Strona główna
  Lasagne KNORR

kaniagostyn *UKS Kania Gostyń

spaghetti. [ciach]

To pewnie było Carbonara. Jak dobrze zrobione, to _mi_ smakuje.

A może LaScala w Rynku?
Najtaniej nie jest (hint: nie idź na górę bo jeszcze drożej), ale parę razy tam
jadłem i wrażenia raczej pozytywne, choć zupa rybna bardzo przeciętna.

Najbliższym razem jak się wybiorę, to będę chciał spróbować gnocchi z jakimś
mięskiem...bo ja lubię kopytka :-)
A purystom kuchennym powiem, że nawet gnocchi Knorra z mrożonki z sosikiem
serowym mi smakują. Tylko dlaczego takie drogie?!

Jest jeszcze restauracja Agawa w Parku Południowym. Mają makarony. Żona kiedyś
jadła tam lasagnę i to był raczej mały horrorek. Wszystko pływało w zalewie
tłuszczowej. Pizze mi smakowały, ale to było jakiś rok temu.

A najlepiej to kup se ksiązkę kucharską pod tytułem "Makarony", czy jakoś tak
(jest w Empiku, niebieska okładka z no...no czym na okładce?)... i do dzieła. To
akurat wcale nie jest chyba trudne. Zobaczysz ile jest możliwości i niuansów...

Tatuś Jacek, który czasami gotuje córce jej ulubione Bolognese


co porabiacie?. Jak mam wolny czas to netuję albo idę na siłownię. Co do gotowania,
to jest to moim obowiązkiem, więc nie uważam, ze jest to czynność
wykonywana w wolnym czasie :) Ogólnie to lubię gotować, ale zdarza
się, że czasu brak i albo ratuję się jakimś fast foodem albo kupuję
coś, co można szybko zrobić. Ostatnio kupiłam tą lasagne knorr ale
wczale nie zaoszczędziłam czasu, bo też trzeba trochę rzeczy zrobić
tam samemu :P
Dobre produkty w Niemczech. zdecydowanie proszki do prania - mam to szczęscie, że mieszkam przy granicy i u
nas na bazarach można kupić - o niebo lepsze
krochmal w sprayu czyli Waeschestaerker, obojetnie jakiej firmy - świetnie
usztywnia kołnieżyki i inne rzeczy, pieknie pachnie i kosztuje grosze, nasza
Ługa niech sie schowa!
Offenreiniger czyli spray do czyszczenia piekarnika. Pryska sie tym cudem
piekarnik, zostawia na 20 min i potem lśni jak nowy a po plamach z tłuszczu nie
ma śladu
Sosy i bazy do zapiekanek, różnorodnośc powala z nóg, przepisy łatwe, proste i
smaczne znajdziesz na torebkach, polecam Knorra i Maggi Fix, które oferuje
łososia na co najmniej 5 sposobów, po za tym pyszne bazy pod lasagne,
zapiekanki warzywne, mięsne, etc...
Po za tym polecam sklepiki przy Tschibo, tzw. TCM, gdzie jest mnóstwo
użytecznych produktów, super jakość i design, ceny przystępne; TCM oferuje
ubrnia, sprzęt kuchenny, naczynia, wyposażenie łazienek, po prostu wszystko, co
tydzień pojawia się nowy temat, dla zainteresowanych polecam stronę:
www.tchibo.de/is-bin/AktuelleThemenwelt?B=1255
Kulinarne gotowce. Ja kupuje warzywa w sloikach i puszkach , tylko je doprawiam
Mies i innych potraw w sloikach NIE
w zasadzie z gotowcow to tylko czasem lasagnie i pizze dla meza jesli
potrzebuje cos na szybki obiad - tez doprawiam oczywiscie bo gotowce mimo , ze
gotowce to tylko polprodukt do ulepszenia
Wiadomo , przyprawy i rozne mazidla tez w sloikach
kostki knorra wolowe , maggi w plynie
zupki chinskie
ciasta i wyroby cukiernicze przemyslowe ( pieknie pachna E i wanilia ale sama
nie pieke a lubie za kazdym razem sprobowac cos innego)
chlebek czarny zytni 250 g = 5 kromek po pol na sniadanie w dni powszednie ,
w weekendy zupka wiec wytrzymuje 2 tygodnie i nie psuje sie dzieki
konserwantom :-)
Poza tymi grzechami mam zawsze duzo swiezych warzyw i owocow , swieze mieso i
ryby - o tu konserwy rybne tez zjadam pasjami
ale jakos zyje i zdrowa jestem
Raczej unikam wedlin i takich roznych wyrobow - jakos brzydze sie ale lubie
czasem pieczone parowki z fasola
sos do lasagne - Pomóżcie!. sos do lasagne - Pomóżcie!
Witam,
Czy ktoś z Was zna może przepis na DOBRY sos do lasagne (ten czerwony).
Robiłam sos z proszku Knorra (w zestawie z makaronem lasagne) i był
przepyszny. Ale teraz już po raz kolejny próbuję go zrobić sama i wychodzi
koszmarnie!
Czy w ogóle robić go na przecierze pomidorowym? Jakie przyprawy dodać i w
jakich ilościach?

