kaniagostyn *UKS Kania Gostyń
Fan Club Nu, Dany33. Gość portalu: dana33 napisał(a):
> Gość portalu: Czulent napisał(a):
>
> > Kuchnia włoska w ogólności (np piccata a'la Milanese), pierogi wszelkiego
> > rodzaju i excusez le mot wieprzowina (Polędwiczki schabowe z grzybami).
>
> nu, a saltimbocca? a te lody w firenze... a te hand made lasagne pod
drzewkiem
> u wloskiej chlopki w drodze do rzymu? najlepsza restauracja moze sie
schowac...
Zgadza sie. Nie wiem czy znasz pesto. juz za to nalezy sie wlochom nobel z
jedzonka. Zupelnie nie rozumiem dlaczego w Polsce w ktorej spokojnie mozna
hodowac bazylie jest to niemal nieznana rzecz. Gdybym kiedykolwiek mial komus
doradzic jaka restauracje w Polsce otworzyc to zaczalbym od hektara ziemi
obsianego bazylia; sukces takiej restauracji murowany. Ja w zasadzie z pesto
sie nie rozstaje, smaruje nim nawet chleb zamiast maslem - polecam tylko
absolutnie nie sklepowy.
ile wytrzymuje Wam pesto w lodowce?. Wklejam jeszcze raz:
Pesto mozna przechowywac w lodowce przez okres okolo 1 tygodnia, w pojemniku
hermetycznym i pokryte oliwa / na 1 cm /.
Mozna je zamrozic, ale wtedy starty ser dodaje sie bezposrednio przed uzyciem /
pesto nalezy uprzednio rozmrozic wstawiajac do lodowki na niezbedny okres
czasu /.
Pesto nie moze byc nigdy gotowane ani rozgrzewane.
Dodawanie do makaronu:
Do miski / wazy / wlozyc kilka lyzek pesto, dodac 1-2 lyzki wody / w ktorej
gotowal sie makaron /, polaczyc, dodac makaron, dodac reszte pesto, wymieszac i
podawac natychmiast.
Pesto mozna dodawac do makaronow typu: tagliatelle, lasagne, farfalle,
spaghetti, linguine, a takze gnocchi.
Mozna tez dodawac je do makaronow robionych z maki bialej z dodatkiem
kasztanowej. Mozna do makaronu dodawac zielona fasolke i ziemniaki pokrojone w
kostke / gotuje sie je w wodzie, do ktorej pozniej wrzucony zostanie makaron /
mozna je dodawac takze jako nadzienie do lasagni /.
Dokladniejsze ilosci skladnikow: 100 g bazylii, 50 g orzeszkow piniowych, 60 g
parmigiano / grana padano /, 30 g pecorino, 1-2 zabki czosnku, kilka
krysztalkow grubej soli, oliwa az do uzyskania wlasciwej konsystencji.
Proporcje serow wg indywidualnego smaku.
PESTO z jakim makaronem najlepiej. Co do posypywania serem, dotyczy to innych potraw. W skladzie pesto jet juz
ser, a nawet dwa / takze pecorino /. Wskazane jest natomiast dodanie do pesto
niewielkiej ilosci wody, w ktorej gotowal sie makaron i dopiero potem laczenie
z makaronem. Co do ziemniakow, chodzi wlasnie o drobniutka kostke i o ile
dobrze pamietam drobno pokrojona zielona fasolke szparagowa. Takie jest pesto w
okolicach Genui. Oczywiscie, nie ma przeszkod, jesli ktos dodaje je do
spaghetti albo fusilli / sama tak czesto robie /. Sami Wlosi czesto tak robia
lasagne / dodajac oczywiscie beszamel /. orzeszki piniowe - gdzie w Warszawie?. Pesto mozna przechowywac w lodowce przez okres okolo 1 tygodnia, w pojemniku
hermetycznym i pokryte oliwa / na 1 cm /.
Mozna je zamrozic, ale wtedy starty ser dodaje sie bezposrednio przed uzyciem /
pesto nalezy uprzednio rozmrozic wstawiajac do lodowki na niezbedny okres
czasu /.
Pesto nie moze byc nigdy gotowane ani rozgrzewane.
Dodawanie do makaronu:
Do miski / wazy / wlozyc kilka lyzek pesto, dodac 1-2 lyzki wody / w ktorej
gotowal sie makaron /, polaczyc, dodac makaron, dodac reszte pesto, wymieszac i
podawac natychmiast.
Pesto mozna dodawac do makaronow typu: tagliatelle, lasagne, farfalle,
spaghetti, linguine, a takze gnocchi.
Mozna tez dodawac je do makaronow robionych z maki bialej z dodatkiem
kasztanowej. Mozna do makaronu dodawac zielona fasolke i ziemniaki pokrojone w
kostke / gotuje sie je w wodzie, do ktorej pozniej wrzucony zostanie makaron /
mozna je dodawac takze jako nadzienie do lasagni /.
