Strona główna
  lasagne ze szpinakiem i białym serem

kaniagostyn *UKS Kania Gostyń

Ilustrowane menu - poczekalnia. zapiekany szpinak (szpinak mrozony, cebula, czosnek poduszony na odrobinie oliwy, ser bialy 1,5%, platy lasagne z maki durum)





zupa-krem z brokulow (brokuly, czosnek, smietana, przyprawy)


DIETA ZUZLA XXIV. witam
dziś jem tak

8.30 makaron z pastą z soczewicy, kapsty pekińskiej i białego sera+papryka
13.00 jajecznica z dwóch jajek z pieczarkami i cebulą+kalafior z oliwa+ogórek
18.00 Lasagne z brokułami, szpinakiem i białym serem+ogórek+seler naciowy

dziękuje
Makarony. Lasagne ze szpinakiem



Skladniki:

platy lasagne (nie ugotowane, ani zblanszowane)
paczka mrozonego szpinaku
6 zabkow czosnku
30 dag sera zoltego

Sos beszamelowy:

50 g masla
50 g maki
½ l mleka
sol
pieprz bialy
galka muszkatolowa

Ser zetrzec na tarce, maslo rozpuscic w rondelku i nasypac make, wymieszac az wchlonie maslo. Chwile zasmazyc, dolac mleko ubijajac trzepaczka. Doprawic galka muszkatolowa, białym pieprzem i sola.

Rozmrozony szpinak przyprawic sola i pieprzem, dodac posiekany czosnek, powinien byc nieco rzadki (nie odlewac plynu po rozmrozeniu).

W naczyniu do zapiekania ułozyc warstwami:

1/ beszamel (rozprowadzony cienka warstwa)
platy lasagne
beszamel
szpinak (tez cienka warstwa)
ser
2/ platy lasagne
beszamel
szpinak
ser
3/ platy lasagne
beszamel
szpinak
ser
4/ platy
beszamel
ser

Zapiekac ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C


lazania. Rurki ze szpinakiem i białym serem

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
12 płatów makaronu Lasagne Barilla
1/2 kg mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
20 dag białego sera półtłustego
2 łyżki posiekanej bazylii
jajko
2 łyżki mąki
3 łyżki masła
szklanka mleka
15 dag startego sera żółtego
5 dag orzeszków piniowych
łyżka oleju
żółtko
sól, pieprz

Szpinak rozmrozić, odcisnąć na sicie. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i masła, podgrzać szpinak z czosnkiem. Wymieszać z posiekaną bazylią, przyprawić solą i pieprzem.
W rondelku stopić łyżkę masła, wsypać mąkę, mieszając smażyć na małym ogniu. Zdjąć z ognia, mieszając wlać zimne mleko. Powoli gotować, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Sos zdjąć z ognia, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Biały ser pokruszyć, wymieszać ze szpinakiem. Wbić jajko, dodać połowę startego sera, orzeszki piniowe i 3 łyżki sosu beszamelowego. Dokładnie wymieszać.
Lazanie obgotować w osolonej wodzie, osączyć. Na każdym płacie rozsmarować szpinakowo-serowy farsz. Brzeg posmarować żółtkiem, skleić.
Rurki ułożyć w natłuszczonym masłem naczyniu, zalać pozostałym sosem, posypać resztą sera. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 st.C.

http://www.kobieta.pl/kobieta/
Lazania z botwinką. Składniki:
8 płatów lasagne (możesz je zastąpić ciastem makaronowym
rozwałkowanym i pokrojonym na prostokąty 10 x 15 cm)
80 dag botwinki
30 dag białego sera
4 jaja
3 łyżki masła
szklanka śmietanki kremówki
3-4 ząbki czosnku
Ziarenka Smaku WINIARY
pieprz

W płaskim rondlu rozgrzej połowę masła i przez 15-20 minut duś w nim umytą i posiekaną botwinkę, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj rozdrobniony biały ser, rozgnieciony czosnek, Ziarenka Smaku, pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.

