Strona główna
  lasciwosci lecznicze kapusty

kaniagostyn *UKS Kania Gostyń

*SOKI Z WARZYW*. Do buraczka,kapusty,ogórka,pietruszki i paru innych musimy się przyzwyczajać,to znaczy na początku dodawać ich nie za wiele,po jakimś czasie dojdziemy do dużych ilości.Dlatego ja w wielu wypadkach nie piszę o ilościach .
Chodzi o ich smak i reakcje organizmu.Zasada druga to taka ,że dajemy najwięcej tych warzyw,które nam najbardziej smakują,a jako mały dodatek te które nie bardzo lubimy.
To nie są lekarstwa/chociaż mają lecznicze właściwości/ więc nie musimy trzymać się ściśle składu,co byśmy nie wypili to i tak pójdzie na zdrowie
Smak soków wielowarzywnych polepszają przyprawy,o których pisałam wcześniej.Smak w dużej mierze polepsza dodanie jabłka,ale to odpada na tej diecie.Pozostaje dawać dużo tego co lubimy
Buraczek musi odstać jak pijemy go w większych ilościach.Dodając ćwierć buraczka do innych składników nie musimy czekać.
Dziwny smak kapustnych można zmienić świeżym imbirem,albo czerwoną papryką,albo koperek zielony.Do pomidorowego soku dodawać papryki i natki pietruszki.
Ogólnie każdemu co innego smakuje,trzeba eksperymentować,aż znajdziemy swój smak
Hyde Park po polsku ;). " Starożytni rzymscy lekarze leczyli kapustą choroby płuc, wątroby, stawów, wrzody, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, obstrukcje, oraz bezsenność. Rzymski lekarz Markus Katon z pochlebstwem wyraża się o właściwościach zdrowotnych i leczniczych kapusty oraz całą listę chorób które wyleczyć przy pomocy tego niezwykłego pokarmu. "Jeśli kapusta mu nie pomoże, należy go zabić"... Taki wypowiedziano werdykt w stosunku do niewolnika, bowiem właściwości lecznicze kapusty uważane były jako "Najbardziej sprzyjające zdrowiu, nie pozwalające na powstanie w organizmie niczego szkodliwego". Katon stwierdza: "...jeśli tli się u ciebie jakaś choroba, kapusta wyleczy wszystko - ona wypędzi bóle z głowy i z oczu, i całkiem wyleczy ciebie..."

znalezione w sieci

Jeżeli kapusta ma takie właściwości, to sokiem z niej człowiek pewnie się nie zatruje.
Wegetarianizm. " />to ja może dodam pewną ciekawostke na temat właściwośc warzyw i owoców

owoce i soki jarzynowe są nietylko źródłem siły, mądrości i długowieczności ale mają rówinierz właściwości właściwości lecznicze i działają skutecznie w różnych chorobach. Sok z buraków ma właściwości krwiotwórcze i przeciwnowotworowe, podobnie jak sok z marchwi i kapusty sok z selera uspokaja nerwy leczy biegunki i reumatyzm. Na kamienicę żółciową zaleca sie soki z marchwi buraków i ogórka wrzód żołądka leczy sok z kapusty i selera.szczególnie wskazany jest sok z kapusty który zawiera witaminę U bardzo skuteczna przy leczeniu owrzodzeń przewodu pokarmowego. Przy zaburzeniach żołądkowych skuteczny jest sok z marchwi i selera oraz oddzielnie sok z jabłka.Reumatyz leczy sok z marchwi i selera: cukrzycę - marchew seler pietruszka w proporcjach 6:5:2 na serce - marchew czosnek w proporcji 8:2 tak samo jak również dobre przy wysokim ciścieniu Każdy z tych soków leczy nietylko wyienioną chorobe ale zapobiega także innym. Sok z marchwi i selera okazał się skuteczny przy takich schorzeniach jak: alergia artretyzm choroby nerek astma biegunka grypa. Takim uniwersalnym połączeniem leczniczym i profilaktycznym jest sok z marchwi i buraka . niektórym osobą lepiej smakują skoki rozcieńczone letnią i przegotowaną wodą. sok z dyni doskonale regeneruje cały organizm
Dieta Kapuściana. Przepis na zupę kapuścianą:

- główka kapusty,

- 6 cebul, najlepiej ze szczypiorem,

- 2 zielone papryki,

- 6-12 pomidorów, lub 2 puszki pomidorów,

- pęczek selera naciowego,

- przyprawy: pieprz, pietruszka, curry, koper, oraz według uznania np bazylia, czosnek, estragon.

