Strona główna
  Lasagne vegetable

kaniagostyn *UKS Kania Gostyń

Zostaję w Wielkiej Brytanii. >Ale ile musi wydać żeby utrzymać ten sam standard
> to już nikt z nich oczywiście nie wspomina.

Polowe pensji. Standart wyzszy, niz w PL. Druga polowe odkladam.

>Mieszkają po 10 osób w jednym
> namiocie, jędzą chlebo-gąbke i chipsy z tesco, harują po kilkanaście godzin z
> weekendami żeby tylko więcej zarobić, ale oczywiście tam jest lepiej, bo
> średnie zarobki są wyższe!!

W PL mieszkalem z rodzina, 4 osoby - 2 pokoje. Tu wynajmuje mieszkanie w nowym bodownictwie, blok okolo 2-letni, niezle wyposazone. W PL bylby to "apartament". W Tesco czasem kupuje, chleba praktycznie nie jadam, chipsow w ogole, ale polecam np "vegetable lasagne", wlasnie zajadam.

>Powiem tak - nie wracajcie, nie potrzebujemy tu
> malkontentów.

Powiem tak - jesli bede myslal o powrocie, to zgadnij, gdzie bede mial to, czy ci to odpowiada :)
słodycze. jagienkaa napisała:

> Bogusia,
> ten schab w śliwkach to wiesz jest po jagienkowemu czyli jest schab i są
> śliwki:)

Najwazniejsze, ze wychodzi :)
Mi zawsze wychodzil zasuszony na wior ale trafilam na taki jeden przepis- na
schab `alucowy`(jesli pamietasz aluc z edziecka)- nadziewany zamrozona
poledwiczka i w to mozna jeszcze sliwki. i ta poledwiczka po pierwsze wpycha
sie ladnie do srodka, po drugie gdy wrzuci sie ten schab do goracego piekarnika
to bialko sie ladnie zetnie zanim wilgoc wyparuje a rozmrazajaca sie
poledwiczka dodatkowo wigloc trzyma. No slowo daje - schabik miodzio wychodzi.
Nawet mi :D


> a jeśli chodzi o robienie potraw po porodzie to u mnie się to nazywa take
away
> albo ready meals:)

Aaaa, te tez mam. Jakies pizze i lasagne na czarna godzine.
Co prawda moj przewrazliwiony ostatnio ekspert od wyszukiwania we wszystkim
hydrogenated vegetable oil niezbyt laskawym okiem na te trumny (hehe, ostatnio
babka od zywienia w jakims programie radiowym tak je nazwala) spoglada, ale
zgadzamy sie co do tego, ze od jedzenia tego raz na jakis czas sie nie
umiera ;0) No i tesco ostatnio produkuje serie mrozonych danek w wersji
organic, healthy cos tam itd wiec tragicznie nie jest ;)

> ile Ci zostało?
3 tygodnie od dzis.






Co podsluchaliscie niechcacy?. Co podsluchaliscie niechcacy?
Wlasciciele komorek sa zadziwiajacy. Przynajmniej dla mnie. Mam wrazenie, ze
dla wiekszosci z nich pojecie prywatnosci w ogole nie istnieje i nie maja
zadnych potrzeb chronienia swoich spraw prywatnych/intymnych. Wiele razy
mialem okazje slyszec opowiesci, ktorych naprawde slyszec nie powinienem:
relacje z wizyt szpitalnych, wyznania milosne lub klotnie kochankow, intymne
szczegoly z czyjegos zycia sypialnianego, szczegoly zawodowe ksiegowych,
prawnikow, nauczycieli. Nie podsluchuje, wrecz przeciwnie - na ulicy, w
metrze, w autobusie czy pociagu staram sie za wszelka cene unikac bliskiego
towarzystwa kogos rozmawiajacego przez komorke. Ale wiele osob mowi strasznie
glosno, czesto pol autobusu slyszy przepis na vegetable lasagna albo gdzie sie
komus cos zrobilo na skorze i jak to cos dokladnie wyglada.
Czy tez slyszycie czyjes prywatne rozmowy i tez jestescie tym zazenowani? Ja
naprawde nie musze wiedziec, ze kochanek tej pani nie sprawdzil sie ostatniej
nocy i ona jest na niego tak wsciekla, ze musi wszystko z detalami opowiedziec
swojej przyjaciolce tudziez reszcie spoleczenstwa w metrze przy okazji. Cheers.
Pytania?wróciłam z dzieckiem z Conrad Sharm. jedzenia duzo i rozne:
sniadania zawsze omlet station, jajecznica, płatki z jogurtami lub mlekiem,
rogaliki, nalesniki z czekolada, parowki, grillowane pomidory, jajka na twardo,
tosty, pieczywo, dzem, sery zolte i biale, wedlina, pomidory, warzywa, salatka
owocowa, do picia soki, kawa herbata, woda
obiad i kolacja podobne:
zupa lub 2 do wyboru-zawsze pasta station, w restauracji na dole mini pizze,
grillowane warzywa, sauted vegetables, frytki lub zmieniaki(w koszulkach,
zapiekane, purre) ryz(rozny), makaron, lasagne, mousaka, beef na rozne sposoby,
kurczak grillowany, owoce morza, ryby, do tego pieczywo, warzywa-salata,
pomidory, ogorki, oliwki, sałatki, sosy, kasze, kuskus, papryka, desery: zykle
lody, czasem pudding na ciepło, ciasteczka, balkawa, duze i dobre, zawsze swieze
owoce-zamiennie figi, banany, pomarancze, truskawki, jablka
do picia-co zamowisz u kelnera
w miedzyczasie snacki na basenie-kanapki i pizza, owoce
jak jest egyptian nighy grilluja na dworze i sa lokalne przysmaki, byl tez dzien
kuchni orientalnej-sajgonki itp-bardzo dobre
jedzienie włoskie-duzo Wlochow
na pewno nie umrzecie z glowu-duzo i dobrze:)

