Strona główna
  La Pavoni ekspres schemat

kaniagostyn *UKS Kania Gostyń

Kawę i moją lepsza połowę.. On 24 Gru, 10:13, "Jolanta Pers" <j@WYTNIJ.gazeta.plwrote:


W/w Rowenta (sprawdziłam, tak, to Rowenta) ma 15 i gdybym kiedyś kupowała
ekspres do siebie, to bez wahania kupiłabym właśnie taki.


Zlapalas sie na marketingowy:)
Po pierwsze - cisnienie przy parzeniu zalezy od oporu jaki stawia
wodzie ciastko kawowe - czyli przede wszystkim decyduje grubosc
mielenia i troche ubicie.
Po drugie - espresso ma byc parzone z 7g kawy, pod cisnieniem 9bar,
temperatura parzenia 88-92 stopnie, czas 25s, 25ml wody.
To oczywiscie warunki idealne dla espresso italiano wg INEI.
Wiec maksymalna wydajnosc pomki moze byc i 20bar, a kawa ma sie parzyc
pod cisnieniem 9:)

P.S.
Gdybys rzeczywiscie miala zamiar kupic ekspres, to rozgladaj sie
raczej wsrod marek Gaggia, La Pavoni, Isomac, Rancillo, Inova.
Np Gaggia baby twin to imo idealna maszyna na poczatek. Trzeba tez
zarezerwowac przynajmniej 800zl na przyzwoity mlynek. Bez niego nie
bedzie dobrego espresso.
Rowencie zostawmy odkurzacze:)


Kawy rozpuszczalne - test konsumencki. Pije kawe codziennie, popieram.... rozpuszczalki beeeee. Jedynie popieram
ekspresy cisnieniowe, ale sparzylem sie juz na wielu. W koncu namowili mnie
Wlosi i lyknalem jeden wloskiej firmy (oni naprawde wiedza co robic z kawa).
Jak sobie czlowiek wypije takie ekspreso to przez godzine czuje w ustach
smak!!! Podkreslam smak!!! a nie jakies popluczyny chemikalii niewiadomego
pochodzenia. Oczywiscie kawa tez jest wazna, jaki gatunek, jak zmielona, czy
swieza czy zwietrzala. Ale najwazniejsze jest to, ze jedno nie wystepuje bez
drugiego. Czyli jak kawa to musi byc i ekspres do kawy, dopiero tym mozna
jechac. A jak pijesz 3-4 kawy dziennie to tylko dobry ekspres. W mojej
klasie "the besciak" to "la pavoni". Mozna z tego robic cudenka. Mocna,
slabsza, cappucino ale zawsze to jest kawa!!! Kawa dobrze zaparzona, bez
kwachow, naprawde fajna. Oczywiscie trzeba sie troche nauczyc obslugiwac no ale
potem to jest jazda.....Wiem, że jedna firma to sprzedaje w POlsce. Jesli
chcesz to podam Ci kontakt. pozdr. sohoo
Pytanie stare jak świat. Gdybym miał ponownie wybierać urządzenie do parzenia kawy odczekałbym, aż
zbiore forsę na La Pavoni(dźwigniowy). Cisza i spokój bez uciążliwego
brzęczenia pompki elektrycznej. Taki klasyczny,przedwojenny ekspres do kawy
z wajchą,z parą (przy otwartym w zimie oknie)i klasycznym wyglądem...