W żaroodpornym naczyniu ułóż obok siebie 2 płaty lasagne, następnie przekładaj je jak tort - masą botwinkowo-serową (otrzymasz 4 warstwy ciasta i 3 warstwy masy). Na ostatnie 2 płaty ciasta wylej jaja ubite z kremówką. Posyp wiórkami pozostałego masła.

Lasagne wstaw do gorącego piekarnika na 30 minut.

Uwaga! Płaty ciasta możesz również przekładać masą szpinakową, mielonym mięsem, przygotowanym tak, jak na klopsiki itp.
Ruloniki ze szpinakiem i bialym serem. Link widoczny Tylko dla Zarejestrowanych.  Kliknij Tu i Zarejestruj się
12 platow makaronu Lasagne
1/2 kg mrozonego szpinaku
5 zabkow czosnku
20 dag białego sera poltlustego
2 lyzki posiekanej bazylii
jajko
2 lyzki maki
3 lyzki masla
szklanka mleka
15 dag startego sera zoltego
5 dag orzeszkow piniowych
lyzka oleju
zoltko
sóo, pieprz
Szpinak rozmrozic,odcisnac na sicie. Czosnek obrac, przecisnac przez praske. Na patelni rozgrzac lyzke oleju i masla, podgrzac szpinak z czosnkiem. Wymieszac z posiekana bazylia, przyprawic sola i pieprzem.
W rondelku stopic lyzke masla, wsypac make, mieszajac smazyc na malym ogniu. Zdjac z ognia, mieszajac wlac zimne mleko. Powoli gotowac, caly czas mieszajac, az zgestnieje. Sos zdjac z ognia, przyprawic do smaku sola i pieprzem.
Bialy ser pokruszyc, wymieszac ze szpinakiem. Wbic jajko, dodac polowe startego sera, orzeszki piniowe i 3 lyzki sosu beszamelowego. Dokladnie wymieszac.
Lazanie obgotowac w osolonej wodzie, osaczyc. Na każdym placie rozsmarowac szpinakowo-serowy farsz. Brzeg posmarowac zoltkiem, skleic.
Rurki ulozyc w natluszczonym maslem naczyniu, zalac pozostalym sosem, posypac reszta sera. Zapiekac 30 minut w temperaturze 180 st.C.
Przepisy dla mam karmiących piersią. Lasagne ze szpinakiem
- składniki
1 paczka makaronu lasagne
3 kg świeżego szpinaku (same listki)
1 kg sera białego (półtłusty)
4 jaja
3 ząbki drobno posiekanego czosnku
sos: 4 łyżki masła
3 łyżki mąki
3/4 l mleka
1 liść laurowy
skórka z cytryny
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
parmezan do posypania
Lasagne ze szpinakiem - sposób przygotowania
Makaron lasagne ugotować al dente. Do naczynia z zimną wodą włożyć na chwilę ugotowane plastry makaronu - zahartować. Ser wymieszać z czosnkiem, 2 jajami, solą i pieprzem. Szpinak oczyścić. Sparzyć wrzątkiem. Odcedzić na sicie. Do misy włożyć szpinak, wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem. Przygotować sos beszamelowy: Na patelni roztopić masło. Wsypać mąkę. Podgrzewać ok. 1 - 2 min. Następnie, mieszając, wlać mleko. Dodać liść laurowy i skórkę cytrynową. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Podgrzewać mieszając ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporne wąskie naczynie posmarować masłem. Warstwami układać składniki - zacząć od sosu, potem makaron, ser, szpinak, makaron. Powtarzać dwukrotnie. Na koniec polać beszamelem. Posypać parmezanem. Piec w piekarniku (180 st.C.) 30 - 40 minut. Parmezan powinien się zezłocić.
Farsz szpinakowy z fetą i twarogiem. Farsz szpinakowy z fetą i twarogiem
  Znalazłam kiedys w necie taki przepis na farsz szpinakowy z twarogiem i fetą (a że wypróbowany przeze mnie to polecam;)

Paczka mrozonego szpinaku
¾ kostki fety
250 g twarogu
Czosnek, bazylia, oregano, sól
Cebula

Cebule pokroic w kosteczkę, podsmazyć, dodac czosnek, wyłożyc rozmrożony szpinak, troche poczekac aż odparuje. Wkruszyc fetę i twaróg, wymieszać, poddusić, az się wszystko ladnie połączy. Dodać bazylię, sól, oregano (ilości wedle upodobań).
Farsz jest uniwersalny – do makaronu, malesników, lasagne. Świetnie smakuje posypany parmezanem.
W wersji do makaronu mozna podlać smietaną, do nalesników- bardziej odparować szpinak i dac więcej białego sera.