jak zrobic lasagne ,ale pyszne?. 250 gr miesa mielonego
sos pomidorowy
przyprawy
ser zółty [ na wierzch ]
sos beszamelowy

mieso podsmażam, doprawiam i zalewam sosem pomidorowym [ knorr z torebki ]
robie sos beszamelowy [ duza lyzke masla roztopic, zasypac lyzka maki i dodac
ok szklanke mleka, caly czas mieszac na malym ogniu do zagotowania, wsypac
szcypte soli i pieprzu oraz galke muszkatałową ]

naczynie zaroodporne smaruje oliwą, na dno kilka kropel beszamelu, ukladam
wartwe surowego makaronu, na to mieso mielone z sosem pomidorowym i na to
beszamel, znowu warstwa surowego makarony, mieso, beszamel, ostatnia warstwa
makaronu, beszamel. wstawiam do piekarnika 180 stopni na pół godziny - naczynie
najlepiej przykryte pokrywa albo folią do pieczenia. po pół godzinie wyłączma
piecyk i posypuje danie serem żółtym i ziołami, zostawiam na kolejne pol
godziny w wylaczonym piekarniku - makaron jest mięciutki, lasagne łatwo się
kroi, bo troche sie usztywnia wszystko, jest gorąca i pyszna.

przepis na dobrą lasagnę. ja robię na dwa sposoby i obie uwielbiam
1. lasagna czerwona: mięso mielone 1kg najlepsze jakie uda mi sie kupić smazę
na patelni z koncentratem (w zimie) lub pomidarami bez skórki (w lecie), moga
być też pomidory z puszki ale to nie ten smak. dodoaję do tego mięsa dodaję
czosnek najlepiej świerzy, paprykę ostrą. W naczyniu żaroodpornym układam płaty
makaronu (surowe), później mięso, znów makaron makaron i mięso. I tojest szybko
i dobre. Ja lubię jeszcze do mielonego dodać posiekany boczek, można mielone
posypać parmezanem, zalecam ale nie każdy lubi.
2. lasagna biała to podobnie jak wyżej smazę mieso mielone z przyprawami i
czosnkiem ale bez koncentratu. ukladam na makaronie mięso i polewam sosem
beszamelowym. sam soso ciężko się robi więc polecam ci gotowy sos z knorra.
znów makaron mięso sos makaron mieso sos. pycha )))
gotowe dania, półprodukty - korzystacie?. A ja tam się czasem skuszę, np. na mrożoną pizzę lub innego gotowca
(lasagne z pudełka), a potem rozpaczam i jestem bardzo zdegustowana
i znowu na jakiś czas daję sobie z tym spokój.

Z półproduktów:
- kostka rosołowa
- mieszanki ziołowe
- czasem jakiś FIX
- czaję się na Mini Kostki Knorra, bo u nas nie ma, a chcę
spróbować...

