kaniagostyn *UKS Kania Gostyń
bliżej niż dalej. siebie samego rozpatrywał zawsze w kategorii "łatwo i przyjemnie" innych określał do czterech miejsc po przecinku a spacerował tylko z lewej do prawej spał tylko szeptem, w bokserkach i na oślep sypał za dużo cukru, zbyt mało kawy a mieszając nie dotykał łyżeczką dna zastanawiałam się za ile mu przejdzie nie przeszło, a i minąć nie chciało freski zmiennego w łaskach, samoistne JA bez ON i bez szans na szarm i uśmiech same serniki i brak ewidentny ti-ra-mi-su-per to se poszłam, jak się odchodzi w domyśle ze spuchniętym kciukiem od dociskania łyżeczki do dna, a ludzie w autobusach zazwyczaj trzymają zamknięte usta
MM torebki i miesko.
Dokładnego przepisu nie podam, bo ja wszystko robię na oko. Jeżeli chodzi o agar to z moich doświadczeń ma właściwie taką moc jak żelatyna, tylko trzeba go zagotować. Wrzucasz agar do ciepłego mleka, mieszasz, a potem gotujesz chwilkę, trochę studzisz (nie może być za gorące jak będziesz dodawała do sera) i miksujesz z serem i malinami.
Wychodzi mi to rzadkie,gdy robie z jogurtem lub sokiem wychodzi mi ok,a z serkiem nie zsiada sie.Pozostaje miekkie.Dlatego pytam. Hmm nie wiem co jeszcze tam może być czarodziejskiego, na opakowaniu agaru jest sposób przyrządzania, przynajmniej powinien być.
Kupuje na wage,w proszku,wiec przepisu na opakowaniu nie ma,bo nie ma oryginalnego opakowania.
PS. Hafso, żelatyny nie lubisz??? jest łatwiejsza w użyciu. K.
Tak,jest latwiejsza w uzyciu,ale jest niewiadomego pochodzenia i ten zapach.Przedtem byla wolowa a po aferze z zelatyna nagle wszedzie jest wieprzowa,nie bardzo w to wierze.A jak robie truskawki w galaretce,nie bardzo mi pasuje ta wieprzowina jako doadatek.Agar jest latwy w uzyciu,szybko sie scina ale nie wiem dlaczego w polaczeniu z serkiem nie scina sie.Robilam 3x i nic z tego.A mozesz w domu kiedys zrobic i dokladnie zapisac proporcje?Pozdraiwam i czekam z utesknieniem na sernik.Hafsa
Jak rozmawiac trzeba z Burkiem? - kanapa II. Tak!!! Utopimy!!! Już pędzę do jeziora!
A ten sernik urodzinowy, to mimo utopienia warto zrobić!
Tylko, że mój szef to wyjątkowo wredny typ jest. On nie odpuści tak
łatwo. Może tu jeszcze zajrzeć kiedyś.
Chyba, że...
Vandulko, Uzo - może jakieś tajne sposoby na zmylenie mu drogi? Moje menu i plany- proszę o pomoc. ciasta i owoce ciasta (mogłam wprowadzić w błąd) również nie są w cenie.
Ale ciasta piecze nam znajoma pani na pewno zapłacimy za nie śmieszną kwotę.
na 80osób 4-5 blach, boi tak zostanie
i teraz: jakie ciasta?
moje propozycje to:
1. sernik
2. jabłecznik
3. murzynek
4. rafaello
5. biszkopt z owocami
macie jakieś swoje ulubione?
i jeszcze jedno pytanie:
jakie owoce?
nie będą one jakoś specjalnie krojone więc muszą być łatwe do jedzenia
1. winogrona
2. banany
3.nektarynki
co jeszcze?
mandarynki są nie dobre teraz
Ryba faszerowana - prośba o patent.. Uf, ja to tak na oko, ale np. na kilo ryby to powiedzmy szklanka wywaru, a
żelatyny to 2 razy tyle co piszą na opakowaniu na tę objętość cieczy. Nigdy nie
pamiętam ile , zawsze sprawdzam na torebce.
do tego pojemniczek kremówki, a doprawiam do smaku.
Foremka - mam b. stare,pewnie już takich nie produkują, są one w przekroju
jak U tylko bardziej zbliżone do pół koła.
A zastyga w lodówce kilka godzin, zawsze próbuję palcem, czy stężało. Wykładam
folią, bo foremki są trochę... nie tego, a poza tym łatwo wyjąć toto potem.