Dla mnie pychotka:)


Ninka 21 m-cy

Co robicie na obiad III. Dot.: Co robicie na obiad III
  A ja robie lasagne:)

Więc tak:
Zamiast gotowego makaronu do lasagne daje upieczone przez siebie naleśniki :D

Pierwsza warstwa: (mięsna)
podsmażam cebulke, dodaje mieso mielone,rosołek a następnie pomidory w puszcze, przecier pomidorowy, zioła do smaku (ja daje bazylię, oregano i biały pieprz) i ogolnie doprawiam :D

Druga warstwa:
zółty ser

Trzecia warstwa:
szpinak podsmażony na łyżce masła i ząbkiem czosnku

Warstwy powtarzać do zakrycia naczynia, na końcu oczywiście posypać serem zółtym :D



Robię do tego sos czosnkowy (jeśli ktoś lubi)

50:50 majonez z jogurtem naturalnym
szczypra wegety, słodkiej papryki w proszku, czosnek (dobra jest też również kosteczka czosnkowa z knora) i troche pieprzu.
Opis diety wegetariańskiej. Dieta wegetariańska 2 kg w ciągu 2 tygodni

Nie trzeba jeść mięsa, by być zdrowym i mieć smukłą figurę! Dieta naturalna – dieta wegetariańska.
Mimo, że wyklucza z jadłospisu mięso i ryby, zaspokaja wszystkie potrzeby organizmu. Wartościowym i wystarczającym źródłem białka są w niej sery, jajka, ziarna zbóż, mąka z pełnego przemiału oraz rośliny strączkowe. Jednocześnie duża ilość warzyw i owoców dostarcza odpowiedniej ilości błonnika, witamin i soli mineralnych.

Coraz liczniejsze publikacje naukowe dowodzą, że dieta wegetariańska może być stosowana nawet przez dzieci. Wymaga jednak dużej dbałości przy komponowaniu posiłków, tak by dostarczały wystarczającej ilości białka i witaminy C niezbędnej do przyswajania żelaza.

Aby była zdrowa i skuteczna trzeba też zrezygnować z produktów wysoko przetworzonych, zawierających środki konserwujące i sztuczne barwniki. Idealne rozwiązanie to spożywanie wyłącznie świeżych produktów z upraw i hodowli ekologicznych. Należy też ograniczyć spożycie soli i cukru.

Ubytek wagi jest spowodowany zmianą sposobu odżywiania i wynosi około 2 kg w ciągu 2 tygodni.

Plan diety

Śniadanie (do wyboru):

- świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, 2 kromki ciemnego pieczywa z masłem orzechowym i kiełkami rzeżuchy
- grejpfrut, 3 łyżki muesli z jogurtem naturalnym
- naleśnik z mąki razowej z nie słodzonym musem owocowym
- odtłuszczony jogurt, miseczka pełnoziarnistych płatków zbożowych, sok pomarańczowy, napar z ziół
- 2 banany, pełnoziarniste płatki zbożowe z odtłuszczonym mlekiem, napar z ziół

Obiad (do wyboru):

- zupa selerowa, zielona papryka faszerowana tofu i ryżem, sałatka z porów z orzechami
- zupa z soczewicy, lasagne ze szpinakiem, sałatka z kukurydzy, papryki i kiełków
- 100 g spaghetti z sosem pomidorowo-kabaczkowym (przygotowanym na 1/2 łyżki oliwy), porcja białego sera
- sałatka z soczewicy z marchewką (przesmażoną na oliwie z czosnkiem i przyprawami), 2 jajka po flamandzku

Kolacja (do wyboru):