Wontek kulinarny. :)))))
a ja wczoraj postanowilam dac wolna reke mojej fantazji i wymyslilam sobie
sznycelki a la italiana... drobno posiekane swieze przyprawy: oregano, bazylia,
tmianek limonkowy, nac pietruszki wymieszalam z oliwa dodajac sol i grubo
zmielony pieprz i pare kropel octu balsamicznego... potem oczywiscie wpakowalam
jeszcze 5 zabkow zgniecionego czosnku.... u nas w domu bez czosnku nie ma
jedzenia... posmarowalam to mieszanka sznycle zrobion z kurzej piersi i
odstawilam do lodowki na pare godzin. ugotowalam jakies kluski gotowe kupione i
odcedzilam. do garnka plaskiego wlalam troche oliwy, dodalam znow czosnek,
kostke knorra "bazylia z czosnkiem" i lyzke pesto, wymieszalam i rzucilam
odcedzone kluski. wszystko wymieszalam dobrze. potem, tuz przed kolacja,
usmazylam te zamarynowane sznycelki i podalam wszystko z zielona salata. siem
zajadali. u nas kuchnia wloska jest bardzo lubiana, no i przewaznie szybka do
przyrzadzenia. chyba, ze zaczne sie bawic w canelloni lub lasagna...... ale
tego nie robie w takim upale.... kto chce stac w kuchni przy 40 stopniach...
dzisiaj kupie arbuza, do lodowki, a potem bedziemy go jesc pokrojonego na male
kawalki z rownie pokrojonym na male kawalki serem feta.... pycha na takie dnie,
jakie nas czekaja... :))))
ceny w norge - turystka. Wlasnie wyjalem ze skrzynki ulotke ICA
Takie ceny tam znalazlem:
-makaron 10 NOK za 0.5kg
-pomidory - 10 NOK za 400g
-chleb - roznie najtanszy jakies 4-5 NOK. Normalniejszy 18 NOK
-sosy w proszku (coś ala knorr) Sos Lasagne Knorra (200g) - 10 NOK
-herbata zwykła - w orientalnym to chyba tyle co w Polsce.

Co mam dzisiaj gotować....... 2 ……342 +. Kolejny raz sprawdzila mi sie stara zasada,ze nie nalezy czegos nowego szykowac
na tzw.wieksze okazje,tylko lepiej startowac z rzeczami wyprobowanymi.
Kucharka ze mnie srednia,ale postanowilam moje bliskie przyjaciolki i kolezanki
uszczesliwic dzis podaniem lasagne.
Czas mialam obliczony dobrze,bez pospiechu zabralam sie do gotowania.Najpierw
miesko przysmazyc.Ok.Mialam je zmielone ,kupione w dobrym sklepie.Wrzucilam na
patelnie,zaczelam mieszac,zeby sie rowno przysmazylo,i widze,ze ścina sie w
duze grudy,zwarte jak cholera-ani tego rozbic łyżką ani widelcem.
Ale,mysle,jak wrzuce to sosu,to sie to-to porozpada w gotowaniu.
Wrzucilam.ścięło sie jeszcze bardziej.
Czas leci,za chwile goscie.
Mikser!Porozbijam to mikserem w garnku!
W blyskawicznym tempie bylam cala obryzgana sosem pomidorowym,oprocz mnie
kuchenka,lodowka,czajnik na wode,cala kuchnia!
A zwarte grudy mięsa,uczepione kurczowo scianek garnka jak trwały tak trwały.
Skonczylo sie na tym,ze musialam na tempo myc prawie cala kuchnie,a sos z
miesem do lasagne rozbijalam porcjami w malakserze.
Potem dopiero okazalo sie,ze najskuteczniejsze by bylo rozdrobnic to mieso
jeszcze raz póki zimne np.widelcem.Albo zmielic we wlasnej maszynce(inne
oczywiscie).
Trzeba bylo zrobic kurczaka w sosie slodko-kwasnym.To umiem.
Co Knorr - to Knorr...

