Strona główna
  ładunek glikemiczny

kaniagostyn *UKS Kania Gostyń

[posiłek]Co jecie przed treningiem/maratonem. No tak symboliczna ilośc, dobrze powiedziane, ale ile sztucznych dodatków i konserwantów? Z kilograma mięsa w obecnych czasach robi sie 2 kilo wędliny - sami odpowiedzcie sobie co tam może być.

Kwestia posiłków potreningowych to cięzki temat. Zelezy od organizmu. Ale osoby, które nie maja problemu z czasem, a raczej jego brakiem po treningu, i jakimis problemami zołądkowymi powinni w jakieś pół godziny po wysiłku zjeść pełnowartościowy posiłek czyli węgle o wysokim ładunku glikemicznym( wspomniany glikogen) plus pełnowartościowe białko (najlepiej ryba lub mięcho), aby zapobiegac katabolizmowi mięśni. Naljepsza kombinacja to biały ryz z rybą labo kurakiem. Do tego może byc owoc. Gorzej jak nie masz czasu. Wtedy banany i odzywki białkowe pozostaja. No ewentualnie gainery ale w ostateczności. Aha i w posiłku potreningowym nie powinno być ani grama tłuszczu : :D

I jeszcze trzy grosze o białku przed treningiem - bardzo ważne BCAA czyli rozgałęzione aminokwasy, sa badania mówiące o tym, że dzieki nim kolarze mniej mecza sie podczas wysiłku, inni badacze sa zdania, że to ściema. Nie ulega watpliwości że białko obniża indeks glikemiczny posiłku a co za tym idzie weglowodany bedą dłużej sie rozkładac i w czasie wysiłku będzie ich stały dopływ, dzięki temu organizm wolniej sie meczy, mówiąc potocznie.

substancje slodzace. Jutro dostane ten syrop z agawy i powiem jak smakuje - jeszczego nigdy nie mialam.
Poczytalam troche w internecie i :


Syrop z agawy składa się głównie z fruktozy i glukozy. Zależnie od źródeł, podaje się 92%-56% fruktozy i 20%-8% glukozy. Różnice te oddają zróżnicowanie pomiędzy składem uzyskiwanym przez różnych producentów syropu. Dzięki zawartości frukozy oraz temu, iż indeks glikemiczny mierzy jedynie zawartość glukozy, syrop z agawy jest znany z wyjątkowo niskiego indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego. Pomimo tego, niezwykle wysokie stężenie fruktozy (wyższe niż w wysokofruktozowym syropie kukurydzianym) może mieć negatywne skutki zdrowotne i powodować symptomy nietolerancji fruktozy (zespołu złego wchłaniania fruktozy).
Syrop z agawy był także przedmiotem krytyki, jako że w późnych latach dziewięćdziesiątych, dostępny na rynku posiadał 90% termicznie lub chemicznie hydrolizowanej fruktozy. Produkt obecnie dostępny na rynku nadal posiada przewyższającą zawartość procentową fruktozy, ale jest ona hydrolizowana enzymatycznie, z użyciem enzymów naturalnych

Niestety odpada jesli to dobrze zrozumialam
pogorszenie. A jaki blad w diecie popelnilas? Co Ci sie dzieje po cytrynie, miesie i rybach? Napisz cos wiecej o tych niepozadanych reakcjach, bo trudno jest cos wywnioskowac. Mozesz miec np. zbyt duzy ladunek glikemiczny, lub zakwaszenie, trudno cos powiedziec bez szczegolow.
Dopoki nie bedziesz miec ksiazki, korzystaj z tego linku:
http://www.janus.net.pl/grzybice%20candida.htm
asiek007. asiek007 Dlaczego nie jadlas miesa ani ryb? Duza ilosc kasz w diecie oznacza wysokie IG, a to nie jest juz dieta przeciwgrzybicza. Czy ten nabial kozi to masz od wlasnej kozy, czy ze sklepu?
A tak w ogole to z czego czerpiesz wiedze o diecie przeciwgrzybiczej?
Polecam ksiazke dr Janusa "nie daj sie zjesc grzybom Candida", a na poczatek artykul Doktora, tam tez jest o diecie.
A tak z wlasnego podworka to Ci podpowiem, ze jak sie chcesz pozbyc grzybow to musisz pilnowac Indeksu Glikemicznego i Ladunku Glikemicznego, a to oznacza przewage w posilkach jarzyn a nie kasz. Mysle ze wiesz, ze nie powinnas jesc owocow a etapy diety sa u kazdego inne.
Nie czaje czegoś w tej diecie-Montignac???. hej.od jutra mam zamiar sie wziasc za ta dietke bo dzisiaj jest juz za pozno. znalazłam kilka fajnych stron o niej i czegos tu nie rozumiem a mianowicie co to jest ten ładunek glikemiczny?? bo IG-wiem co to jest .czy jest jakas zazada ze nie mozna przekroczyc IG w ciągu dnia?zastanawiam sie czy mozna jesc np zupy warzywne???napiszcie cos???
Carboloading. " />Hmm, gdyby to bylo takie proste , to swiat bylby piekny