- warzywa sezonowe pod beszamelem, chleb razowy z gomasio (4 łyżeczki uprażonych ziaren sezamowych zmielonych z łyżeczką soli), sok marchwiowy
- grzanki z chleba pełnoziarnistego z ugniecionym miąższem awokado, posiekaną cebulką, pomidorem, sokiem z cytryny, herbata ziołowa
- puree z warzyw, awokado faszerowane cebulkami i jabłkiem, polana sosem winegret, napar z ziół
- sałatka z papryki w trzech kolorach z białym serem, jajko na miękko, owoc
- szparagi z żółtym serem, zapieczone w piekarniku, budyń karmelowy


Źródło: zdrowie.onet.pl
Dieta wegetariańska. Nie trzeba jeść mięsa, by być zdrowym i mieć smukłą figurę! Dieta naturalna – dieta wegetariańska.

Mimo, że wyklucza z jadłospisu mięso i ryby, zaspokaja wszystkie potrzeby organizmu. Wartościowym i wystarczającym źródłem białka są w niej sery, jajka, ziarna zbóż, mąka z pełnego przemiału oraz rośliny strączkowe. Jednocześnie duża ilość warzyw i owoców dostarcza odpowiedniej ilości błonnika, witamin i soli mineralnych.
Coraz liczniejsze publikacje naukowe dowodzą, że dieta wegetariańska może być stosowana nawet przez dzieci. Wymaga jednak dużej dbałości przy komponowaniu posiłków, tak by dostarczały wystarczającej ilości białka i witaminy C niezbędnej do przyswajania żelaza.



Aby była zdrowa i skuteczna trzeba też zrezygnować z produktów wysoko przetworzonych, zawierających środki konserwujące i sztuczne barwniki. Idealne rozwiązanie to spożywanie wyłącznie świeżych produktów z upraw i hodowli ekologicznych.
Należy też ograniczyć spożycie soli i cukru.



Ubytek wagi jest spowodowany zmianą sposobu odżywiania i wynosi około 2 kg w ciągu 2 tygodni.





Śniadanie (do wyboru):
• świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, 2 kromki ciemnego pieczywa z masłem orzechowym i kiełkami rzeżuchy,
• grejpfrut, 3 łyżki musli z jogurtem naturalnym,
• naleśnik z mąki razowej z nie słodzonym musem owocowym,
• odtłuszczony jogurt, miseczka pełnoziarnistych płatków zbożowych, sok pomarańczowy, napar z ziół,
• 2 banany, pełnoziarniste płatki zbożowe z odtłuszczonym mlekiem, napar z ziół.


Obiad (do wyboru):
• zupa selerowa, zielona papryka faszerowana tofu i ryżem, sałatka z porów z orzechami,
• zupa z soczewicy, lasagne ze szpinakiem, sałatka z kukurydzy, papryki i kiełków
• 100 g spaghetti z sosem pomidorowo-kabaczkowym (przygotowanym na ½ łyżki oliwy), porcja białego sera,
• sałatka z soczewicy z marchewką (przesmażoną na oliwie z czosnkiem i przyprawami), 2 jajka po flamandzku.




Kolacja (do wyboru):
• warzywa sezonowe pod beszamelem, chleb razowy z gomasio (4 łyżeczki uprażonych ziaren sezamowych zmielonych z łyżeczką soli), sok marchwiowy,
• grzanki z chleba pełnoziarnistego z ugniecionym miąższem awokado, posiekaną cebulką, pomidorem, sokiem z cytryny, herbata ziołowa,
• puree z warzyw, awokado faszerowane cebulkami i jabłkiem, polana sosem winegret, napar z ziół,
• sałatka z papryki w trzech kolorach z białym serem, jajko na miękko, owoc,
• szparagi z żółtym serem, zapieczone w piekarniku, budyń karmelowy.


