kaniagostyn *UKS Kania Gostyń
Lasagne. Makaron do lazanii jest zazwyczaj bez jajek, więc jest wegański.
Beszamel możesz zrobić na margarynie zamiast na maśle i na mleku sojowym albo użyć tego przepisu.
Nadzienie robisz jakie ci się tylko podoba i już, wychodzi wegańska lazania :) Sera na wierzchu nie będzie, ale to nie aż takie ważne ;) Zapiekanki. Hmm... Zapiekanki mają to do siebie, że można tam wrzucać co się żywnie podoba ;) Mogą być zapiekanki z dodatkiem ziemniaków, makaronu, z mięsem, zapiekanki słodkie. Warzywa można dawać właściwie dowolne, dobre będą pomidory, brokuły, szparagi, bakłażany, pieczarki, papryka... Najlepiej pokombinować. Z konkretnych przepisów mogę teraz wrzucić klasyczny przepis na Lasagne (dam w oddzielnym poście o kuchni włoskiej).
Tak z głowy mogę mniej więcej zarysować przepis na zapiekankę zasłyszany w kulinarnych podróżach Roberta Makłowicza.
Potrzebne będą:
1. pulpeciki (to mam nadzieję każdy umie zrobić: mielone, cebulka, jajko, sól, pieprz, wrzątek ;)
2. lekko podgotowane brokuły (w oryginale były to brukselki, ale jak dla mnie mają ostry, kapustny smak, brokuły komponują się dużo lepiej)
3. pomidory
4. śmietana kremówka, jajko, żółty ser --> na sos
5. sól, pieprz, gałka muszkatułowa
Proporcji jak zwykle nie umiem podać, tego typu dania robię na oko ;)
System jest taki: na dno naczynia idą pulpeciki, na to brokuły i pomidory, wszystko należy polać śmietaną wymieszaną z jajkiem i startym drobno żółtym serem, posypać serkiem po wierzchu i zapiec. Zapiekanka nie ma zwartej postaci, więc może super atrakcyjnie się nie prezetuje, ale jest bardzo smaczna.
Aha, brokuły trzeba wcześniej dobrze odsączyć, bo i pomidory trochę wody puszczą, może się nam zrobić zupa. MASTER i TORO- czyli mistrz i jego byk. Cze Madzka :multi:
Chyba pierwszy raz widzę Torka w kitce :-o Faktycznie mu nie do pyska :shake: A myślałam, ze wszystkim Yorkom ładnie w kucorze :roll:
Lasagne cudooo :loveu: Z czym to jesio można zrobić tak na szybko? Bo szpinak mi nie leży .. :p
Jakbyś obejrzała naszą galerię dokładnie, tobyś już kiedyś Torka w kitce widziała :diabloti: Było to ponad rok temu. Ale nie masz czego żałować, bo było mu tak samo nie do pyska jak i teraz. Albo i gorzej :evil_lol:
Ty, ale mnie też szpinak nie leżał, dopóki nie znalazłam na niego przepisu, teraz jest pycha :p I zdrowy :cool2:
Ja tę moją zrobiłam na wzór zjedzonej w restauracji włoskiej, innych nie jadłam, więc nie wiem z czym można toto jeszcze zrobić.
U mnie jest szpinak, boczek, pieczarki, ser i sos. Ale w necie jest sporo przepisów, z mielonym mięsem m.in. To się w ogóle szybciorem robi, tę lazanię :p just komentarze. Duchu ale podkreciles atmosfere :lol:
nie wierzcie mu, wszystko to pomowienia.
chociaz dzis wchodze a tam plyty pieknie ulozone, cieplutko w domu, nowe drzwi 8)
a dzis podpisalam wniosek o wyplate nast. transzy wiec mam nadzieje przyspieszyc,
Kasia mnie zmobilizowala :wink:
koniec kwietnia kuchnie przywoza :lol:
szukam przepisu na lazanie ze szpinakiem i spadam, bede mezowi robix
Justyś wysłane ;) Dejw wyslal Potrawy Wigilijne...... Salatka jarzynowa gotowa - muszle nadziane! Dzieki za pomysl!