Poleganie na IG nie jest dobrym pomyslem . Zdecydowanie
bardziej miarodajny jest jednak LG - czyli ładunek glikemiczny
- bo jak by nie bylo arbuz (woda + cukier) nie jest najlepszym
zrodlem wartosciowych weglowodanow
Co to jest Indeks Glikemiczny i w czym pomoże taka wiedza.. " />Ziolko trzeba tu drobnych poprawek np.


">A dokładniej chodzi o tzw. Ładunek Glikemiczny (LG). produkty o wysokim poziomie IG spożywane w małych ilościach dają taki same efekt w ‟wyrzucie” insuliny, jak produkty o niskim poziomie IG, ale spożywane w dużych ilościach. Produkty mające niski poziom IG będą miały zawsze niski GL, ale w przypadku, gdy poziom IG jest wysoki lub średni, to GL produktu może być różne.


">Jak obliczyć GL?? Można posłużyć się wzorem: LG = (W x IG)

troche dezorientujace
Kalorie. " />Kalorie to nie wszystko, trzeba też pamiętać o indeksie glikemicznym i ładunku glikemicznym. Oczywiście, jeśli naprawde zależy nam na skutecznym odchudzaniu
Indeks Glikemiczny a Candida. Z informacji zawartych na stronach internetowych , oraz przeroznych forach o tematyce zdrowotnej, jasno wynika, ze coraz wiecej ludzi cierpi na grzybice ogolnoustrojowa.
Candida staje sie plaga naszych czasow, a ludzie wciaz bladza i wciaz nie wiedza na co sa chorzy i jak moga sobie pomoc. Chorych jest coraz wiecej, chorzy zadaja rozpaczliwe pytania i przeszukuja internet w poszukiwaniu odpowiedzi, loguja sie na forach zdrowodnych blagajac o pomoc.
Informacji na temat leczenia Candidy jest w internecie bardzo duzo, czesto jednak sa one sprzeczne ze soba lub niewystarczajace. Czesto przegladam tego typu literature internetowa, zarowno polsko jak i angielskojezyczna , sa to strony stworzone zarowno przez zwyklych ludzi, ktorzy dziela sie swoimi doswiadczeniami, jak i lekarzy, oraz ludzi, ktorzy z jakichs wzgledow zglebiaja tajniki zdrowego odzywiania, tworza teorie i opracowuja diety. W tych wszystkich publikacjach zauwazam powtarzajaca sie jedna nieprawidlowosc, a mianowicie leczenie Candidy i glodzenie drozdzaka ogranicza sie do przewodu pokarmowego, z jednoczesnym pominieciem tak waznego faktu jakim jest przerost grzyba w tkankach i narzadach wewnetrznych, czyli grzybica ogolnoustrojowa. W ten sposob ludzie korzystajacy z tej literatury zostaja wprowadzeni w blad. Stosuja oni diete antygrzybicza przez jakis okres czasu, powiedzmy 6 tygodni, po czym wracaja do weglowodanow np. w postaci owocow, miodu, ziemniakow itd. Wydaje im sie, ze jesli nie spozywaja cukru rafinowanego, slodyczy itd. , to sprawa powinna byc zalatwiona i dziwia sie dlaczego w dalszym ciagu czuja sie zle. Poszukiwanie przyczyn choroby zaczyna sie od nowa, drozdzak w jelitach przeciez zostal zaglodzony, wiec skad dolegliwosci jelitowe, zmeczenie, problemy z zatokami, rozdraznienie psychiczne , bole stawow, zaburzenia hormonalne, itd. Itp.?
Nieodzowna i niezbedna czescia walki z grzybica jest przestrzeganie Indeksu Glikemicznego i Ladunku Glikemicznego.Dlatego jesli chcemy pozbyc sie grzybicy nalezy wykluczyc z diety produkty o wysokim IG, nawet jesli sa to produkty bogate w skladniki odzywcze, jak owoce czy miod. Na jak dlugo, to wszystko zalezy od stanu naszego organizmu i funkcjonowania systemu odpornosciowego. U jednej osoby bedzie to pol roku, u innej rok,u jeszcze innej nawet dluzej. U osob z uposledzeniem odpornosci, lub u osob starszych lub bardzo wyniszczonych przez choroby i leki moze to byc nawet na dlugie lata.