Dokladniejsze ilosci skladnikow: 100 g bazylii, 50 g orzeszkow piniowych, 60 g
parmigiano / grana padano /, 30 g pecorino, 1-2 zabki czosnku, kilka
krysztalkow grubej soli, oliwa az do uzyskania wlasciwej konsystencji.
Proporcje serow wg indywidualnego smaku.
Pesto, ale tak krok po kroku:). Wklejam / chyba juz podawalam /:
Pesto mozna przechowywac w lodowce przez okres okolo 1 tygodnia, w pojemniku
hermetycznym i pokryte oliwa / na 1 cm /.
Mozna je zamrozic, ale wtedy starty ser dodaje sie bezposrednio przed uzyciem /
pesto nalezy uprzednio rozmrozic wstawiajac do lodowki na niezbedny okres
czasu /.
Pesto nie moze byc nigdy gotowane ani rozgrzewane.
Dodawanie do makaronu:
Do miski / wazy / wlozyc kilka lyzek pesto, dodac 1-2 lyzki wody / w ktorej
gotowal sie makaron /, polaczyc, dodac makaron, dodac reszte pesto, wymieszac i
podawac natychmiast.
Pesto mozna dodawac do makaronow typu: tagliatelle, lasagne, farfalle,
spaghetti, linguine, a takze gnocchi.
Mozna tez dodawac je do makaronow robionych z maki bialej z dodatkiem
kasztanowej. Mozna do makaronu dodawac zielona fasolke i ziemniaki pokrojone w
kostke / gotuje sie je w wodzie, do ktorej pozniej wrzucony zostanie makaron /
mozna je dodawac takze jako nadzienie do lasagni /.
Informacje: Ristorante Locanda della Tamerice, Ostellato / Ferrara /
Dokladniejsze ilosci skladnikow: 100 g bazylii, 50 g orzeszkow piniowych, 60 g
parmigiano / grana padano /, 30 g pecorino, 1-2 zabki czosnku, kilka
krysztalkow grubej soli, oliwa az do uzyskania wlasciwej konsystencji.
Proporcje serow wg indywidualnego smaku.
pesto. Ziemniaki sa dodawane przez producentow, ale w domowym pesto ich nie ma. Pasuja
jednak do pesto, gdyz klasykiem sa linguine z pesto i ziemniakiem w kostke /
takze lasagne /. Poza tym pesto ze sloika nalezy troche rozcienczyc woda, w
ktorej gotowal sie makaron. Nie znaczy to, ze staje sie lepsze od domowego, ale
smak troche lagodnieje. juto dodatek do Wyborczej - co myślicie?. Ach, ta nomenklatura i pseudowłosko-pseudospolszczone nazwy.
Dlaczego "lazania", a nie "lazanie" w liczbie mnogiej? My też jadamy kluski a
nie kluska, pyzy a nie pyzę, itd. Zgoda, że nie wszyscy poprawnie wypowiadają
słowo "lasagne", ale dlaczego "lazania" a stronę wcześniej "ravioli" a
nie "raviolo"? Trochę konsekwencji w interpretacji, do diabła, a co! Potem, jak
na złość widzę "Zuppa Pavese". Dlaczego nie "Zupa z Pawii", skoro pózniej
są "Pappardelle z Pawii"? Zero jakiejkolwiek systematyczności w tłumaczeniu.
Kto się tym zajmował, Leszek Talko, czy któraś z redaktorek WO? Poza tym
przpisy wygladają poprawnie. Jest klasyka jak linguine al pesto, szynka
parmeńska z melonem (tutaj uparcie nazywana prosciutto), grissini z w/w szynką,
papryka pieczona (czemu nie "peperonata" jak Pan Bóg przykazał?), carpaccio,
spaghetti z sosem gorgonzola (szkoda że to nazwa sera z którego jest sos a nie
nazwa sosu), risotto alla milanese, vitello tonnato, lombata di vitello (czemu
nie kotlet cielęcy? Za mało egzotycznie?), panna cotta (uwielbiam), gruszki w
Barolo (Włosi zamiast wina używają sosu czekoladowego), tiramisu (też
uwielbiam), zabaione (mniam). Na razie koniec wykladu;-P wloskie restauracje. większosc mozna zrobic w domu :))
słowo.
Nawet sam mamkaron mozna. NIe trzeba ale mozna.
A włoska kuchnia to nie tylko makaron. I tego mozna by zacząc szukać po
knajpkach, chociaz to w PL dośc trudne - prawie w kazdej serwuje sie to samo -
zelazny zestaw pt. salatka caprese, spaghetti all'arrabbiate, ale pesto i al
pomodoro
lasagne
saltiombocca alla romana i tiramisu' (uogólniam.. ale tak to często włąsnie
wygląda)
Swego czasu w rest. Venezia mozna było zjeśc całkiem smaczne spaghetti alle
vongole. Tego akurat dania nie da sie zrobic w domu, bo vongole niedostępne. wloskie restauracje. Gość portalu: marghe_72 napisał(a):
> większosc mozna zrobic w domu :))
> słowo.