Pokrojone wszystkie warzywa (pomidory obrać ze skórki) wrzucić do garnka i zalać gotowaną wodą. Gotować, aż jarzyny będą miękkie. UWAGA: nie można zupy solić, nie można dodawać żadnych tłuszczy, ani bulionów. Taka porcja zupy wystarcza na około tydzień.

Zupę kapuścianą można jeść w dowolnych ilościach i o dowolnych porach. Najlepiej przechowywać ją w lodówce i małymi porcjami podgrzewać. W czasie stosowania siedmiodniowej diety według poniżej podanego rozkładu określonych posiłków nie można pić alkoholu, nie można pić gazowanej wody, nie można jeść chleba, mącznych produktów, żadnej soli, oraz tłuszczu. Można jeść ziemniaki i mięso, ale tylko według przepisu. Oczywiście jak każda dobra dieta - trzeba dużo pić wody, niesłodzonej herbaty, można kawę, soki owocowe i odtłuszczone mleko.

Dieta kapuściana - rozkład na 7 dni:

Dzień 1
Zupa kapuściana i owoce z wyjątkiem bananów.

Dzień 2
Zupa kapuściana i warzywa gotowane lub na surowo. Nie wolno jeść fasoli, kukurydzy, groszku i grochu. A najlepsze będą warzywa zielone. Nie wolno jeść owoców. Na obiadokolację dwa ziemianki ugotowane bez soli, ewentualne z dodatkiem masła.

Dzień 3
Zupa kapuściana, owoce i warzywa. Pomijamy banany i ziemniaki.

Dzień 4
Zupa kapuściana i trzy banany. Do tego można wypić dowolną ilość odtłuszczonego mleka.

Dzień 5
Zupa kapuściana, wołowina lub pierś z kurczaka i pomidory. Można zjeść o,25 - 0,5 kg mięsa i około 6 pomidorów. Z mięsa może to być także indyk bądź chuda ryba. Mięso należy ugotować lub zapiec bez tłuszczu. Zupa kapuściana musi być zjedzona chociaż raz.

Dzień 6
Zupa kapuściana, wołowina i warzywa głównie zielone. Wołowinę można zastąpić chudą rybą, piersią z kurczaka czy indyka.

Dzień 7
Zupa kapuściana, jarzyny oraz ugotowany ciemny ryż. Soki warzywne i woda do picia.

Pamiętaj, ta dieta opiera się głównie na jedzeniu kapusty, która zarówno surowa jak i kiszona jest cennym źródłem witaminy C, ma także szerokie właściwości lecznicze, pobudza pracę jelit, pobudza przewód pokarmowy do większej aktywności. Przede wszystkim kapusta jest bardzo mało kaloryczna
Dieta kapuściana. " />Dieta kapuściana to dieta bardzo modna znana i szybka dieta. Jadłospis w tej diecie jest nieskomplikowany, a przygotowanie potraw bardzo proste. Dieta kapuściana znana jest także jako dieta szwedzka, dieta kalifornijska czy dieta kanadyjska. Stosowało już ją wiele gwiazd. Odchudzanie podczas tej diety nie wymaga wysiłku a już zwłaszcza dla tych, którzy lubią jeść kapustę. Ci, którzy stosowali tą dietę, mówią, że jest to nie tylko szybka dieta, ale i bardzo zdrowa, kapusta bowiem ma wiele cennych witamin. A więc schudnij dzięki kapuście. Możesz szybko schudnąć jedząc kapustę. W ciągu tygodnia można schudnąć nawet do 4-5 kilogramów.

Dieta kapuściana - rozkład na 7 dni:

Dzień 1
Zupa kapuściana i owoce z wyjątkiem bananów.

Dzień 2
Zupa kapuściana i warzywa gotowane lub na surowo. Nie wolno jeść fasoli, kukurydzy, groszku i grochu. A najlepsze będą warzywa zielone. Nie wolno jeść owoców. Na obiadokolację dwa ziemianki ugotowane bez soli, ewentualne z dodatkiem masła.

Dzień 3
Zupa kapuściana, owoce i warzywa. Pomijamy banany i ziemniaki.