Dlaczego musimy wyeliminowac cukier skoro grzyb nie zywi sie cukrem tylka martwa tkanka? Odpowiedz jest bardzo prosta; grzyb zyje w naszych tkankach a wiec w tych tkankach zyja rowniez jego zarodniki, czyli drozdzaki. Tak wiec, nawet jesli wyeliminujemy drozdzaki z przewodu pokarmowego, to wciaz jest ich pelno w naszych plynach ustrojowych i narzadach.Po spozyciu owocow lub miodu, czy czegokolwiek o wysokim IG, poziom cukru we krwi gwaltownie podnosi sie, i chociaz jest to tylko na chwile, to chwila ta wystarczy aby drozdzak, ktory zywi sie cukrem ,skorzystal z uczty, rozrosl sie, zapuscil grzybnie i przerosl nasze tkanki w postaci grzyba.
Spozywajac produkty o wysokim IG, nigdy nie wyleczymy sie z grzybicy ogolnoustrojowej, poniewaz rozrost grzyba bedzie szybszy,a ekspansja jego toksyn na nasz organizm wieksza niz zdolnosci obronne naszego juz oslabionego systemu odpornosciowego. Bedziemy coraz bardziej podtruwani przez toksyny grzyba , co w dalszej kolejnosci bedzie progresywnie uposledzac nasz system odpornosciowy. W tym momencie stajemy sie ofiarami blednego kola, ktore sami napedzamy.
Istote waznosci IG w diecie osoby chorej na grzybice ogolnoustrojowa odczulam na sobie. Powyzsze uwagi, sa odzwierciedleniem moich doswiadczen w walce z choroba. Tylko dzieki wytrwalosci w stosowaniu IG i LG udalo mi sie opanowac i odwrocic chorobe, czego zycze wszystkim zainteresowanym.
Szczegolne podziekowania dla Pana Doktora Janusa, oraz Administracji Forum Ener-Med.
[art] Co jeść po treningu?. " />Sprawą oczywistą jest że najlepszym rozwiązaniem są węglowodany o wysokim IG. Co nam to daje? Szybciej do krwi dostaje się glukoza, szybciej reaguje organizm na przyjęte węglowodany. Inną kwestią jest ładunek glikemiczny także ważny dla charakterystyki posiłku ale tutaj go nie opiszę gdyż jest to wątek na odrębny temat.

Po treningu - o jakim IG wybrać węglowodany

Sprawą oczywistą jest że najlepszym rozwiązaniem są węglowodany o wysokim IG. Co nam to daje? Szybciej do krwi dostaje się glukoza, szybciej reaguje organizm na przyjęte węglowodany. Inną kwestią jest ładunek glikemiczny także ważny dla charakterystyki posiłku ale tutaj go nie opiszę gdyż jest to wątek na odrębny temat.
Większość badań potwierdza to iż węglowodany o wysokim IG są najkorzystniejsze po treningu w szczególności 2 godziny od zakończenia ćwiczeń.
Dla odbudowy glikogenu w mięśniach nie ma znaczenia konsystencja podawanych węglowodanów! Może to być zarówno postać płynna jak i stała.
Jednak okazuję się że żywienie węglowodanami o wysokim IG jest korzystne tylko w treningu codziennym! Duńscy badacze odkryli bowiem, że po 24 godzinach zapasy glikogenu w mięśniach są niemal identyczne jak w przypadku żywienia o wysokim IG i tak samo o niskim IG. Prościej mówiąc: jedząc produkty o wysokim IG przez cały dzień tak samo jak jedząc produkty o niskim IG przez cały dzień zapasy glikogenu będą odbudowane w taki sam sposób.