Zrobilam tez krokiety z pieczarkami i serem, ktore maz uwielbia, a w piekarniku siedzi lazania (nie wiem jak to sie pisze). Jedzenia troche wyszlo ale jutro nie mam w planach robic obiadu, wiec bedziemy wyjadac to co naszykowane.
Ze slodkosci upieklam wczoraj ciasteczka orzechowe z przepisu Ew-ki, sa przepyszne!
Mialam zamiar robic miodownik ale syn jeczal, ze na swieta nie bylo biszkoptu z musem truskawkowym, wiec nie bylo rady i musialam upiec biszkopt (przewaznie kupowalam gotowy w cukierni) z przepisu Elutka, na to mus i kremowka (wyszedl taki dobry i puszystu, ze polowy juz nie ma :P ). MM dla opornych ;). Cytat:
Napisał Asik.
Uff myślałam, że sama zostałam na MM ;)
Kochana przepis poproszę
Uwielbiam wszystko co ma w swoim składzie cukinię :)
miałam takie mięsko w sosie pomidorowym (cos ala raqu z przepisu sole. - uduszona cebula, marchewka, ciut startej cukini, mięso i sok pomidorowy z butelki, taki gęsty - to uduszone).
Cukinie w plastry na ukos. posypałam ziołami i oliwka, obsmazyłam na niewielkiej ilosci tłuszczu. Potem kładałm warstwami - cukinia, mięsko, ser złóty. na wierzch cukinia posypana serem.... i zapiec. Taka lasagne tylko z cukinia zamiast kluchów i bez beszamelu chcę jej ugotować!! Na pewno pomożecie :). Dot.: chcę jej ugotować!! Na pewno pomożecie :)
Cytat:
Napisane przez Rena
(Wiadomość 10753437)
To co podales ze lubi to wychodzi z tego wlasnie zapiekanka, lazania wegetarianska itp.
Ale skoro to juz bylo, wiec masz racje trzeba cos nowego. :-p Moze cos z ryzem? Np. rissoto? A ziemniaki lubi? A fasolka wchodzi w gre?
Skoro nie lubi miesa inspiracji szukalabym w wegetarianskich klimatach.
Cytat:
Napisane przez mavika
(Wiadomość 10753748)
spaghetti? np z brokulami i czosnkiem http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis3578.html
lub http://www.uwielbiam.pl/przepisy/prz...esniowego.html
Właśnie, musi to byś coś wegetariańskiego.
Mavika te dwa przepisy wyglądają ciekawie.
ser LAZUR kupię w każdym sklepie???? Chciałem kuic tez ser Mozarella i zastanawiam się,czy tez dostane go w kazdym sklepie hmm???? Pizza.
jeśli chodzi o "wierzch" to podzielę się z Wami moim sposobem na sos serowo-czosnkowy. Najpierw trzeba roztopić łyżkę masła, dodać trochę mąki i mleka (tak aby była konsystencja sosu) - powstaje nam coś jakby beszamel, ale bez gałki. Następnie wrzucamy pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Ja uzywam Lazura. Nie polecam serów typu brie - nie dają w ogóle zapachu, a o to głównie chodzi. Trzeba poczekać aż ser się stopi ciągle mieszając. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (tylko nie kostka!). Jeśli trzeba to można dosolić.
Taki sosik kładziemy albo bezpośrednio na ciasto, albo na pomidory (tylko wtedy wychodzi trochę ciapa http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif )Ja dalej daję jeszcze pieczarki i inne gatunki sera na wierzch. I oczywiście oregano.
Jeśli chodzi o pizzę z tego przepisu (sama taką robię) to trzeba naprawdę dobrze rozgrzać piekarnik. W pizzeriach piec jest rozgrzany do ok 400 stopni. W domu oczywiscie nie uda się osiągnąć takiej temperatury, ale ok 20 min. trzeba nagrzewać (piszę "na oko" bo nie mam termometru w piecyku). Jeśli nie nagrzejemy odpowiednio, pizza będzie sflaczała - tzn. ciasto zrobi się po bokach, ale po przekrojeniu, w środku będzie miękkie i nie będzie się dało jeść rękoma. W ogóle to bardzo lubie potrawy włoskie - np lazanię.... Lazania. Czy ktoś zna przepis na pyszna lazanie jezeli tak to bardzo prosze o zamieszczenie przepisu.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plshirli.pev.pl
|
|
|