Dzień 4
Zupa kapuściana i trzy banany. Do tego można wypić dowolną ilość odtłuszczonego mleka.

Dzień 5
Zupa kapuściana, wołowina lub pierś z kurczaka i pomidory. Można zjeść o,25 - 0,5 kg mięsa i około 6 pomidorów. Z mięsa może to być także indyk bądź chuda ryba. Mięso należy ugotować lub zapiec bez tłuszczu. Zupa kapuściana musi być zjedzona chociaż raz.

Dzień 6
Zupa kapuściana, wołowina i warzywa głównie zielone. Wołowinę można zastąpić chudą rybą, piersią z kurczaka czy indyka.

Dzień 7
Zupa kapuściana, jarzyny oraz ugotowany ciemny ryż. Soki warzywne i woda do picia.

Pamiętaj, ta dieta opiera się głównie na jedzeniu kapusty, która zarówno surowa jak i kiszona jest cennym źródłem witaminy C, ma także szerokie właściwości lecznicze, pobudza pracę jelit, pobudza przewód pokarmowy do większej aktywności. Przede wszystkim kapusta jest bardzo mało kaloryczna

źródło:dieta-odchudzanie


Dziewczyny mam pytanko, któraś stosowała? Jakie efekty
Dieta kapuściana. Zupa kapuściana:

- główka kapusty,

- 6 cebul, najlepiej ze szczypiorem,

- 2 zielone papryki,

- 6-12 pomidorów, lub 2 puszki pomidorów,

- pęczek selera naciowego,

- przyprawy: pieprz, pietruszka, curry, koper, oraz według uznania np bazylia, czosnek, estragon.

Pokrojone wszystkie warzywa (pomidory obrać ze skórki) wrzucić do garnka i zalać gotowaną wodą. Gotować, aż jarzyny będą miękkie. UWAGA: nie można zupy solić, nie można dodawać żadnych tłuszczy, ani bulionów. Taka porcja zupy wystarcza na około tydzień.

Zupę kapuścianą można jeść w dowolnych ilościach i o dowolnych porach. Najlepiej przechowywać ją w lodówce i małymi porcjami podgrzewać. W czasie stosowania siedmiodniowej diety według poniżej podanego rozkładu określonych posiłków nie można pić alkoholu, nie można pić gazowanej wody, nie można jeść chleba, mącznych produktów, żadnej soli, oraz tłuszczu. Można jeść ziemniaki i mięso, ale tylko według przepisu. Oczywiście jak każda dobra dieta - trzeba dużo pić wody, niesłodzonej herbaty, można kawę, soki owocowe i odtłuszczone mleko.

Dieta kapuściana - rozkład na 7 dni:

Dzień 1
Zupa kapuściana i owoce z wyjątkiem bananów.

Dzień 2
Zupa kapuściana i warzywa gotowane lub na surowo. Nie wolno jeść fasoli, kukurydzy, groszku i grochu. A najlepsze będą warzywa zielone. Nie wolno jeść owoców. Na obiadokolację dwa ziemianki ugotowane bez soli, ewentualne z dodatkiem masła.

Dzień 3
Zupa kapuściana, owoce i warzywa. Pomijamy banany i ziemniaki.

Dzień 4
Zupa kapuściana i trzy banany. Do tego można wypić dowolną ilość odtłuszczonego mleka.

Dzień 5
Zupa kapuściana, wołowina lub pierś z kurczaka i pomidory. Można zjeść o,25 - 0,5 kg mięsa i około 6 pomidorów. Z mięsa może to być także indyk bądź chuda ryba. Mięso należy ugotować lub zapiec bez tłuszczu. Zupa kapuściana musi być zjedzona chociaż raz.

Dzień 6
Zupa kapuściana, wołowina i warzywa głównie zielone. Wołowinę można zastąpić chudą rybą, piersią z kurczaka czy indyka.

Dzień 7
Zupa kapuściana, jarzyny oraz ugotowany ciemny ryż. Soki warzywne i woda do picia.

Pamiętaj, ta dieta opiera się głównie na jedzeniu kapusty, która zarówno surowa jak i kiszona jest cennym źródłem witaminy C, ma także szerokie właściwości lecznicze, pobudza pracę jelit, pobudza przewód pokarmowy do większej aktywności. Przede wszystkim kapusta jest bardzo mało kaloryczna
Zdrowie za grosik. Podobno zdrowe bo:

Brokuły - wciąż mało cenione, zajmują wysoką pozycję w testach badawczych, sprawdzających przeciwnowotworowe działanie pokarmu. Zawierają dużo składników antyrakowych. Wprowadzone do diety mogą zapobiec powstaniu różnych rodzajów nowotworów, zwłaszcza jelita grubego, przełyku, żołądka i płuc.

