kaniagostyn *UKS Kania Gostyń
Alergik, refluksistka i chudzielec - niejadek !!!. 3. Badanie z użyciem tzw. laktometru, czyli aparatu mierzącego stężenie H2 w
powietrzu wydychanym - aktualnie zalecane jako badanie najmniej inwazyjne i
bardzo wiarygodne. Pacjent otrzymuje do wypicia roztwór zawierający 2 gramy
laktozy na każdy kilogram masy ciała (nie przekraczając jednak dawki 50 g
laktozy w około 150 ml wody). Przy niskiej aktywności enzymu laktoza przechodzi
przez jelito nie w pełni strawiona, ulega fermentacji bakteryjnej, czego
skutkiem jest pojawienie się wysokiego stężenia wodoru w powietrzu wydychanym.
Za dowód hipolaktazji uznaje się stężenie H2 w powietrzu wydychanym
przekraczające 20 ppm w 2 godziny po spożyciu testowej porcji laktozy.
Leczenie oraz profilaktyka hipolaktazji i nietolerancji laktozy
Zasadniczą metoda leczenia nietolerancji laktozy jest ograniczenie jej spożycia
przy zapewnieniu w diecie dziecka odpowiedniej podaży wszystkich substancji
odżywczych, w tym wapnia. Alternatywą dla mleka może być kefir lub jogurt.
Przykładowo, o ile mleko krowie zawiera średnio 4,3 g laktozy w 100 ml, to w tej
samej objętości jogurtu znajduje się jedynie 2,9 g laktozy. Dodatkowo żywe
kultury bakteryjne wytwarzają swój enzym rozkładający laktozę, wspomagający
trawienie w przewodzie pokarmowym człowieka.
Oprócz kefiru i jogurtu pacjenci z hipolaktazją mogą spożywać także
niskolaktozowe mieszanki mleczne. Istnieją mleka w proszku zawierające wszystkie
niezbędne składniki pokarmowe, w tym niezhydrolizowane białko mleka (co zapewnia
dobry smak), pozbawione jedynie nadmiaru laktozy. Przykładem jest Bebilon
niskolaktozowy (Nutricia) zawierający jedynie 1,3 g laktozy w 100 ml.
Bezlaktozowe są zwykle mleka sojowe (Alsoy, Bebiko sojowe, Bebilon sojowy,
Prosobee i inne).
W profilaktyce i leczeniu objawów nietolerancji laktozy próbuje się także
stosować probiotyki, wyniki są jednak niejednoznaczne.
Jeżeli dziecko wymaga ścisłej diety bezlaktozowej oznacza to całkowity zakaz
spożywania: świeżego mleka, maślanki, słodkiej śmietany, bitej śmietany, kremów
na bazie mleka lub śmietany, lodów, tortów, czekolady, budyniu, ptasiego
mleczka, majonezu, naleśników, niektórych sucharów i herbatników oraz ciastek
maślanych. Laktoza jest także zawarta w otoczkach wielu leków (drażetek) oraz w
syropach, a także w licznych produktach zawierających w swoim składzie mleko w
proszku. Należy starannie czytać etykiety ze składem produktu! Alternatywnymi
źródłami dużej ilości wapnia są sery żółte, ryby (zwłaszcza szprotki), warzywa
strączkowe (np. fasola), orzechy, migdały, żółtka jaj.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plshirli.pev.pl
|
|
|