brownies. a oto przepis na lasagne ktory wyprobowalam wczoraj, to moja pierwsza lasange w
zyciu :) troche czasochlonny jest ten przepis ale nam dosyc posmakowal.


"Squash and mushroom lasagne"

8 servings

Olive oil cooking spray
1 cup sliced onion
1 tablespoon minced garlic
1 pound Portobello, or cremini, mushrooms, sliced
½ cup dry wine, or canned reduced-sodium vegetable broth
Salt and pepper to taste
¼ cup finely chopped shallots, or green onions and tops
2 teaspoons margarine
¼ cup all purpose flour
1 teaspoon dried rosemary leaves
½ teaspoon dried thyme leaves
2 cups skim milk
2 cups (½ recipe) Marinara sauce or spaghetti souce
½ package (8-ounce size) cream cheese, cubed
¾ cup (3 ounces) grated parmesan cheese, divided
12 lasagne noodles (10 ounces) cooked
1 pound winter yellow squash, peeled thinly sliced

1. Spray large skillet with cooking spray, heat over medium heat until hot.
Saute onion and garlic 3 to 4 minutes; add mushroom and saute 5 minutes. Add
wine to skillet and heat to boiling. Cook over medium heat until mixture is
dry, about 5 minutes stirring occasionally. Season to taste with salt and
pepper.

2. Saute shallots in margarine in medium saucepan until tender, 2 to 3 minutes.
Stir in flour and herbs; cook 1 to 2 minutes stirring constantly. Whisk in milk
and heat to boiling; boil, whisking constantly, until thickened, about 1
minute. Mix in Marinara sauce, cream cheese and ½ cup parmesan cheese; cook
stirring frequently, until sauce is hot and cream cheese melted, 5 to 7
minutes. Season to taste with salt and pepper.

3 Stir 1 cup sauce into mushroom mixture. Spread about ½ cup remaining sauce in
bottom of 13x9-inch baking pan; arrange 4 noodles in pan, overlapping edges.
Spoon ½ of mushroom mixture and squash slices over noodles and spread with
generous 1 cup sauce. Repeat layers 1 time, ending with layer of noodles and
generous 1 cup sauce. Sprinkle with remaining ¼ cup Parmesan cheese.

4. Bake lasagne, loosely covered, until noodles and squash are tender, 50 to 60
minutes. Let stand 10 minutes before serving.


Oczywiscie w tym przepisie jest spora dowolnosc. Ciekawa jestem jak smakowaloby
to z winem, ja uzylam vegetable broth.

Pozdrawiam


Twin Peaksowe cherry pie ;). Rlllrllrlllll... :) Mam gdzies w domku muzę by Angelo Badalamenti, chyba zaraz
pojde po wisnie i zaczne piec z soundtrackiem w tle :) Do tego lody waniliowe &
kawka :) Z tego, co sobie przypominam, rowniez do niej przywiazywano w serialu
szczegolna uwage. Hjeh, wlasnie znalazlam liste jedzonka z Twin Peaks :)

The Unofficial ^Twin Peaks^ Food List

This list contains food items that were 1) specifically named 2) seen 3)
guessed in the Twin Peaks television series and Twin Peaks: Fire Walk With Me.