Lasagne ze szpinakiem
(4 porcje)
• paczka gotowego ciasta na lasagne,
• 1/2 kg świeżego szpinaku,
• 2 pojemniki serka wiejskiego,
• średnia cebula,
• szklanka tartego sera żółtego,
• mała puszka koncentratu pomidorowego,
• 2 łyżki oleju,
• przyprawy - sól, czosnek, tymianek.
Ciasto obgotować w wodzie. Na oleju usmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojony szpinak i podsmażyć. Dodać serek, przyprawić solą i tymiankiem. Żaroodporne naczynie posmarować olejem i układać na przemian ciasto i masę szpinakową. Koncentrat pomidorowy rozmieszać w 1/2 l wody, zalać lasagne, posypać żółtym serem. Piec ok. 30 min w średnio nagrzanym piekarniku.
Jaja po flamandzku
Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać sparzony pomidor, 1/2 łyżeczki zmielonej papryki, podsmażyć, wrzucić groszek i fasolkę, podlać wodą pozostałą z gotowania fasolki, posolić, dusić 10 min, przełożyć do glinianego naczynia; w sosie zrobić wgłębienia i do każdego wbić jajko; między jajkami ułożyć szparagi i piec w nagrzanym piekarniku, aż się zetnie białko.
Lasagne. kupujesz płaty na lasagne, nie gotujesz ich tylko łamiesz tak, aby pasowały kształtem do naczynia żaroodpornego
- miesko robisz tak jak na spagetti bolognese... mielone, przyrumieniona cebulka, troszkę czosnku, pomidory z puszki lub koncentrat pomidorowy, przyprawy (wegeta, pieprz, dużo bazylii i oregano)
- kupujesz sos beszamelowy w proszku, rozrabiasz tak jak jest napsane na opakowaniu
- ser zółty trzesz na tarce
i układasz: makaron miesko, sosik, serek... itd, wierzchnia warstwa makaron, beszamel, serek
Do piekarnika i gotowe ... pycha
Moze tez byc wersja mieszana: miesko i szpinak lub sama szpnakowa lub mieszana: bakłażan i szpinak

BESZAMEL
1/4 kostki masła - roztopic , dodac czubata łyzke maki - szybko wymieszac
- dodac pol litra mleka, zwawo wymieszac
- posolic
- mieszac az do zgestnienia, zeby nie przywarło do dna



Cebulke i czosnek podsmazam na patelni, dodaje obrane se skorki swieze pomidory (lub z puszki), oregano, bazylie, sol i pieprz. Dusze pod przykryciem okolo 1.5 godziny. Do gotowego sosu dodaje podsmazone mielone mieso i mrozony zielony groszek.

W naczyniu ukladam suche plasty lasagne, sos, pokruszony bialy ser, ugotowane jajko pokrojone w plasterki - az do wyczerpania skladnikow. (ostania warstwa musi by sos)
Wierzch posypuje mozarella i parmezanem, zapiekam okolo 40 minut.

Przepis dostalam od zony rodowitego Wlocha

lasagne ze szpinakiem:

na dól płaty makaronu
na to przygotowane wcześniej smażone mięso mielone z cebulą i czosnkiem, a na koniec dodany szpinak
na to połowę sosu (mleko zagotowuje, dodaje wymieszaną w miewielkiem ilosci z mlekiem mąkę, jak to wszytko się zagotuje wrzucam pokrojony drobno ser żółty i mieszam do czasu, aż całość się rozpuści)
na to warstwa makaronu
na to kolejna warstwa mięsa
na to sos pomidorowy (najlepsze pomidory, albo koncentrat, jak kto woli, zagotowane z podsmażoną cebulą, czosnkiem i bazylią)
to wszytko posypuję warstwą tartego sera
na to makaron, kolejną warstwę
i wszystko polewam resztą sosu serowego
do piekarnika w zamkniętym naczynu, a pod koniec pieczenia, odkryć, żeby zarumieniła się góra

aby lasagne się nie rozpadało, nie powinno się go jeść od razu po wyjęciu z piekarnika, najlepiej troszkę poczekać