kawa w "pads" w polskich sklepach. Facet i nie analityczka.Tytuł pozostawiłem bo adekwatny.Cytuję prof.Bralczyka:
Jerzy Bralczyk: " Ludzie snobują się na
obcojęzyczne zwroty i używają ich po to, by pokazać
swoją dobrą orientację w świecie."
No więc ekspres kilkakrotnie nazwany przez ciebie oldskulowy ma się tak do
starej szkoły jak ty do Janki Myczek(poszukaj,kto to był Jan Kamyczek).Jedynie
ekspresy dżwigniowe firmy laPavoni możnaby tak nazwać,chociaż można ich wygląd
określić po polsku.
Używasz w swoich postach tylu określeń i sformułowań obcojęzycznych,że posty
mhrcs przy twoich to mały pikuś.Nie dziw sie więc,że ludzie postrzegają cię
jak egzotyczny ptak papugą zwany.
Szkoda,że tylko po cechach zewnętrznych.
parzenie herbaty. OK,ale gdzie jest powiedziane,że ta herbata nie ma byc strasznie
cierpka?.Zwykły Ulung w dużej ilości zalany wrzątkiem też jest cierpki i
zwala z nóg,a piją ja namiętnie.Sama na studiach taką piłam.Nie dała spać,a
kawa przy niej to był mały pikuś..Nalewka z tarniny też ma cierpki
smak,jarzębiak jest podobnie wstrętny,a piją.
Jak kupowałam ekspres ciśnieniowy to pół materiałów informacyjno reklamowych
przekonywało mnie,że TYLKO 15 barów i odpowiednia temperatura gwarantuja
wydobycie maksimum smaku z kawy. Kiedyś były ekspresy dzwigniowe w których
przez kawę przelatywała para i ta kawę pamietam do dzisiaj. Teraz tez są
dżwigniowe,dają ponoć ciśnienie 12 barów i to jest najlepsze dla kawy-tak
jest napisane w materiałach reklamowych La Pavoni(co uzasadnia cenę ekspresu)
jaka kawa. La Pavoni
Ja najbardziej lubię pić kawę z mojego ekspresu. Produkt firmy La Pavoni.
Spośród wielu modeli wybrałem sobie model EDL. Ma podgrzewacz do filiżanek,
specjalny automat do robienia cappuccino, duży wyjmowany pojemnik na wodę,
oczywiście 15 BAR i fajny wyglad, idealny rozmiar, że zawszę mogę go przenieść
lub zabrać na jakąś imprezkę a dodatkowo jest łatwy w obsłudze i utrzymaniu.
Mało tego, gdy go kupowałem u przedstawiciela zaoferowano mi 24 miesięczna
gwarancję. Kawa jest naprawdę świetna. Moja dziewczyna zakochała się w
cappuccino. Czasami myślę, że mnie częściej odwiedza właśnie ze względu na
ekspres. Jesli ktoś jeszcze szuka czegoś szczególnego, to naprawdę polecam -
www.caffedesign.com.pl
Ekspres do kawy zmienia kulturę naszego picia. Ekspres do kawy zmienia kulturę naszego picia
Od wielu lat jestem smakoszem kawy. Przez długi okres szukałem tego
unikalnego, niezapomnianego smaku. W Polsce nie udało mi się tego odnaleźć.
Zawsze czegoś brakowało. Podczas mojej pierwszej podróży we Włoszech miałem
możliwość spróbowania kawy włoskiej i odnalazłem ten smak. Od pierwszego łyka
zakochałem się właśnie w tym aromacie, odpowiedniej piance i w tym
niezapomnianym smaku. Przywiozłem włoską kawę do Polski, ale mimo to, nie
miałem tego co we Włoszech. Znajomy namówił mnie do zakupu dobrego ekspresu.
Ze względu na długoletnią tradycję w parzeniu kawy wybrałem włoski ekspres
firmy La Pavoni. Gdy zaparzyłem moją kawę - to było to. Smakowała identycznie
jak we Włoszech. Teraz kilka razy dziennie moge czuć jej smak na moim
podniebieniu i delektować się tym niezwykłym napojem. Pozdrawiam koneserów
pysznej kawy.
Najlepsza kawa dostepna w Polsce?. Czy wy nie wiecie, że oprócz dobrej kawy należy mieć jeszcze dobry ekspres?
Wówczas jest pychotka. Ja mam włoski ekspres, firmy La Pavoni i używam kawy
Illy lub Lavazza. Jak sobie zaparzę to po prostu niebo w gembie. To może pójdę
zrobię sobie jeszcze jedną. Po tym pisaniu o kawie naszła mnie olbrzymia
ochota.
cisnieniowy ekspress do kawy. Cześć Renata. Ja od kilku lat mam ekspres La Pavoni, model EDL. Jestem z niego
bardzo zadowolona. Ma bardzo fajny wygląd, podgrzewacz do filiżanek, specjalny
automat do cappuccino, pompe ciśnieniowo-wibrującą 15 BAR, a co najważniejsze
kawa wychodzi z niego pyszna. A cappuccino- niebo w gębie. Dzięki automatowi do
cappuccino mogę zrobić pianę jaka chcę, wysoka, lub nizszą-bez odrobiny mleka.
Sama ją reguluje. Jest idealny dla mnie. Nie tylko ze wzgledu na kształt,
techniczną budowę ale bardzo często mnie ratuje w kryzysowych sytuacjach, np.
na różnego typu imprezach, imieninach. Jest bardzo wydajny. A ja mogę zrobić z
niego kawę , kakao a nawet herbatę. Pozdrawiam
ekspres ciśnieniowy. Nie da się kupić dobrego ekspresu ciśnieniowego w tym budżecie (700 zł). Kup
lepiej zwykłą maszynkę na gaz (lub dwie w różnych rozmiarach) i naczynko do
ubijania pianki. Wydasz koło 300 zł (lub koło 25 euro we Włoszech). A za resztę
kup naprawdę dobrą kawę.
Przyzwoity ekspres ciśnieniowy do domu to od 330 euro (we Włoszech) a u nas
około 1700 zł. Oczywiście Pavoni www.lapavoni.com/. Ja mam europicolę z
rączką i jestem zadowolony. Wcześniej miałem futurystyczne Espresso Inn. Jest
też polski sklep internetowy z Pavonim.
W polskich sklepach jest też jeden model Saeco www.saeco.com/ za ok. 1300
zł - używam go w pracy od dwóch lat i jest w porządku, choć wygląd ma
niewyjściowy. Model nazywa się Via Venezia i ma ciężką metalową rączkę.