________________________________
Ciesz się chwilą.Ta chwila to Twoje życie!
Lazanja..... beszamel
albo z torebki czyli sos biały a'la Knorr lub gotujesz wode/rosół, ewentualnie
kostke typu knorr rozpuszczas w gorącej wodzie, potem dodajesz odrobine mąki
lub zasmażki jak komu smak pasuje.Im więcej mąki tym gęstszy ale to widać
dopiero po chwili!! Ponoć niektorzy dodają jeszcze śmietany ....Oczywiście
potem soli jeśli trzeba nie wiem czy to prawdziwy beszamel ale wygląda jak on
i smakuje też ;)
A Lasagne to ja uwielbiam z mięskiem i sosem pomidorowym no i sere
oczywiście :)

Jedzenie w Chorwacji. Nie wiem co mogą Wam zaproponować w wersji "z wyżywieniem", my w ub roku byliśmy na Ciovo , sami się "żywiliśmy" -tzn mięliśmy trochę słoików typu pulpety, gołąbki, jakieś zupy Knorra w kartonach-a ponadto korzystaliśmy z knajpek.Rano śniadanko-bułeczki świezutkie-pieczywo droższe niż u nas, ale bez przesady.Pizza w knajpie wychodzi tak jak u nas-duuża za ok 25-30 zł ( jedliśmy taką w 2 dorosłe i 2 małych dzieci), porcja lasagne ok 20 zł, kiedyś zaprosiliśmy znajomych na obiad ( w zasadzie obiado-kolację biorąc pod uwagę porę)-i za 4 dorosłe osoby i 3 dzieci zapłacilismy łącznie 200 zł w przeliczeniu na złotówki-łącznie z piwem i napojami dzieci.
Jeśli wybierzecie wersję wyżywienie we własnym zakresie jesteście niezależni
Pozdrawiam-Basia
Ciekawi mnie.. Jak sie robi Lasagne? Bo nie umiem. Potrzeba: (na ok 0,5 - 0,7 l sosu)
2 opakowania sosu bialego (np knorra)
lyzeczka masla
po pol lyzeczki przyprawy do pizzy, oregano, bazyli
1-2 serki topione trojkatne (ziolowe lub smeitankowe)
10-15 dag startego sera zoltego (im wiecej gatunkow tym sos bardziej
aromatyczny!)

A tak sie to robi:
Zagotowwac z przyprawami (przyprawa do pizzy, oregano, bazylia,
cukier) taka ilosc mleka, jaka podano na opakowaniach sosow (jezeli
pisze, zeby proszek rozpuscic w zimnej wodzie/mleku - na mleku
smaczniejszy - to tak nalezy zrobic, a potem dopiero te mieszanke
zagotowac). Do tego sosu dodac serki topione pokrojone na kawaleczki
i polowe startego sera. Mieszac tak dlugo na wolnym ogniu az sie
sery rozpuszcza. Reszte sera zuzyc do posypania makaronu na talerzu -
mozna uzyc tez parmezanu.

Jezeli ktos akurat nie ma sosu z paczki to podstawe stanowi sos
beszamelowy do lasagne, tyle tylko, ze nie dodaje sie galki
muszkatalowej (czyli maslo, maka, mleko, cukier, ziola a dalej to
jak wyzej). Sos jest naprawde pyszny, jadamy go czesto )
przepisy na nadzienie do wielikch rur makaronowych cannelloni. Cześć! ja robię nadzienie takie jak do lasagne lub spaghetti.Tzn. mięsko mielone+pieczarki+papryka+cebula+sos do spaghetti Napoli Knorr"a+przyprawy włoskie np.oregano. Wszystko to duszę do miękkości w proporcjach różnych (w zależności kto co bardziej lubi)i nadziewam rury.Układam je na blaszce,jeszcze nakładam na nie sos i posypuję serem. Nie wiem czy to prawdziwy przepis, ale ja tak robie i wszystkim smakuje. Pa!

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • shirli.pev.pl


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • arsenalpage.keep.pl
  •  Menu
     : kaniagostyn *UKS Kania Gostyń
     : lasagne ze szpinakiem i białym serem
     : lasagne z Ikei jak zrobić
     : lasagne przepisy Lubelli
     : lasagne przepis po niemiecku
     : lasagna white sauce
     : Lasagne bologniase
     : Lasagne wegetariańskie
     : Lasagne vegetable
     : lasagna z mikrofali
     : lasagna ricotta
     . : : .
    Copyright (c) 2008 kaniagostyn *UKS Kania Gostyń | Designed by Elegant WPT