>
> Nawet sam mamkaron mozna. NIe trzeba ale mozna.
>
> A włoska kuchnia to nie tylko makaron. I tego mozna by zacząc szukać po
> knajpkach, chociaz to w PL dośc trudne - prawie w kazdej serwuje sie to samo -
> zelazny zestaw pt. salatka caprese, spaghetti all'arrabbiate, ale pesto i al
> pomodoro
> lasagne
> saltiombocca alla romana i tiramisu' (uogólniam.. ale tak to często włąsnie
> wygląda)
>
> Swego czasu w rest. Venezia mozna było zjeśc całkiem smaczne spaghetti alle
> vongole. Tego akurat dania nie da sie zrobic w domu, bo vongole niedostępne.
A to nie jest tak, że w jedzeniu na mieście nie chodzi tylko o to, żeby zjeść
coś czego nie można zrobić w domu?
Przecież, tak jak napisałaś, praktycznie wszystko można zrobić w domu, a jednak
każdy z nas czas chodzi coś zjeść w restauracji.
Choćby po to, żeby nie musieć robić nic w domu ;o)
No nie tak jest?
Lasagne verde - może Linn Linn i frakcja włoska. Lasagne verde - może Linn Linn i frakcja włoska pomoże?
Poszukuję przepisu na Lasagne verde.
Początkowo byłam przekonana, że nazwa pochodzi od zielonego koloru makaronu
używanego w tym właśnie lasagne oraz że przekładane ono jest warzywami. Potem
ktoś mi powiedział, że "verde" jest dlatego, że robi się je z sosem pesto
(przynajmniej w okolicach Neapolu). No i trochę się pogubiłam...
Ja tak w ogóle to z lasagne tradycyjnym (mięsnym) mam bardzo niemiłe
wspomnienia wywołujące odruch wymiotny. Dlatego też postanowiłam się przemóc
i zrobić lasagne bezmięsne... Może mi przejdzie głęboko zakodowana niechęć do
tego przysmaku :)
Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie propozycje.
Lasagne verde - może Linn Linn i frakcja włoska. Na razie mam dostep do starego komputera, wiec podaje opis znaleziony w sieci.
Na dno naczynia wlac troche beszamelu, potem ulozyc lasagni, znowu beszamel,
lasagne, plasterki ugotowanego ziemniaka, pesto bazyliowe, ser tostowy porwany
na kawalki, znowu lasagne itd. az do ostatniej warswtu beszamelu. Na to starty
ser i zapiec / 180° 30 minut /.
Wersja z fasolka szparagowa: razem z plasterkami ziemniakow ulozyc ugotowana i
pokrojona na pol zielona fasolke szparagowa.
Pierś z kurczaka.
Zapiekanka z piersi:
Piersi z kurczaka rozbijasz na plasko i opruszasz ulubionymi przyprawami (np.
majeranek, bazylia, tymianek, czosnek, papryka itp). Warzywa z mrozonek moga
byc: brukselka, kalafior, brokuly, mini marchevki albo wszystko razem w
mieszance. Piersi polewasz oliwa z oliwek, ukladasz na dnie naczynia zaro, na
to ugotowane warzywa, potem znowu piersi i znowu warzywa i znowu piersi, tak a
la lasagne. Wstawiasz przykryte do piekarnika i podpiekasz az piersi
sie "ugotuja" w swoim sosie, nastepnie przygotuj beszamel z nieco wieksza
iloscia maki (bo piersi i warzywa puszacz sporo sosu), zalej wszystko, posyp
gore startym zoltym serem i zapiecz juz bez przykrycia.
Smacznego.
Aha b. dobre sa w sosie pomidorowym albo po prostu same obtoczone w pesto,
posypane serem plesniowym. To, co lubimy najbardziej (do książki). Do ksiazki - mrozone maliny (w stanie zamrozonym) i goraca herbata (ostatnio mate, jak w "Grze w
klasy").
Poza tym moje upodobania kulinarne to raczej kuchnia srodziemnomorska + Indie (w zasadzie nic
innego w domu nie robie, bardzo rzadko cos tradycyjnego z kuchni mojej lub mojego meza). Lubie
lasagne, moussake, rozne quiche i tarty prowansalskie, domowy chleb (nie mam maszyny), kurczaka
masala, sos pesto, saag maneer, kitri, duzo salat i ryb, owoce morza, na ogol rzeczy, ktore sie szybko
robi, albo mozna zostawic dluzej. Mam malo czasu na gotowanie...
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plshirli.pev.pl
|
|
|