Strona główna
  łatwe ciasto drożdżowe

kaniagostyn *UKS Kania Gostyń

przesuniecie ku czerwieni.


Igor Soszynski wrote:
Witam wszystkich!

MDK wrote:
| Hm
| Nie jestem fizykiem ale myslac logicznie:
| Gdyby wszechswiat sie rozszerzal to przesuniecie widm gwiazd bylo by
| niejednakowe we wszystkich kierunkach.
| Przeciez nie mozna zalozyc ze nasze polozenie we wszechswiecie
| jest centralne.
| Karol

Szkoda, ze model balonika zostal totalnie wysmiany na tej grupie.
Pozwala on bowiem latwo zrozumiec, jak jest mozliwe, ze wszystkie
obiekty oddalaja sie od nas izotropowo mimo, ze nie znajdujemy sie w
centralnym miejscu Wszychswiata. Nie ma tez sensu mowic o fotonach,
ktore zdobywaja nowe obszary Wszechswiata.
Dodam, ze nie upieram sie, ze tak wyglada Wszechswiat. Jest to tylko
jeden z modeli, ktory chyba najlatwiej sobie wyobrazic.
Igor Soszynski


Wykorzystaj jako model rosnace (rozszerzajace sie) jednakowo we wszystkich
kierunkach ciasto drozdzowe z zawieszonymi rodzynkami jako prototypami
obiektow kosmicznych. Mozna za jego pomoca wyjasniac to samo co za pomoca
balonika, ale nie trzeba kombinowac z jakimis niewyobrazalnymi wyniarami
przestrzeni.

Wszystkiego dobrego. Pinopa


aparat do pieczenia chleba..blagam pomocy. Do kazdej maszyny trzeba sie dostosowac. Mialam juz w ciagu 16 lat 4 maszyny
wiec wiem troche a tym.
Po pierwsze zaden przepis nie ma super proporcji i trzeba troche
poeksperymentowac. Ja zwracam bardzo uwage na pierwsze kilka minut . Obserwuje
laczenie sie skladnikow i jezeli ciasto sie "maze" -dodaje troche maki. Jezeli
sladniki nie lacza sie w ladna , latwo sie krecaca kule-dodaje wody.
Musisz uzyskac ciasto latwo sie krecace, kule nie przyklejajaca sie do scianek
i dna.
MOje proporcje sie takie :
Okolo 250ml wody lub plynow(woda z jajkiem czy mleko),
lyzka tluszczu (najczesciej oliwa)
3 kubki(szklanki-250ml) maki roznej
duza lyzka otrebow, siemienia itd.
Lyzka suchych drozdzy na srodku suchej maki
lyzeczka cukru( czesto biore brazowy) i soli, wrzucone w oddalone katy naczynia

I jak sie kreci obserwuje i jak pisalam dodaje troche wody lub maki.
To wymaga troche wprawy. Ale zauwazylam ze lepiej jak ciasto jest za mokre niz
na suche.

Dodam, ze czesto robie w maszynie tylko ciasto ,a chleb pieke w piekarniku. Jak
jest za miekkie, pieke a foremce. jak nie-zakrecam w rulon i pieke.Wychodzi
inny w smaku niz z maszyny. Powodzenia

Ile masła w maśle?. wg niemieckiej reklamy kerrygold rozsmarowuje sie latwo z powodu jakosci paszy
irlandzkich krow(tylko zielona, pachnaca trawa na pastwisku, zadnych pasz
sztucznych), ktora wplywa na jakosc mleka. a ta masla. :) tyle reklama.
tym niemniej jestem pewna, ze przynajmniej u mnie margaryny do niego nie dodaja,
to wykrylby np test magazynu konsumenta "stiftung warentest".
ogolnie, to srednio go maslo zdalo, na polskie 3-4, ale nie z powodu
niedozwolonych skladnikow.
mozliwe, ze z rozpedu kupilam w polsce oselke "oselkopodobna", bo tez ewidentnie
byla miksem i poszla do ciasta krucho-drozdzowego.

