienie-warzywa-ser mozarella-sos i polowa parmerzanu-platy makaronu
Powtarzac ta czynnosc az do wyczerpania skladnikow pamietajac ze na samym wierzchu maja sie znalesc platy lasagne pokryte cienka warstwa sosu pomidorowego i posypane parmerzanem i serem mozarella

Piec najpierw 45 minut pod folia, a nastepnie kolejne 30 minut bez folli, po upieczeniu oczekac 15 minut przed podaniem

P.S. Długo się robi ale jest smaczne - sos nabiera smaku (podchodzi pod sos z pizzerii) sosu z Verony
Makarony ..tylko tutaj .... Canelloni ze szpinakiem i sosem z owoców
1 cebula
oliwa
3-4 ząbki czosnku
świeży majeranek
gałka muszkatołowa
masło
300 g młodego szpinaku (baby spinach)
8-10 prostokątnych kawałków świeżego ciasta makaronowego
(jeśli jest paczkowane, suszone do lasagne, trzeba je najpierw zalać wrzątkiem, żeby zmiękło)
gomółka kruchego sera ricotta
parmezan
5 świeżych pomidorów
świeża bazylia
sól
pieprz
gomółka mozzarelli

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, wlać 3-4 łyżki oliwy i podsmażyć cebulę na średnim ogniu. Obrać czosnek, oderwać listki majeranku od łodyg i posiekać, wrzucić na patelnię. Zetrzeć na patelnię pół gałki muszkatołowej, dodać kilka kawałków masła i podsmażać, aż sos zrobi się gęsty i kremowy. Rozłożyć na blacie kawałki ciasta makaronowego. Blanszować na patelni listki szpinaku, a gdy zmiękną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć małe porcje szpinaku na kawałki ciasta makaronowego, lekko je ubijając. Pokruszyć ricottę i posypać nią szpinak. Posolić i doprawić pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Zmielić świeże pomidory i listki bazylii (bez łodyg) w malakserze i dodać dużą szczyptę soli i pieprz do smaku. Wlać sos do naczynia do zapiekania (może być ceramiczne). Ciasto ze szpinakiem zwinąć w ruloniki i ułożyć w sosie, lekko dociskając. Na wierzchu położyć plastry mozzarelli i posypać parmezanem. Piec pół godziny w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.



Makaron penne z sosem pomidorowym
2 cebule
ząbek czosnku
duża puszka pomidorów bez skórki
makaron penne
sól
świeża bazylia
oliwa z oliwek

Cebulę kroimy w kostkę przesmażamy na oliwie dodajemy pomidory, czosnek, solimy i dusimy aż pomidorki się rozpadną. Na koniec dodajemy bazylię. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię do pomidorów chwilę przesmażamy i wykładamy na talerz. Przystrajamy świeżą bazylią.




Nitki ze szpinakiem
5 dag makaronu nitki
sól
pieprz
20 dag szpinaku
2 pomidory
2 jajka
5 łyżek mleka
1 cebula
1 łyżka oleju
2-3 plasterki bekonu lub chudego boczku
sos pomidorowy w proszku (na 1 szklankę)
4 czarne oliwki
pomidory
sałata i natka do dekoracji

Makaron ugotować w osolonej wodzie (8 minut). Szpinak przebrać, opłukać, pokroić w paski, wrzucić na 2 minuty do osolonego wrzątku. Pomidory pokroić w niedużą kostkę. Makaron i szpinak osączyć, wymieszać. Jajka rozmącić z mlekiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Bekon wysmażyć na chrupko na oleju, zdjąć z patelni. Na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę. Włożyć makaron i szpinak, polać mlekiem z jajkami, smażyć 2 minuty na małym ogniu. Sos w proszku przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Makaron, skwarki z bekonu, pomidory i oliwki przełożyć na talerz, posypać pieprzem. Udekorować cząstkami pomidorów, natką pietruszki i listkami sałaty. Podawać z sosem.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • shirli.pev.pl


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gdziejesc.keep.pl
  •  Menu
     : kaniagostyn *UKS Kania Gostyń
     : łatwe przepisy na urodziny dzicka
     : ławy kominiarskie przepisy
     : lasagne przepisy Lubelli
     : łatwy przepis na lukier
     : łatwe przepisy na obiad
     : lane ciasto przepis
     : łatwe przepisy świąteczne
     : łatwy przepis na strogonowa
     : lasagne przepis po niemiecku
     : Larendogra przepis
     . : : .
    Copyright (c) 2008 kaniagostyn *UKS Kania Gostyń | Designed by Elegant WPT