Knockwurst
Smorgasbord
Coffee
Donuts
Cherry Pie
Jelly Donuts
Asparagus
Extra Decaf
Gum
Two eggs over hard,
bacon super crispy, almost burned, cremated
Grapefruit juice, just as long as those grapefruits are freshly squeezed
Coconut
Beer
Tuna fish, whole wheat
Coffee with fish
Fruit punch
Soft drinks
Sparkling cider
Baguettes with brie and butter
Huckleberry pie
Double scotch on the rocks (two of them)
Coffee with creme and sugar
Black coffee (black as midnight on a moonless night)
Fish
Short stack of griddle cakes, slightly heated,
butter,
slice of ham
Local mushrooms
Huckleberry pie, heated, ice cream on the side
Weenie roast
Ice cube
Diet lasagna
Eggnog
Peanuts
Chicken feed drug transaction
Turkey sandwich with mayo
Leg of lamb (crush some garlic; fresh mint)
A couple of bottles
Cherry coke
Fries
Tea
Sugar cookies
Cake
$1000 poker chip from One-Eyed Jacks
Sauce (Champagne)
Dom Parignon
Milk
Meatloaf
Cocaine
Bon Bons
Ice cream (Butter Pecan)
A cherry
Trout
Milk and cookies
Bottled water
Roadside stew
Whiskey
Hot milk
Pitch gum
Hospital food
Pheasant
Soup
Chocolate peanut butter pie
Heinz 57 Ketchup
Mustard
Ginger beer
Take the entire head and dip it in blamage pudding, roll in oats, stuff full of
walnuts, hot rocks, and a spice. Wrap in popingnon and seal edges with a sugar
glaze. Bake in glass (?)
Creamed Corn
Grapefruit with cherry
Chicken with rice
One smoked cheese pig
Marshmallows
Bear claw
Pickled icemen
Vegetable (Leo?)
Bobby Briggs (?)
Lemonade
Saltines with apple butter
Beans
(Family night at) The Pancake Plantation
English caramel
Chamomile tea
Rabbit chili
Cheeseburger, medium; a coke and some fries
Irish (?)
Diet soda
Black Yukon sucker punch
Saki (?)
Cold milk
Oatmeal
Two chocolate shakes (extra whipped creme on one)
Real potatoes
Dog biscuit
Salmon (fresh, firm)
Omelet (white veal sausage, morel mushrooms)
Peanuts
Ham
Carrots
Potato salad
Deviled eggs
Carrot sticks and celery sticks
Chicken
Corn on the cob
Waldorf salad
Popcorn
Three berry pie
Jello
Roast
Nectar of the gods
Small box of chocolate bunnies
Scrambled eggs
Venison steaks
Sparkling wine
Gruel
Apples
Lollipop
Red wine
Peas (pass the peas again)
Red herring
Fried eggs
Glass of nearly frozen, unstrained tomato juice, plop a couple of oysters in it
Mound of sweet breads, sautĂŠed with chestnuts and Canadian bacon
Big biscuits smothered in gravy
Anchovies
Bicarbonate soda
Sausage patties (not sausage links)
Pig head with grapes and a green apple in its mouth
Roasted pine weasel
Rare steak
Chicken pot pie
Turkey sandwich, whole wheat, lettuce, dollop of mayonnaise
Garmonbozia
Turkey dog
Muffin
High school sandwich
Reiner Ale

Conrad Sharm Resort-Sharm el Sheikh 5*. Conrad Sharm Resort-Sharm el Sheikh 5*
strona hotelu
conradhotels1.hilton.com/en/ch/hotels/index.do?ctyhocn=SSHCICI
byłam w tym hotelu 2 tygodnie od 4 do 18 marca 2008
2 dorosłe + infant-14mc, ALL-białe opaski-sa tez czerwone dla napoi
bezalkoholowych(ale chyba nasze biura tego nie sprzedaja)
organizator Exim, kupiony przez Camelkę

Chętnie napiszę swoje wrażenia, bo często korzystam z opinii forumowiczów-może
się komuś przyda?