Cebula i por - dzięki zawartości witaminy C i związkom siarki blokują rozwój komórek nowotworowych, przede wszystkim w jamie ustnej.

Cukinia i kabaczek - zapobiegają zachorowaniom na raka żołądka.

Cytrusy - przede wszystkim grejpfruty i cytryny, dzięki dużej zawartości witaminy C, mogą hamować rozwój raka trzustki i żołądka.

Czosnek - ma działanie nie tylko bakteriobójcze i pobudzające układ odpornościowy, ale także może być pomocny w walce z rakiem sutka, pęcherza, żołądka i jelita grubego. Zaleca się jedzenie ząbka czosnku dziennie. Przed zjedzeniem należy pokroić go na niewielkie kawałeczki lub wycisnąć i poczekać 10 min. W tym czasie wyzwalają się lecznicze substancje aktywne.

Jabłka - zawierają kwasy, które hamują zmiany nowotworowe. Najlepiej zjadać je ze skórką lub pić szklankę soku dziennie.

Jarmuż - jedzenie gotowanego lub surowego, może pomóc w profilaktyce raka pokarmowego. Osoby, które rzuciły palenie papierosów powinny „zajadać się” jarmużem. Może wzmóc ich odporność na raka płuc.

Jogurt - picie szklanki dziennie zapobiega rakowi jelita grubego.

Kalafior - zwiększa produkcję enzymów hamujących rozwój raka jelita grubego i żołądka.

Kapusta - jedzenie surowej, gotowanej lub kwaszonej tylko raz w tygodniu, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Marchew - jedna dziennie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc nawet wśród byłych nałogowych palaczy.

Mleko - trzy-cztery szklanki chudego mleka dziennie mogą pomagać w zapobieganiu jelita grubego.

Morele - najlepiej jeść owoce suszone. Hamują rozwój nowotworów związanych z paleniem tytoniu /w tym raka płuc/.

Oliwa z oliwek - zawiera substancje chemiczne, które mogą zapobiegać chorobom nowotworowym zwłaszcza w starszym wieku.

Otręby pszenne - mają wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego i odbytu.

Pomidory - chronią komórki przed uszkodzeniami prowadzącymi do powstania raka prostaty, sutka, przewodu pokarmowego i płuc. Najskuteczniejsze jest jedzenie pomidorów smażonych na oliwie lub gotowanych.

Ryby - jedzenie 30g ryby dziennie lub jednej –dwóch porcji tygodniowo hamuje rozwój raka sutka, trzustki, płuc, gruczołu krokowego i jelita grubego.

Seler - zmniejsza ryzyko zachorowań na raka trzustki i szyjki macicy.

Soja - szklanka mleka sojowego raz dziennie lub potrawy gotowane z soją zmniejszają rozwój komórek raka sutka.

Szpinak - działa hamująco na rozwój komórek rakowych.

Winogrona - naukowcy potwierdzili właściwości antynowotworowe czerwonego wina i zalecają jego codzienne picie w ograniczonych ilościach.

Zielona herbata - Zaparzona zgodnie z zasadami, zawiera składnik niszczący wolne rodniki, wielokrotnie silniej od witaminy E i od witaminy C.

Ziemniak - znajdujące się w nim związki chemiczne neutralizują działania wolnych rodników i przeciwdziałają rozwojowi komórek rakowych. Najlepiej zjadać je ze skórką /np. pieczony/.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • shirli.pev.pl


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • choler.pev.pl
  •  Menu
     : kaniagostyn *UKS Kania Gostyń
     : lampy lecznicze na łuszczycę
     : Łazanki z kapustą
     : lada dzwonek mp3
     : la vida de Fidel Castro
     : Lancia Lybra auto Salon
     : lata 60 70
     : Łamacze chaseł
     : łamanie simlocka w L6
     : Lacidofil na gronkowca w nosie
     : ładne robótki na drutach
     . : : .
    Copyright (c) 2008 kaniagostyn *UKS Kania Gostyń | Designed by Elegant WPT