Co do ,,szklistego'' smaku ( co sugeruje zadumana)- to przeciwnie,ryba jest
puszysta, w konsystencji puchatego sernika, czy pasztetu dobrze zmielonego,
oczywiście pomijając smaki
sernik łatwy i niedrogi. sernik łatwy i niedrogi proszę pomóżcie!
zgubiłam przepis na mój ulubiony sernik
piekłam go zawsze na święta, bo wychodził fantastyczny
na pewno było 6 jaj, 1 kg sera, 30 dkg cukru, rodzynki, skórka pomarańczowa
nie wiem ile mąki i cukru /chyba puder/, bez proszku,mleka,śmietany ani
drożdży,posypany tylko cukrem pudrem
przepis był wycięty z przyjacółki "wielkanocnej" /nie wiem z którego roku/ i
przepadł... szukałam wiela razy i niestety...
jeśli macie podobny przepis, napiszcie proszę
z góry dziękuję
Imieninki w pracy..... Imieninki w pracy.... Witam,
Temat jak wyżej.
Co prawda mam jeszcze trochę czasu ale ponieważ z pewnych względów ostatnio
unikam przebywania w kuchni, to muszą to być rzeczy łatwe do przygotowania
przez ... mojego kochanego męża ;)
On jeszcze o niczym nie wie. Ale się dowie - jak wymyślę co podać.
Generalnie jest u mnie w dziale taka tradycja i nie zamierzam się z niej
wyłamywać.
Poza tym czasem miło pod koniec pracy usiąść i pogadać o pierdołach ;)
Co podają inni?
Różnie. Na słodko. Na konkretnie. Wersje mieszane.
Jakie mam pomysły, żebyście nie myśleli, że czekam na gotowca.
Sałatka jakaś - klasyczna jarzynowa lub inna - żeby smakowała większości.
Koreczki jakieś małe typu - ser camembert, winogronko, orzech włoski, lub
kabanos, ogórek, ser ... itd...
Ciasteczka typu orzeszki z Galerii potraw - pożyczyłam od kuzynki maszynkę
Małe porcje sernika na zimno w foremkach po jogurtach
Chętnie wysłucham rad, opinii, innych pomysłów.
Sernik Klaudiusza!. Aniu nie ogladalam programu ale moze przyda Ci sie moj przepis na latwy sernik
z galaretka i owocami:
2 galaretki o tym samym smaku
1 galaretka o smaku innym niz te dwie
2 opakowania serka homogenizowanego o smaku waniliowym (lub innym wedlug
uznania) ok. 300 g
garsc namoczonych w goracej wodzie rodzynek
dowolne owoce (banany, truskawki, ananas...)
Dwie galaretki tego samego rodzaju rozpuszczamy w polowie wody, na ktora sa
przeznaczone (czyli najczesciej w dwoch szklankach wrzatku), kiedy przestygna
dodajemy serek, rodzynki i dokladnie mieszamy;
mase wlewamy do naczynia, w ktorym sernik bedzie podawany. Wstawiamy do lodowki.
Trzecia galaretke rozpuszczamy w/g przepisu na opakowaniu i odstawiamy w
chlodne miejsce. Kiedy galaretki z serem stezeja ukladamy na nich owoce i
zalewamy trzecia zima galaretka. Wstawiamy do lodowki.
Kto zna przepis na pyszny,pulchny sernik?-PILNE. Superpulchny to Złota Rosa! Żaden sernik upieczony z masłam lub margaryną nie będzie nigdy puszysty. Po
upieczeniu opadnie i będzie twardy. Ja piekę z mlekiem i olejem zamiast
margaryny. Niebo w gębie! Bardzo łatwy w przygotowaniu.
1 kg sera ( może być już zmielony i nie ma to znaczenia ile razy)
6 jajek
1 szkl. mleka
pół szkl. OLEJU
1 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy ( ten duży, taki na 3/4 mleka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Utrzeć z cukrem 2 jajka i 4 żółtka, dodać ser, mleko, olej , budyń i proszek do
piecz. Wylać ( masa jest bardzo rzadka!) na kruche ciasto i piec ok. godziny.
Potem wyłożyć na upieczone ciasto pianę z 5 białek + 4 łyżki cukru , posypać
wiórkami kokosowymi ,zmniejszyć płomień i piec jeszcze do czasu kiedy wiórki
się zrumienią.
Jest tak puszysty o jaki ci chodzi. Ja też nie kupuję serników w cukierni , są
twarde jak podeszwy. Spróbuj tego!Pycha!
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plshirli.pev.pl
|
|
|