kaniagostyn *UKS Kania Gostyń
Garnek rzymski. Hej
Polecam takie Garnki Rzymskie swietnie nadaja sie do przygotowania roznego rodzaju potraw np: chleba, ryb, zapiekanek, dań z drobiu (kurczaka, indyka), pieczeni mięsnych, lasagne, risotto, dań z warzyw (ziemniaków w mundurkach), faszerowanych papryk, itp.
Ja co tydzien pieke w nim 2 chleby z wiejskiej maki zytniej, mozna ja kupic na wiekszosci bazarów - szczerze polecam.
Przepis:
0,75kg maki zytniej
0,25kg maki przennej
0,5l mleka
0,5 kostki drożdzy
2 lyzeczki soli
1 lyzeczka cukru
Drozdze z 0,25l mleka i lyzeczka cukru wymieszac z 0,25kg maki przennej i odstawic w cieple miejsce aby wyroslo. Nastepnie dodac do tego make zytnia pozostale mleko i sol - znowu zostawic zeby wyroslo. Tak przygotowana mase wyrobic w dloniach i przelozyc do Garna Rzymskiego, a nastepnie garnek wlozyc do zimego piekarnika i nagrzewac do temperatury 230 stopni, piec okolo 2h.
Taki Garnek Rzymski to swietna sprawa swoj kupilem w sklepie internetowym www.saintbest.pl , ten jest znacznie tanszy niz te niemieckie.
Pozdrawiam Marcin[/url]
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plshirli.pev.pl
|