Strona główna
  Lazania z mięsem

kaniagostyn *UKS Kania Gostyń

makaron do lazani.

Użytkownik "Margaret"

to zależy od lasagne.
szpinakowa, warzywna, etc ma beszamelowy.
mięsna ma pomidorowy.

mnie uczono , ze dwa rodzaje sosob.
do miesa - pomidorowy, a na warstwe tego miesa beszamel, makaron i tak na
przemian.


mnie z kolei powiedziano, że beszamel. O pomidorowym nie było mowy.
Na pewno są różne szkoły i każda dobra.
Moon mówi tylko o sosie pomidorowym, Ty z kolei podajesz wersję mieszaną -
pomidorowo-beszamelową.

  freni


co was wkurza w waszych domownikach??. moja przyszła teściowa zawsze (czytaj codziennie)ma na obiad conajmniej cztery
rodzaje mięsa i trzy rodzaje surówek no i ziemniaki albo makaron np
albo gołąbki i leczo i lasagne
jak w restauracji
kiedy zamieszkaliśmy razem z moim chłopakiem w naszym mieszkanku nie mógł
zrozumieć że lodówka jest pusta (tzn. obiad zjedzony a na kolację kanapki albo
paróweczki itp). jak w lodówce nie ma schabowych mielonych i pieczonej karkówki
to znaczy że nie ma co jeść

Kupujecie w Leader Price?. Hej no sklepik ma rzeczywiscie niskie ceny, jednak nie wszystko mozna tam
kupowac, mam tu na mysli wlasne zdrowie ja dwa razy sie zatrulem, teraz wiem co
mozna stamtad jesc a co nie, kupuje tam, kasze, ryz,fantastyczny barszczyk
ukrainski mrozony, zacierki za 99 gr, kluseczki mmm gwiazdeczki, kluski do
lazanii mmm, groszek, kukurydza,jogurt kremowy kokosowy mmm:), owoce,
przyprawy, soki niegazowane!, rzeczy gospodarstwa domowego, nie kupuje:
MIESA !!! pod zadnym pozorem, mleka ktore smierdzi, jajek!!!! sztuczne
okropne,kometykow (nie dzialaja), bulek napompowane chemia, wędlin!!! zupek
chinskich, goracych kubkow, sosow, smietan...nie da sie wymienic wszystkiego,
najlepiej samemu po trochu pobrobowac, co jednemu zaszkodzi drugiemu zasmakuje,
zycze udanych zakupow Samuel z Łodzi
na urodziny dla mamy. jako ciasto polecam marchewkowca :)
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=25018542&a=25043579
oczywiscie w formie tortu tutaj, udekoruj cukrowymi/marcepanowymi marchewkami i
bedzie rewelacja :)

jesli chodzi o potrawy, to ciezko mi cos poradzic nie znajac gustow Twojej mamy...

moze placki ziemniaczane z gulaszem "fasolowym" (tzn cebulka, mieso, rozne
fasole - czerwona, biala, jasiek, co sie ma, moga byc i inne warzywka)? u mnie w
rodzinie hit :) albo lazania "fasolowa" - pomysl podobny jak na placki, tylko
sos musi byc bardziej mokry (duzo sosu pomidorowego), moze byc bez miesa (mi
wegentarianska bardziej smakuje), jesli z miesem - pokroic go drobniutko.

powodzenia :) mysle, ze dla mamy sam fakt, ze dla niej gotujesz/pieczesz bedzie
najlepszym prezentem :)
Pytanie o lasagne - krótkie i pilne:). No dobra, piecze sie :)

