Strona główna
  Lasagne bologniase

kaniagostyn *UKS Kania Gostyń

Przepisy... Hm... Dobrze wiedzieć, że owoce morza odpadają Może Lasagne? Może średnio pasuje na romantyczną kolacje, ale znam doskonały przepis na Lasagne ;D i do tego lampka czerwonego wina. Możesz zrobić Risotto, może spaghetti z sosem bolognese? Trochę oklepane, ale co tam... ^^ Kurczak po chińsku? Nie robiłam, ale mam całkiem fajny przepis, który chce niedługo wykorzystać... :> Albo placek po węgiersku? xD A może na słodko? Naleśniki z jabłkami, cynamonem i bitą śmietaną + czekolada pitna? Chociaż tyle kalorii na kolację... Ale raz - nie zawsze ;d Nie wiem, celować w ten deseń? Czy ma być to coś wykwintnego? :>
Makaron; teraz dochodzi ryż :D ;) szybka potrawa. Troche mnie sprowokowały inne wypowiedzi, żeby przestawić moją wersje makaronu z ketchupem, ale ja mam tu cos znacznie wyśmienitszego. Makaron ze szpinakiem. Robiny szpinak - ja doprawiam masłem, warzywkiem/wegetą bądź po prostu odrobiną kostki rosołowej z kurczaka, do tego sól i pieprz. Nie dodaje mleka itp. Jak się zrobi to dodajemy makaron i mieszamy. Ale tu najlepiej jakieś świderki lub muszelki, żeby szpinak miał na czym osiąść. Oczywiście można do tego dorobić sos bolognese i po prostu zrobić lasagne mając odpowiedni makaron lasagne'a i tyle :D

Nasze historie sprzed operacji. Ja wczoraj miałam kontrolę i póki co podobno u mnie czucie wraca w "podręcznikowy" sposób-w sensie na bardzo duży pozytyw. kłujący ból brody, mrowienie okolic polików i pod nosem, uczucie, jakby mi pod nim coś łaziło.
aha-zaszalałam dzisiaj!!! KICHNĘŁAM pierwszy raz od 4 tygodni!!!
a wczoraj to nawet lasagne bolognese z tej radochy zjadłam
to czy to ?. błyszczyk
albo najlepiej bezbarwna pomadka jakaś owocowa

spaghetti bolognese czy lasagne? umm uwielbiam oba
X czy Y. wybieram... FLAC

Dlaczego? Bo bardzo ładnie kojarzy się z takim fajnym polskim słowem 'flak'. Bo składa się z formatu strumieniowego, powiązanego enkodera i dekodera w formie bibliotek, oraz wtyczek dla odtwarzaczy audio :wink: Bo posiada opcje 'ripowanie', 'odtwarzanie', 'nagrywanie w locie' oraz konwersja. Bo jednym z oprogramowań obsługujących FLAC, jest Windows (a ja mam Windowsa tylko, że na komputerze :razz: ). Bo jest odporny na błędy i utratę jakości. Bo według licencji każdy może mieć FLAC-a bez wcześniejszego pozwolenia :grin:

Spaghetti Bolognese czy Lasagne?
Lasagne - potrzebuję sprawdzony przepis. ja zawsze robię tak:

Sos beszamelowy na oko, po prostu rozpuszczam masło, dodaję mąkę i dolewam mąkę do gętości takiej żeby spływało z łyżki dość wolno. Oczywiście doprawiam solą i pieprzem.

Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę, pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Wszystko podsmażyć. Gdy będzie zeszklone dołożyć tuńczyka i doprawić, uważając z ilością soli. Wlać pomidory. Nadal smażyć. Gdy sos trochę wsiąknie w tuńczyka, zestawić z palnika. Zetrzeć ser na tarce. Układanie lasagne: Ja zrobiłam na dużej prostokątnej blaszce i na cala zużyłam 12 płatów makaronu, ale ilości wymaganej nie podaje, bo to od was zleży w jakiej chcecie zrobić foremce. Blaszkę posmarować masłem. Na spod blaszki wylewamy kilka łyżek sosu białego rozsmarowując go na całej blaszce. Na ten sos wyłożyć makaron. Następnie warstwa tuńczyka. Na to sos bolognese, starty ser, sos biały, makaron, tuńczyk, sos bolognese, ser, sos biały. Na wierzch nie wykładać makaronu bo zrobi się skorupa i nie da sie pokroić lasagne. Piec ok 45 minut w 170 - 180 stopniach. Gdy włoży się pionowo widelec albo nóż i łatwo przejdzie przez warstwy wtedy lasagne jest gotowa. Sugeruje aby przygotować całą lasagne np. godzinę wcześniej, wtedy makaron trochę wyssie sosu i na pewno po upieczeniu będzie miękki a nie suchy!