Drozdzowe - problem. A mogłabyś wklepać ten przepis?
Z tego co piszesz wynika, że przyczyną mogła być zbyt duża ilość cukru (zwykły +
wanilinowy), mądre książki ;) głoszą, że drożdżowe powinno mieć jak najmniej
cukru, bo to utrudnia wzrost drożdży. Ja daję zwykle jakieś 2dkg cukru na 1
żółtko i ucieram razem przed dodaniem do ciasta, a zamiast cukru waniliowego
używam tzw. olejków, czyli aromatów spożywczych.
A formować z drożdżowego wcale nie jest łatwo, ciasto nie jest tak plastyczne
jak np. kruche, za to jest elastyczne i upierdliwe, ciężko się skleja i szybko
wraca do poprzedniej formy :/ Ja już się poddałam i nie formuję wymyślnych
bułeczek, jak robię np. jagodzianki, to po prostu wycinam kawałki ciasta, kładę
farsz i sklejam boki jak przy pierogach, albo kule z ciasta spłaszczam i na
wierzch kładę nadzienie.
ciasto drożdżowe knorra. Tylko po co ? Jeśli lubisz drożdżowe ciasto a nie umiesz go upiec to podam ci
bardzo łatwy przepis . Mnie nigdy nie udawało się drożdżowe aż do tego przepisu
, a potem to chyba siłą rozpędu już i inne "drożdżowe" przepisy mi wychodzą.

Leniwa Baba ( ciasta jest dużo , na taką największą blachę )

10 dkg drożdży
2 szklanki cukru
4 jajka
1 kostka masła
1 i 1/2 szklanki mleka
1 kg mąki
rodzynki
skórka pomarańczowa kandyzowana
aromat pomarańczowy do ciast

Na dno wielkiej miski rozkruszyć drożdże , wsypać na nie cukier , wlać
rozbełtane jajka , zetrzeć na tarce o grubych oczkach kostkę masła , całość
zalać gorącym mlekiem i odstawić na kilka godzin (co najmniej 4), nie mieszać !
Następnie wsypać przesianą mąkę , rodzynki, skórkę i kilka kropli zapachu.
Całość dokładnie wymieszać aż będzie jednolite i gładkie i odstawić aż
podrośnie. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i znowu odstawić aż podrośnie.
A potem upiec na złoty kolor .

Chyba że nie chodzi tu o nieumiejętność pieczenia ciasta drożdżowego , to nie
wiem ...

szwedzkie bułki z kardamonem - kto zna?. Ani - przepis Magdy to REWELACJA! (Magda dziękujemy!)Wychodzą przepiękne,
wielki drożdżowe pulchniutkie bułki! Od siebie mogę tylko dodać, że po
zmieszaniu odstawiłam ciasto do wyrośnięcia na godzinę, a po uformowaniu bułek
jeszcze na 1/2 godz. To jest przepis na sporą blachę albo 2 tortownice 26cm.
Pociełam ciasto na kawałki jak pisze Magda, ale nie robiłam żadnych rowków,
tylko pokrojone kawałki ułożyłam obok siebie do góry nadzieniem. Po wyrośnięciu
i upieczeniu tworzy to jakby jednolite zlepione ciasto, z którego każdy może
odrywać po bule (łatwo odchodzą).Mam nadzięję, że już jesteś na tropie
kardamonu.
Pozdrawiam
ciasto na pizze. na szybko i zawsze wychodzi!
ja robie zupelnie inaczej i zawsze jest udane i
samczne:
okolo 2/3 dużej kostki drożdży rozpuszczam w
ciepłym (nie gorącym!, ale ciepłym!) mleku.
Wlewam je potem do około 2 szklanek mąki
tortowej (wcześniej do mąki wsypuję troszkę soli,
oregano, dodaję pieprzu i wciskam czosnek).
Wszystko zagniatam. Ciasto powinno odchodzić
od ręki i być gładziutkie i miękkie. Pod koniec
ugniatania dodaję około łyżkę oliwy. Ciasto udane
jest lekko ciepłe i łatwo daje się ułożyć na blasze
(tak, że nie trzeba wałkować).
Na ciasto daję koncentrat pomidorowy
wymieszany z czosnkiem (świeżym!), ser, a potem
różniste składniki i znów ser.
Polecam! Piecze się około pół godziny do 40 minut
w 150-180 stopniach.
Potrawa na bezludna wyspe. Gość portalu: izka napisał(a):

> ciężko powiedzieć. 4 lata to kupa czasu. mogłaś chociaż zaproponować jakieś
> trzy rzeczy do wyboru. owoce są super, warzywa też (oprócz brukselki), ciasto
> drożdżowe z róznymi rzeczami w środku. hm!!

