kaniagostyn *UKS Kania Gostyń
kawa do espresso - czy kazda sie nadaje?. zgadzam się z przedmówczyniami, do ekspresu z młynkiem technicznie każda,
smakowo trzeba dobrać. i oczywiście najlepiej arabicę.
a co do kaw zmielonych do ciśnieniowców bez młynka to już gorzej z powodów
technicznych - mi wiele kaw zapycha ekspres Saeco Nice Coffee. Np. Lavazza Gran
Espresso, niestety.
Gdzie w Krakowie na kawę. kawa z automaciku - lepszą piłem za
> darmo w salonie Abry na Zakopiańskiej.
nie byłem w rio ale w/w wystarczy za komentarz ale podę i sprawdzę ja mogę sie
zaprosić na super espresso do restauracji fic( tak to prawda ja tam pracuje ale
daj skońcczyć) na wielickie 2 żadne to kultowe miejsce na zewnatrz wygląda dość
obskurnie ale kawa jedna z najlepszych w krakowie sprowadzamy ją z niewielkiej
palarni gdzie wypał gość robi po otrzymaniu zamówienia mieszanka arabiki
zajebista wiem co mówię bo troszkę się napodróżowałem pracując w różnych
miejscach dookoła swiata i kawa jest the best niech się schowają lavazza (grand
espresso) i segafredio (strong) w nawiasach dla fachowców pozdrowienia
niedowiarków częstujemy pierwszą kawą gratis Nie moge sie powstrzymac od komentarza. Pozegnanie z afryka "Pozegnanie z Afryka" to siec malych kawiarenek wraz ze sklepem z podawanymi
tam kawami. Siec caly czas sie powieksza, obecnie mysle ze jest w jakis 20
miastach w Polsce. Sam bylem w Krakowie, Warszawie, Toruniu, Kielcach,
Gliwicach, Lodzi, Wroclawiu, Zabrzu, Katowicach, Sosnowcu.
We w Wroclawiu jest akurat spora, ale nie ma juz tego klimatu malej przytulnej
, pachanca kawa kawiarenki.
W Krakowie jest sklep (okolo 8X6 m) i 3 sale kawiarniane w kazdej po okolo 5
stolikow (powierzchnia tyroche wieksza niz sklepu). Kawa parzona jest w
ekspresach cisnieniowych podgrzewanych gazem (na sposob srodziemnomorski) oraz
nowosc to kawa parzona w tradycji arabskiej w tygielkach, kawa jest zalana
zimna woda i 5 razy podgotowywana i zdejmowana z ognia zanim zacznie sie
gotowac, z dodatkiem jakiejs arabskiej przyprawy (nazwa wypadla mi z glowy).
Wystroj wnetrz jest calkowicie zwiazany z kawami, na scianach czarnobiale
zdjecia starych kawiarni wiedenskich, krzeselka obciagniete workami po kawach,
w roznych miejscch stoja stare z roznych stron swiata naczynia do parzenia kawy
co przypomina troche jakas kolekcje zbieracza. We wnetrzach panuje lekki
polmrok na stolikach swiece, wejscie z ulicy, to wejscie do innego egzotycznego
swiata.
Wielkosc lokalu o niczym nie swiadczy. Lodz (Piotrkowska) slynie z ogromnych
pubow w amerykanskim stylu. Ja nie przepadam za takimi powierzchniami, ani
nowoczesnym -ergonimicznym wystrojem. "Pozegnanie " ma swoj klimat.
W Reykjaviku nie widzialem tak milej kawiarni, a puby nie roznia sie od
krakowskich, a mam nawet wrazenie ze w Krakowie ludzie nie sa tak pijani po
polnocy jak tutaj. A juz napewno nie wymiotuja przy stoliku co mialem okazje tu
obserwowac -reakcje otoczenia to smiech, ja czulem niesmak.
Kilka pozycji z menu "Pożegnania z Afryką"
KAWY KOFEINOWE
KAWY SMAKOWE
Irlandzka
Orzechowo – kremowa
Waniliowo – orzechowa
Czekoladowa
Czekoladowo – migdałowa
Kokosowa
Amaretto
Cynamonowa
Pomarańczowa
Mieszanka pięciu smaków
TRADYCYJNE
Meksyk Maragogipe jasno palona
Meksyk Maragogipe ciemno palona
Etiopia Djimah
Kenia A.B.
Jawa W.I.B. ciemno palona
Kostaryka Tarrazu ciemno palona
Gwatemala Antigua ciemno palona
Indie Plantation jasno palona
Indie Plantation ciemno palona
Brazylia Santos jasno palona
Brazylia Santos ciemno palona
Nikaragua SHB jasno palona
Nikaragua SHB ciemno palona
Kolumbia Excelso Medelin jasno palona
Kolumbia Excelso Medelin ciemno palona
Meksyk Highland ciemno palona
Lavazza Grand Espresso
Lavazza Crema Aroma
Mieszanka NR 1
Mieszanka Świąteczna ’98
Mieszanka trzech kontynentów
Mieszanka łagodna
Mieszanka poranna
Indie Cherry robusta
KAWY KOFEINOWE NISKODRAŻNIĄCE
Pełnowartościowe kawy dla osób cierpiących na dolegliwości
układu pokarmowego, pozbawione składników drażniących
Jawa W.I.B. ( niskodrażniąca )
KAWY BEZKOFEINOWE
TRADYCYJNE
Jawa W.I.B.
KAWY GRANITOWE KOFEINOWE
z lodem kawowym
SMAKOWE
Irlandzka
Orzechowo – kremowa
Waniliowo – orzechowa
Czekoladowa
Czekoladowo – migdałowa
Kokosowa
Amaretto
Cynamonowa
Pomarańczowa
Mieszanka pięciu smaków
TRADYCYJNE
Kolumbia Excelso Medelin jasno palona
Kolumbia Excelso Medelin ciemno palona
NAPOJE KAWOWE
FRAPPE
kawa z lodem
Kofeinowe
Bezkofeinowe
MAZUREK BAKALIOWY
Jego historia jest równie interesująca jak smak. Inspiracją producenta
wytwarzającego
mazurek wyłącznie dla naszej sieci stał się przepis uratowany z pożogi
rewolucyjnej
przez przedstawiciela jednego z arystokratycznych rodów rosyjskich, przywieziony
przez jego potomków, którzy w okresie międzywojennym osiedlili się w Polsce.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plshirli.pev.pl
|
|
|