Z moich uwag. Warto pieczarki zetrzeć na tarce. Lepiej się kroi lasagne.
Ja robię z tuńczykiem, ale spokojnie można zamieniać produkty. Można robić z dynią, mięsem, rybą Co kto lubi
SYLWESTER 2006/2007 - wejście tutaj dozwolone od lat 18.. Ponieważ miało być o jedzeniu podaję swój przepisik, który jest sprawdzony i działa.
Na bardziej kameralne spotkanie proponuję "Lasagne z mięsem"

-1 opakowanie lasagne - wystarcza na 2 razy
-2 opakowania FIX do spaghetti Bolognese -Knorr
-1 kg. mięsa mielonego wieprz.-woł. lub indycze
-bazylia
-czosnek
-olej
-ok.20 dkg. żółtego sera
Do garnka wykładamy mięso,dodajemy 50ml.oleju, i bez przykrycia dusimy mięso, mieszając aby nie było grudek. Następnie po ok.8 min. jak mięso zmieni kolor dodajemy bazylię (ok. 2 duże łyżki) i zmiażdżony czosnek ok.(1/2 główki lub w zależności od upodobań). Dalej przez chwilę mieszamy dodając ok. 1.5 szklanki wody i 2 opakowania FIX (FIX tylko wsypujemy czyli nie zaglądamy do przepisu na odwrocie). Przez kolejne ok. 5 minut dusimy wszystko razem bez przykrycia.
Do naczynia żaroodpornego na dno wykładamy odrobinę sosu czyli tyle aby pokryło dno. Następnie układamy na sosie lasagne (lasagne nie moczymy tylko prosto z opakowania układamy na sosie tak aby wszystkie płatki były zwilżone sosem. I tak do samej góry na przemian. Po zakończeniu układania na wierzchu powinien być sos.
Po tych zabiegach wkładamy naczynie do rozgrzanego do 180.C piekarnika i zapiekamy przez 25 minut. Po tym czasie posypujemy wierzch potrawy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze przez chwilę - aż ser się nie rozpuści.
Podajemy na gorąco przy zapalonej-nych świecach i kieliszkach napełnionych czerwonym winem np. Kadarka.
SMACZNEGO
Pasje.... Hehe widze że poligloci z Was Chyba się też do was zaliczam xD angielski znam juz perfekt. Niemiecki - da sie ze mną dogadać. Jako samouk jadę na kilku podręcznikach japoński, rosyjski, włoski chiński. Dodatkowo w planach hiszpański i francuski, no dokładniej chiński bo coś mi na razie nie idzie, poza tym mam bardzo mało czasu na naukę jezyków z tego względu, że mam maturę i egzsmin o tytuł technika hotelarstwa. A co do reszty zainteresowań... Kuchnia to moja świątynia. Uwielbiam robić obiady i kolacje, jak również desery xD Moje specjalności, to mięsne racuchy (nie na słodko nie bójcie się), nadziewane pieczone parówki, sushi, zupa-krem cebulowa, zupa-krem brokułowa, lasagne, spaggetti carbonara i bolognese no i inne takie. Z deserów robię dobrą czekoladę do picia (bynajmniej nie z torebki) no i ciasta. A! No i pieczona ryba (Lapia bodajże się nazywala) w sosie musztardowym.^^ Dodatkowo lubię śpiewać i nawet mi to wychodzi lol. W ogóle jestem maniakiem muzyki.
AH. Bardzo lubię poezję polską. No i mam bzika na punkcie "Zbrodni i kary" Dostojewskiego. Kocham tą książkę i jestem fanką głównego bohatera Raskolnikowa xD
Lasagne. ja robie prościarską Lasagne. Mianowicie:

brońcie Panie Boże nie gotować makaronu, tylko kupne paty makaronowe zostawić surowe.
Nastenie kupuję sos bolognese taki z paczki Knora, robię go wg przepisu plus sporo bazylii i nieco oregano, czasem dodaję też curry oraz przyprawy do smażonego kurczaka.