Z twojego przepisu wykorzystałam dodanie marchewki i selera do
cebuli/pieczarek i papryki - farsz wyszedł ok, bo warzywa dodatkowo
zagesciły i seler nadał ostrzejszego smaku . Ja robie lasagne
bezmięsną, wiec za przepisy na mieso serdecznie dziękuję :)
Lazania co sp...zepsułam?. ja zawsze daje beszamel jako ostatnia warstwe na warstwe sosu
pomidorowego (z miesem lub bez). jesli go nie mam, leci kubek szmandu,
czyli gestej tlustej smietany. potem ser i do pieca :)
o metodzie, aby kazda warstwe przekladac beszamelem i pomidorowym
pierwsze slysze.
i lazanie lubie glownie prosto z pieca. uwazam, ze kiedy jest zimna,
tezeje ser i robi sie taki "gumowy". po odgrzaniu nigdy nie jest juz
tak dobry, niestety :(
potrawy z warzyw. Kabaczek - pyszny albo pokrojony w kostkę i duszony w pomidorach z ziołami,
czosnkiem i cebulką (tak samo można przyrządzać cukinię). Albo wypatroszony i
zapiekany z nadzieniem np. z kurek. Cukinię można jeszcze smażyć w cieście,
albo podawać smażoną na patelni z sosem z jogurtu i z czosnku. Bakłażana
również można nadziewać mięsem / kurkami / pomidorami i mozarellą albo smażyć
czy grillować i podawać z sosem jogurtowo czosnkowym. Można też z bakłażana
robić lasagne z mięsem, tzn. zamiast makaronu używać smażonego lub pieczonego
bakłażana, przekładać warstwami duszonego mielonego mięsa (z dodatkiem
cebulki, czosnku, oregano, bazylii i pieprzu) i zapiekać z sosem z pomidorów
pod mozarellą. Poza tym można bakłażana, cukinię i paprykę upiec / zgrillować
i zalać mieszanką oliwy, octu balsamico i czosnku. Zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia - mmmmmm....
i co ja mam gotowac?. mamy ten sam problem - pracujemy, dom daleko, mama nic na
obiad nie wymyśli;) (mamy po 21 lat)
co jemy?
mało mięsa...
za to:
makarony z różnymi sosami: podstawa to pomidory i cebula
a do tego: soczewica, lub cieciorka (mniam, mniam)
albo leczo: pomidory, cebula, kabaczek, albo cukinia (nie
wiem, nie rozróżniam:)) + parówki.
Albo naleśniki - np. z soczewicą (+koncentrat pomidorowy,
pokrojone w słupki marchewka i seler)
albo zapiekanki różniste
albo spaghetti, lasagne i insze włoskie
zajrzyj do wątku z zapiekankami - podany przez Tangerines
przepis na zap. makaronową - pyszka!
Pozdrawiamy
Głodne studentki


podajcie dobry przepis na spaghetti bolognese. Ja robie sos boloński w następujący sposób:

Podsmazam posiekana w kostke cebulę, dodaje wycisnięty lub posiekany drobniutko
czosnek, chwilke smażę i dodaje mięso mielone (orginalnie daje się wołowinę,
ale ja daję chudą wieprzowinęn najczęściej jest to szynka)i smażę aż straci
czerwony kolor. następnie dodaje startą lub drobniutko posiekaną marchewkę i
posiekany seler naciowy (we wszystkich oryginalnych przepisach są te warzywa),
podlewam wogą i chilę duszę. Następnie dodaję kieliszek czerwonego wytrawnego
wina i jak juz wyparuje dodaję zmiksowane pomidory bez skórki (świeże lub z
puszki). Gotuję do zgęstnienia. Na końcu doprawiam solą, pieprzem i ziołami:
oregano i bazylia.
Taki sam sos przygotowuję do lasagne tylko dodaje jeszcze pieczarki.

pozdrawiam :)
Lasagne. Ja jeszcze uważam, że w lazanii powinien być sos beszamelowy (bo sama
uwielbiam :)) Lejesz go na warstwę sosu, wrzyw, mięsa, czy czego tam
napchasz ;) Można też na dokładkę każdą warstwę przesypać serem żółtym. To
wersja hiperkaloryczna, ale pyszna. I ja nigdy nie gotuję makaronu, sam
dochodzi w piekarniku, jak nasiąknie sosem. Życzę dobrej zabawy przy tworzeniu
wariacji na temat.

tajemnica pora. Por to troche po macoszemu traktowane warzywo w Polsce glownie jako wloszczyzna
do zupy i przyznam sie , ze zwiazuje go i wyrzucam po ugotowaniu bo nie lubie
tych rozmoczonych farfocli
Ale...
podpatrzylam u Grekow jakie swietne potrawy mozna zrobic z pora duszonego
(skrojonego w calosci) i oddtad por stal sie nieodlaczny w mojej kuchni
W Belgii tez czasem ciezko kupic pora na sztuki czesto sprzedaja caly pek
wielkich porow (5-6 szt)
Krotko duszone i odpowiednio przyprawione sa swietnym nadzieniem do
nalesnikow, pitty , lasagne , jako jarzynka do miesa , zmieszane z ryzem , do
plackow kartoflanych , ryby etc
Surowe do surowek i salatki jarzynowej i zielone czesci najlepsze jako
zielenina do posypania obiadu no i oczywiscie jako dodatek do zup ( to sie na
uczylam na wietnamskich zupach) rowniez do pomidorowej , krupniku , barszczyku
w polaczeniu z inna zieleninka nadaja pyszny smak
Dlatego jak wybieram pora to patrze , zeby byl pol na pol bialo-zielony
Pory z odcietym zielonym to inwalidzi



  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • shirli.pev.pl


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • marucha.opx.pl
  •  Menu
     : kaniagostyn *UKS Kania Gostyń
     : Lazania szpinak przepis
     : Lazania ze szpinakiem
     : Lazania Przepis
     : Lazania Przepisy
     : lazani przepis
     : lazania recipies
     : Lazania kcal
     : laryngolog Gdynia
     : Laur Medyczny
     : LASERY TRUMPF
     . : : .
    Copyright (c) 2008 kaniagostyn *UKS Kania Gostyń | Designed by Elegant WPT