Musisz wybrac: jak owoce, to tylko jeden np. banan (na pewno latwo sie tym
najesc), jak warzywa to np. ziemniak, jak potrawa to np. zupa pomidorowa.

płyta ceramiczna?. Mam piekarnik Siemensa HB 49 E54 EU i płytę indukcyjną EH77754EU. Super pomysł
z tym dołączaniem temperatury i wsadu! 180 st C w jednym piekarniku to nie to
samo, co w drugim... Ech, pamiętam ciasto drożdżowe mojej Mamy, która zawsze
się wściekała, że co by nie zrobiła, to w piekarniku gazowym zawsze się
spalą... A teraz chętnie zjadłabym takiego przypalonego drożdżowego z
cynamonem...
A! Jeśli chodzi o piekarnik, to z wielką ekscytacją po 2 latach odkryłam jak
łatwe jest grilowanie w nim i teraz każda ryba w naszym domu jest z grila...
Napisz mi, jaki Ty masz piekarnik i z jakich funkcji korzystasz najchętniej.
Kurczę, to strasznie ciekawe!!!
:-)
a babeczka znowu opadła :-(. co do pieczenia łatwo się nie zrażam :-)
Mam przepis na bardzo smaczną babeczkę. Robiłam ją juz 3 razy, starałam się jak
diabli i jak już myslałam, ze wszystko jest O.K (ciasto było jak
malowanie, "oddychało" przy mieszaniu, po prostu cudo)to i tak wychodził
zakalec. Ale i tak je dalej robiłam, bo mimo, ze z zakalcem to pyszne :-)
Biszkopt już też robiłam, ale z biszkoptem nie mam klopotu.
A masz jakiś przepis na dobre drożdżowe?
Drożdzowego jeszcze nie próbowałam robić, wedlu mnie jest trudne.
Mikrofalowka - wygralam w Bomi :(. Polecam ryby z mikrofali. Właściwie w innych warunkach nie da sie takich
otrzymać. Np. dzwonka z łososia: gotować ok. 2-3 min na maximum mocy.
Dobrze sie przygotowuje zaczyn z drożdży (drożdże rozetrzeć z łyżeczka cukru i
rozbełtać z pół szklanki mleka - ok. 1 min moc minimalna - uwaga dobrze jest
wcześniej poeksperymentować żeby nie przesadzic) w każdym razie mnie rosną od razu.
Dobrze sie przygotowuje czekoladę do polewania ciasta. O mleku już ktoś pisał.
Poza tym parówki na śniadanie oraz podgrzewanie potraw łatwo sie przypalajacych
np. bigos, buraczki zasmażane, groch pure itp. itd.
Według mnie urządzenie przydatne, aczkolwiek na pewno nie uniwersalne.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • shirli.pev.pl


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • thelemisticum.opx.pl
  •  Menu
     : kaniagostyn *UKS Kania Gostyń
     : Łatwe rockowe kawałki na gitarę
     : łatwe upięcia włosów gumką
     : Łatwe piosenki Gitara klasyczna
     : Łatwe piosenki na gitarę nuty
     : łatwe wzorki na paznokcie -galeria
     : łatwe maseczki na dłonie i włosy
     : łatwe upięcia średnich włosów
     : Łatwe kawałki na gitarę elektryczną
     : łatwe do wykonania wzorki na paznokcie
     : łatwe sałatki warzywne z majonezem
     . : : .
    Copyright (c) 2008 kaniagostyn *UKS Kania Gostyń | Designed by Elegant WPT