Mięso mielone 250g obsmażam razem z cebulą, posolone. W tym samym czasie gotuję w garnuszku drobno pokrojoną marchewkę - żeby mężowi zdrowe warzywo przemycić.

Po obsmażeniu mięsa z cebulą i ugotowaniu marchewki, wraz z jej wodą wrzucam do gara z sosem. Następnie dolewam trochę wody, bo jest tam już trochę gęstawo, sprawdzam czy dość słone/ ostre/ doprawione i podgotowuję na małym ogniu na wrzeniu około 3 min.

Trę ser około 40g, albo kroję w kosteczkę. NO I UKŁADAMY WARSTWY LASAGNE w naczyniu żaroodpornym.
Zaczynamy od zawiesistego sosu, następnie plaster surowego twardego makaronu w płatku, dopasowujemy do kształtu waszego naczynia, łamiemy jeśli to konieczne przy brzegach lub dokładamy na boczkach. Makaron posypujemy serem, następnie znów polewany sosem itd. aż do szczytu naczynia - kończymy serem.
Ważne żeby makaron był dobrze zalany sosem we wszystkich kącikach. No i nie wciskamy do samej góry naczynia bo i tak nam wykipi.

Jeśli ktoś jest ambitny i ma czas może zrobić też sos beszamelowy i polewać nim makaron, potem ser, potem sos mięsny i znów makaron itd.

Wkładam zwykle na 220 stopni na ok 40 do 50 nawet minut, podkładam folię aluminiową pod ZAMKNIĘTE naczynie żaroodporne bo zwykle i tak kipi.

Powodzenia
Xatonland.
Jeśli znajdziesz jakiegoś Saula to tak.

Uważaj, bo Ci do knajpy olbrzyma sprowadzi


<zajmuje z towarzyszami miejsce przy stole, kiwając na właściciela>
Dla mnie poproszę spagheti bolognese. Chyba, że masz inne ciekawe, włosko brzmiące dania

Edit: Albo lepiej Lasagne z dodatkiem salami.
pomożecie?. lasagne?
Makaron z pulpecikami?
Makaron z sosem mięsnym zwany u nas bolognese ?
Czerwcówki 2002 i ich pociechy :). Misi ja też mam 166cm, i kurde no niegadaj że jesteż za gruba bo sie wkurzę
Monika ja ciąglą o tobie myślę a z tym odchudzaniem to miałam tak jak ty, kilka miechów po porodzie schudłam pięjnie i byłam taka zadowolona że sobie pojadałam chociaż objetościowo duzo nie jadłam to jadłam wysoko kaloryczne rzeczy, no bo lubię niestety. No i wróciłam do prawie sprzed ciązy a miałam wtedy dużą nadwagę. Koleżanka z osiedla była taka gruba jak ja no i nagle wszyscy patrzą a ona laska jak sto piędziesiąt. No i mnie zaraziła tym cambridgem, i jestem zadowolona nie tylko z tego że schudłam ale też wiecie odkryłam zupełnie inną kuchnię, dużo warzyw, brak tłuszczu, śmietany , tłustych serów, odkryłam indyka. Wiadomo że tęsknię za lasagne, czy spaghetti bolognese no i oczywiście tiramisu. Ale jeszcze schudnę troszkę i zacznę chodzić na ćwiczonka. To bedę sobie pozwalać na małe grzeszki. Dzisiaj już zaczęłam jeść śniadanko i jest fajnie.

Dysiu kurde ty mi nie pal bo nie poto żucałaś żeby palić i jak cię spotkam to ci wleję.

A co do badań to ja znam tak jak Monik że na czczo tylko przy cukrzycy, przy innych nie trzeba.