Ale Saeco ma też mnóstwo kiepskich modeli (znacznie tańszych). Nie daj się
nabrać na Moulinexy, DeLonghi, Nespreso i inne takie plastikowe szajsy.

Robert
PS. Pomyśl o młynku
ekspres ciśnieniowy. rrj napisał:

> Nie da się kupić dobrego ekspresu ciśnieniowego w tym budżecie (700 zł).

Bardzo dobrego nie ale przyzwoitego tak, przyzwoitego - tzn. takiego gdzie
jakosc naparu jest zadawalajaca / dobra a stosunek ceny do jakosci bardzo
korzystny.

>Kup lepiej zwykłą maszynkę na gaz (lub dwie w różnych rozmiarach) i naczynko do
> ubijania pianki. Wydasz koło 300 zł (lub koło 25 euro we Włoszech).

Nie mozna porownywac dwoch roznych rzeczy. Mokka to jedno a ekspres cisnieniowy
z kolba to drugie.

> Przyzwoity ekspres ciśnieniowy do domu to od 330 euro (we Włoszech) a u nas
> około 1700 zł. Oczywiście Pavoni <a href="www.lapavoni.com/."

Pavoni i Jura to znakomiete firmy ale doskonale wiesz, ze licza sie
umiejetnosci; przy dobrych checiach, dobrej kawie, odp. wodzie, mlynku - mozna
w modelu za 700 zlotych zrobic doskonale espresso! I mozna tez w doskonalej
kolboweh Jurze zrobic beznadziejna kawe o czym nie raz mozna sie przekonac np w
wielu polskich kawiarenkach.
Pozdrawiam, z wiekszoscia wypowiedzi zresta zgdzajacy sie:
darek
Ekspres ciśnieniowy. Zdecydowanie polecam ekspresy firmy Jura.
Jura Impressa Z5 kosztuje ok. 6500zł.
Jura Impressa J5 ok. 4500zł.
Jura impressa F 50 3500 zł
Jura Impressa C5 2800 zł.
Dla koneserów polecam ekspresy dźwigniowe firmy La Pavoni - ceny zaczynają się
od 2200zł. - ale to nie są automaty! Tu znajdziezsz ich opis i możliwość
ewentualnego zakupu. Polecam manoman.pl

Jaki ekspres do kawy?. Przez wiele, wiele lat, byłam miłośniczką kaffetier, potem otrzymałam
ciśnieniowego krupsa, który parzył całkiem przyzwoite espresso, ale zostawiłam
w spadku eksowi. Byłam przez niespełna 1,5 roku posiadaczką takiego super
automatu Saeco – oddając 3 raz ekspres do serwisu, obraziłam sie na markę
bezpowrotnie. Szkoda kasy. Od pół roku mam "espesso cappuccino" La pavoni i
może nie jest to szczyt marzeń, nie jest taki dizajnerski, muszę powiedzeć, że
spełnia moje oczekiwania – parzy, naprawdę, niezłe espresso (zarówno z grubo
jak i drobno zmielonej kawy!) a cappuccino (i kakao dla dziecka) przyrządza się
w mgnieniu oka. Kupiłam go na allegro za... 80 zł, był zadbany i niewiele
używany ))
Quickmill Profesional czy Supercapuccino ?. W obu jest metalowa grupa. Professional pozwala mieć większy wplyw na jakość
espresso. A dobra kawa to przede wszystkim espresso a nie spienione mleko. W
dodatku automatyczne spieniacze nie spieniaja tak mleka jakbys to przy
odrobinie wprawy byla w stanie zrobic za pomocą dyszy do spieniania.

Ja osobiscie nie lubie automatów, przydaja sie w biurze gdzie kawę robią rózni
ludzie i ciężko wszystkich nauczyc robic dobrą kawę. Do domu sugerowałbym
jednak zwykły półprofesjonalny ekspres. Np la pavoni domus bar lub tanszy
celini (tylko wtedy trzeba dobry młynek dokupić)


Quickmill Profesional czy Supercapuccino ?. Kiedys tez myslalem ze to wina ekspresu. Ostatnio na Saeco brata wyszla mi taka
pianka, ze moje poglądy zostały zweryfikowane i obecnie uwazam ze winny jest
użytkownik a nie ekspres.
Co do mojego ekspresu to taki sam model jak ten
www.lapavoni.pl/index.php?pic=212&tekst=212
tyle ze w moim ulubionym kolorze - czyli czarny ;)

ekspres 15 barowy. Wywołany do tablicy jestem!
2000 to 2 ekspresy stoją mi przed oczami:
La Pavoni Cellini i Acasso Dream. Jak jestes z Wroclawia lub Warszawy to
sprzdawcow La Pavoni masz na miejscu, a jak z Lodzi to Dreama.
Serwis warto miec blisko ;). Mlynek tez warto, tylko dobry mlynek to tez kupa
kasy (800-1200 pln). Musi byc wolnoobrotowy i żarnowy. Róznica pomiedzy kawą
zmielona przez producenta a mieloną przed parzeniem jest niesamowita.