pogoda:
"wg mnie idealna pogoda-jak u nas w cieple lato, temp 24-28st
w cieniu, słonce od 9 do 17 a potem ok 24st
czasem wieje i wtedy wystarczy bluzka z długim rekawem ew. cienkie bawelniane
spodnie i klapki
w morzu 22st mozna sie kapac, ale na dluzsze snurkowanie mozna wziac pianke"

jedzenie:na ALL
śniadania 7.00-10.00
obiady 12,30-15,00
kolacje 18,30-22
w miedzyczasie snacki na basenie
jedzenia duzo i rozne:
sniadania zawsze omlet station, jajecznica, płatki z jogurtami lub mlekiem,
rogaliki, nalesniki z czekolada, parowki, grillowane pomidory, jajka na twardo,
tosty, pieczywo, dzem, sery zolte i biale, wedlina, pomidory, warzywa, salatka
owocowa, do picia soki, kawa herbata, woda
obiad i kolacja podobne:
zupa lub 2 do wyboru-zawsze pasta station, w restauracji na dole mini pizze,
grillowane warzywa, sauted vegetables, frytki lub zmieniaki(w koszulkach,
zapiekane, purre) ryz(rozny), makaron, lasagne, mousaka, beef na rozne sposoby,
kurczak grillowany, owoce morza, ryby, do tego pieczywo, warzywa-salata,
pomidory, ogorki, oliwki, sałatki, sosy, kasze, kuskus, papryka, desery: zykle
lody, czasem pudding na ciepło, ciasteczka, balkawa, duze i dobre, zawsze swieze
owoce-zamiennie figi, banany, pomarancze, truskawki, jablka
do picia-co zamowisz u kelnera
w miedzyczasie snacki na basenie-kanapki i pizza, owoce
jak jest egyptian nighy grilluja na dworze i sa lokalne przysmaki, byl tez dzien
kuchni orientalnej-sajgonki itp-bardzo dobre
jedzienie włoskie-duzo Wlochow

picie: oryginalna cola, fanta, sprite, woda buyelkowana Baraka-bez ograniczen,
alkohole wszelkie lokalne, dobre drinki-daja bez ograniczen ale na plazy i
basenie od 10-17.00 w plastiku
w lobby bar w szkle, mozna tez do obiadu i kolacji zamawiac drinki u kelnerow

hotel bardzo ladnie polozony, plaza idealna, paiszczsta, lagodne zejscie i
płycizna-dobra dla dzieci
2 baseny-duzy zimny i miejszy podgrzewany, jest tez basen naturalny w
morzu-wydzielony fragment morza

super promenada do spacerow, az do Coral Beach
pokoje-standad, ale ladnie sprzatane-warto dac 1$, czyste reczniki szampon, mydlo
hotel dla Włochow, duzo Rosjan i Anglikow
animacje dla Włochow, ale sa sympatyczni, nie narzucajacy sie, pare raze nawet
i my sie bawilismy w coctail game na basenie(mozna wygrac flaszke alkoholu
dla dzieci wieczorem Mini Blu club-bardzo fajne dyskoteki, potem nauka tanca
dla dorosłych, bogaty program animacyjnybardzo sie staraja, codziennie cos
innego, zmienaj dekorcje, grill na powietrzu itp.
hotel ma duzo zieleni, podswietlen, ale tez byly komary i muchy-bardzo nas
pogryzly na poczatku
na miejscu wypozyczalnie samochodzikow dla dzieci, divincenter, spa-masaz
beduinski suuper, sklepy, lekarz, fryzjer, internet płatny(dosc drogo)

obsługa bardzo mila, ale nie narzucajaca sie
dla dzieci w restauracji krzeselka, łozeczko na zyczenie

z minusow-hotel jest dosc stary idopiero czesciowo odremontowany, stad
gdzieniegdzie odpada fuga...ale to takie niuanse
ogolnie bardzo sympatyczny i godny polecenia

pytania na priv-odpowiem chetnie


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • shirli.pev.pl


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gim12gda.pev.pl
  •  Menu
     : kaniagostyn *UKS Kania Gostyń
     : lasagne ze szpinakiem i białym serem
     : lasagne z Ikei jak zrobić
     : lasagne przepisy Lubelli
     : lasagne przepis po niemiecku
     : lasagna white sauce
     : Lasagne bologniase
     : Lasagne wegetariańskie
     : lasagna z mikrofali
     : lasagna ricotta
     : lasagna receipes
     . : : .
    Copyright (c) 2008 kaniagostyn *UKS Kania Gostyń | Designed by Elegant WPT