A a wczoraj wreszcie pofikałam z mężem, nie w łożu chociaż on mówi to pościelę łóżko to ja że to wszystko psuje. No i było fajnie
Wreszcie.

A Hipek przeziębiony dalej i chyba wezwę lekarza żeby go osłuchał, bo nie chcę mieć tego co w tamtym roku.
Właśnie rozgniótł herbatniki na łóżku.
Idę dzisiaj do Asi bo jest ostatni raz w Krakowie przed porodem.
Papa Basia
A czy B ?.
bolognese
To lasagne :glodny:

Żaglówka czy motorówka?

TABELE NIEMIECKIE DLA ZAINTERESOWANYCH. Im Restaurant

Asiatisch Bami Goreng 12
Banane im Teigmantel. 1/2 St. 10
Chop Suey mit Fleisch 11
FrĂźhlingsrolle 6,5
HĂźhnchen - Szetchuan 11
Misosuppe 2
Nasi Goreng 11,5
Reis, 2 EL 1,5
Reis, gebraten, mit GemĂźse 7
Reis, gedämpft, mit Huhn 7,5
Reisnudeln mit Rindfleisch 12,5
Riesengarnelen, frittiert 5
Rindfleisch, sßßsauer 9
Schweinefleisch, sßßsauer 8
Wan-Tan mit FĂźllung und SoĂźe 6
Deutsch Bratkartoffeln 5,5
Fischfilet paniert. gebraten in pikanter SoĂźe 7,5
Folienkartoffel mit Kräuterquark 4
Gemischter Beilagensalat mit Essig-Öl-Dressing 1,5
Gemischter Beilagensalat mit SalatsoĂźe 2,5
GemĂźse. gedĂźnstet 2
GemĂźse. gedĂźnstet. mit SoĂźe 4
Kartoffelgratin 7
KnĂśdel 2,5
Kotelett vom Schwein. paniert. gebraten 11,5
Kroketten. 3 St. 3
Leipziger Allerlei 2,5
Omelett mit Champignons 7
Pfeffersteak mit SoĂźe 8
Rinderroulade mit SoĂźe 11,5
Salzkartoffeln 2,5
Schweinesteak 4,5
Schweinshaxe geschmort. mit SoĂźe 8
Spargel gedĂźnstet. mit Sauce Hollandaise 7,5
Spätzle 3
Tomatensuppe. klar 1,5
Wiener Schnitzel 6,5
Zwiebelsuppe 3
Griechisch Bauernsalat 7,5
Bifteki 16
Gyros 8
Krautsalat 1,5
Lammkotelett. gegrillt. 1 St. 6
Mussaka 11
Souvlaki 8
Tintenfisch. frittiert 14
Tsatsiki 5
Weinblätter. gefßllt 8
Italienisch Antipasti. 1 kl. Portion 7,5
Cannelloni mit GemĂźse-FĂźllung 10
Lasagne al forno (mit Hackfleisch) 16
Pizza Capricciosa 19
Pizza Margherita 14,5
Pizza Salami 17
Ravioli alla genovese 12,5
Saltimbocca mit Baguette 18
Spaghetti bolognese 13
Tiramisu. Dessert 9
Zabaione. Dessert 5
Italienisch Caprese (Tomaten mit Mozzarella und Basikikum) 4,5
Gemischter Salat mit Essig-Öl-Dressing 2
Gnocchi in TomatensoĂźe 7,5
Italienischer Salat mit Käse. Schinken. Thunfisch 1

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • shirli.pev.pl


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • trendy-girls.htw.pl
  •  Menu
     : kaniagostyn *UKS Kania Gostyń
     : lasagne ze szpinakiem i białym serem
     : lasagne z Ikei jak zrobić
     : lasagne przepisy Lubelli
     : lasagne przepis po niemiecku
     : lasagna white sauce
     : Lasagne wegetariańskie
     : Lasagne vegetable
     : lasagna z mikrofali
     : lasagna ricotta
     : lasagna receipes
     . : : .
    Copyright (c) 2008 kaniagostyn *UKS Kania Gostyń | Designed by Elegant WPT