Z dobrych ekspresów z młynkiem to polecam La pavoni domus bar (sam mam
takiego).
Ekspres z mlynkiem ma tą zaletę ze zajmują mniej miejsca (zapomnij o tym ze
bedziesz miala osobno młynek i bedziesz go chować po mieleniu - znudzi ci soe
po 2ch dniach). Oczywiscie ma tez wady np spróbuj z takiego mlynka wysypac kawe
bo chcesz zmielic inną ? Trzeba caly 20 kilowy ekspres do góry nogami
odwracać ;). Odradzam automaty (bo tez sa w podobnej cenie). Dobry automat to
np QuickMill ale cena duzo wyzsza ponad 3000.
Odrazam tez wszelkie Krupsy, de longi, saeco itd .
W miare tanio mozesz kupic Gaggie Classic lub La pavoni Euro bar ok 1300 , do
tego mlynek za 800 i wyjdzie ok 2000 ;).

jaki ekspres cisnieniowo- przelewowy?. Na poprzednim wątku ktos polecił ci link do cafe prego. Warto tam poczytac bo
tam fachowcy piszą a my tutaj to uskuteczniamy tylko takie babskie gadanie ;).
Saeco jest taka dobra firmą jak fiat jest dobry wsrod samochodów. Wielu ludzi
ma ale glosno nie przyzna sie ze wolaloby Volkswagena, niektórzy bedą sie
zarzekać ze nie ma jak Fiat (zeby nie bylo jezdze fiatem - niestety).
Za 700 ciezko kupic dobry nowy ekspres. Zobac w media markt lub w saturnie za
czyms takim jak Gagia. Z gagi polecalbym Classica ale kosztuje ok 1300. Ponizej
1000 sa jakies inne modele... musisz zorientowac sie na miejscu. Nie kupuj
ekspresu z zaworkiem w sitku gdzie sype sie kawe. Tzn powinno to byc takie ze
mozesz rozebrac tą łyzke do 3ch elementów : łyzki sitka i wylewki jesli jest
tam cos wiecej to jest to aparat do sciemniania konsumenta. Oczywiscie Krups
bedzie lepszy od ekspresu przelewowego. Od krupsa bedzie lepsza Gaggia , od
Gaggi lepsze La Pavoni, Celinii i wiele innych. Im drozszy ekspres to łatwiej
jest zrobic dobrą kawę. Błędy przy mieleniu , ubijaniu, zaparzaniu sa bardziej
wybaczane. Ekspresy ponizej 1000 nie maja konstrukcji zapeniajacej wlasciwą
temperature przez caly czas parzenia. Przewaznie woda jest za zimna, crema
sztucznie dmuchana zaworkiem itd ...

Jak potrzebujesz wiecej informacji polecam jeszcze raz uwazną lekturę
caffeprego.pl

sklepy z kawą oprócz Hali T. I Galerii D.. nie żartuj, przecież pza to tragedia. kawa nieświeża, kelnerki nie potrafią
przyrządzić ani espresso ani nawet już kawy w kafetierkach. ceny zupełnie
nieadekwatne do jakości towaru.

kawę można kupić w markecie Piotr i Paweł (kilka ciekawszych mieszanek do
espresso) oraz w nowootwartym sklepie na wita stwosza - na przeciwko banku pko
bp. są tam ekspresy la pavoni i trochę dobrej kawy za niezbyt duże pieniądze.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • shirli.pev.pl


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • marucha.opx.pl
  •  Menu
     : kaniagostyn *UKS Kania Gostyń
     : laptop m 2000 Schemat zasilania
     : łącznik schodowy Schemat podłączenia
     : Lanos układ paliwowy Schemat
     : Łącznik podwójny schodowy schemat
     : Łącznik krzyżowy schodowy schemat
     : ładowarka niklowo -wodorowa Schemat
     : Łącznik podwójny krzyżowy schemat
     : Łącznik krzyżowy Schemat połączeń
     : lampowe combo gitarowe schemat
     : (""lampa błyskowa schemat elektroniczny"")
     . : : .
    Copyright (c) 2008 kaniagostyn *UKS Kania Gostyń | Designed by Elegant WPT