Żywienie o niskim IG ma też tą zaletę że może poprawić wytrzymałość nazajutrz, co może mieć duże znaczenie w sportach siłowych.
Badacze z Loughbrough odkryli że kiedy sportowcy spożywali posiłki o niskim IG podczas 24 godzinnego okresu po ćwiczeniach, byli w stanie ćwiczyć dłużej niż osoby, które stosowały posiłki o wysokim IG, mało tego! Osoby stosujące posiłki o niskim IG spalali więcej tłuszczu niż Ci, którzy stosowali posiłki o wysoki IG.

Podsumowując:
Jeśli trenujesz codziennie lub dwa razy dziennie wybieraj posiłki o wysokim IG, jeżeli jednak trenujesz rzadziej np. co drugi dzień wybieraj posiłki o niskim IG.

Co lepsze po treningu: węglowodany czy węglowodany + białko?

Można było by sądzić iż aby szybciej odbudować glikogen nie obciążamy żołądka białkiem tylko przyjmujemy węglowodany o wysokim IG aby jak najszybciej dostarczyć glukozę do krwi. Jednak jak pokazują badania jest to słabym rozwiązaniem.
Badania na Uniwersytecie Teksańskim w Austin wykazały że napój (112g ww, 40g białka) zwiększa zapasy glikogenu o 38% więcej niż sam napój węglowodanowy, przeprowadzone badania w roku 1997 i 1999 potwierdziły ten pogląd. Ostatnio znów na Uniwersytecie Teksańskim w Austin przeprowadzono badania na kolarzach, które dowiodły że po 2,5 godziny od treningu pijąc napój białkowo-węglowodanowy zapasy glikogenu zostały szybciej odbudowane niż w przypadku picia napoju z udziałem samych węglowodanów.
Przeprowadzono też badania w treningu oporowym czyli dla przykładu w treningu kulturysty.

Według badaczy z nowojorskiego Ithaca College wypicie napoju białkowo-węglowodanowego ułatwia efektywniejszy wzrost masy mięśniowej a także pozwala szybciej magazynować glikogen niż w przypadku picia napoju z zawartością samych węglowodanów. W ciągu tych samych badań odnotowano u ochotników 24 godziny po treningu wzrost hormonów anabolicznych a obniżenie hormonu kortyzolu. U osób, które przyjmowały napój węglowodanowy nie zaobserwowano takich zmian. Z kolei kanadyjscy uczeni zauważyli zwiększoną syntezę białek w mięśniach u osób pijących napoje węglowodanowo-białkowe niż z samym udziałem węglowodanów. W badaniu Millard-Stafford i in. dowiedziono że napój z udziałem ww i białek zmniejsza efekt DOMS, które został opisany między innymi w książce Jana Górskiego, DOMS - bolesności mięśni po treningu następnego dnia lub dwa dni po treningu, etiologia nie jest wyjaśniona.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • shirli.pev.pl


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alpsbierun.opx.pl
  •  Menu
     : kaniagostyn *UKS Kania Gostyń
     : ładunek powrotny Gdańsk Śląsk
     : ładunek elektryczny-oddziaływania ładunków
     : ładunek o wartości 3mC
     : Lampion ze słoika
     : Lanos schemat elektryczny
     : lantra instrukcja
     : La Haute Maison
     : Lampa lava 50cm
     : laryngolog na Żeromskiego Kraków
     : Lancia Lybra co myslicie
     . : : .
    Copyright (c) 2008 kaniagostyn *UKS Kania Gostyń | Designed by Elegant WPT