O to przepis na najlepszą lasagne pod słońcem :lol:
1. Szpinak podsmażam, dosalam i przyprawiam (przede wszystkim czosnkiem)
2. w misce wymieszać ricottę (120 g- ja ją zastępują zwykłym żółtym serem), szpinak (200g), śmietanę 36% (2 łyżki), 2/3 parmezanu (całość - 25g) i 2 jaja.
3. tak przekładam makaron tą masą na wysmarowaną masłem formę (naczynie)
4. przygotowuję beszamel : 25 g masła rozgrzewam i pprzez 2 min podsamzam makę, ciagle miszajć. Dodaję mleko (300ml) . Trzymam na ogniu do czasu aż nie zgęstnieje ciągle mieszając. Dopraiwam pieprzem, soą i gałką muszkatałową.
5. Polewam tym sosem całą zapiekanke do piekarnika rozgrzanego do 180 st C przez ok 10 min.

Polecam po prostu

A to wersja dla leniwców

100 g szpinaku mieszam z ok 400 g sera żółtego (może tez być ricotta) i doprawiam do smaku wg własnego uznania (tzn duuuuuuuużo czosnku i soli, dodatkowo pieprz).

Naczynie żaroodporne smaruję masłem i wykładam ugotowanymi płatami lasagne, na to szpinak, lasagne, szpinka itd. Samą górę posypuję resztą sera i masła i ładnie zapiekam:d

1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, seler(może byc naciowy), mozzarella, parmezan, oliwa z oliwek 3 łyżki, 250 mielonego mięska, 50 ml czerwonego winka 2łyzki koncentratu pomidorowego, 1 puszka pomidorów bez skórki, sól, pieprz, 60g masła, 50g mąki, 500ml mleka, 200g płatków lasagne

oliwe rozgrzać w głębokiej patelni,podsmażyć cebulke,czosnek i miesko.
dodać pokrojona w kosteczkę marchewke i selerek.wymieszać i dusić pod przykryciem ok.10min.
dodać koncentrat i pomidory+zalewa(to moga byc też świezutkie pomidorki których teraz jest mnóstwo). wlać winko.doprawić solą i pieprzem.gotowac ok.20 min.
w rondelku roztopić masło,dodać mąkę i zrobić zasmażkę
piekarnik na 200stopni
do masełka dodac mleko(małymi porcjami),doprawic solą i pieprzem,gotować na małym ogniu 5min(sos beszamelowy)
do formy wlać 2-3łyżki sosu i wyłożyc na niego dwa płaty lasagne
na płaty mięsko,polac sosem i znowu płaty - powtarzac aż do wyczerpania składników
gdy forma będzie wypełniona,przykryć sos płatem lasagne i posmarować sosem.
do piekarnika i piec ok25min.
smacznego

sos
- rumienię cebulkę pokrojoną w kostkę dodaje...
- mielone - wybieram sztukę mięsa i mielą na miejscu - jest lepsze i nie takie tłuste jak z tacki
- dodaję sos Knorra bolognese (słoikowy)
makaron
- osobno w szerokim rondlu gotuję wodę ok 5-6 sm i dodaję 1łyżkę oliwy żeby się nie sklejały i gotuję po 3 płatki
- w gliniance na dno wlewam trochę oliwy z oliwek i rozprowadzam po ściankach
całość
- układam na dnie płatki 3 obok siebie i jeden w poprzek, tak żeby dno bylo mocniejsze
- na to gotowy sos i na to starty ser (najlepiej wymieszane 2 gatunki)
- i tak ok 3 warstwy a ostatnia warstwa to jest sos i ser
- jeśli się robi beszamel to ostatnia warstwa to makaron i wtedy się nie przypala i nie twardnieje
- przykrywam
- do piekarnika na 30 minut

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • shirli.pev.pl


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • saga.htw.pl
  •  Menu
     : kaniagostyn *UKS Kania Gostyń
     : lasagne z Ikei jak zrobić
     : lasagne przepisy Lubelli
     : lasagne przepis po niemiecku
     : lasagna white sauce
     : Lasagne bologniase
     : Lasagne wegetariańskie
     : Lasagne vegetable
     : lasagna z mikrofali
     : lasagna ricotta
     : lasagna receipes
     . : : .
    Copyright (c) 2008 kaniagostyn *UKS Kania Gostyń | Designed by Elegant WPT